Fatih TABUR
Vali Davut Gül; İl Sağlık Müdürlüğü´nün çalışmalarının değerlendirildiği toplantıya katıldı. Numune Hastanesi´nde gerçekleştirilen toplantıda sağlık yatırımları masaya yatırıldı.
Vali Gül´e brifing veren İl Sağlık Müdürü Fethullah Selçuk Moğulkoç, Sivas´ta 2003-2017 yılları arasında devralınıp tamamlanan sağlık yatırımları için 241 milyon 712 bin lira kaynak kullanıldığını söyledi. Devam eden yatırımların bitirilmesi ile birlikte Sivas´ın 422 milyon 395 bin lira tutarında sağlık yatırımına kavuşmuş olacağını dillendiren Moğulkoç, vatandaş memnuniyetini sağlama noktasında çalıştıklarını kaydetti.
AYNI MENÜ VERİLİYOR
İl Müdürü Moğulkoç, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Numune Hastanesi´nde öğle ve akşam servislerinde aynı yemeklerin verildiğini belirtmesi üzerine İl Müdür Moğulkoç, ?Sabah pişen yemeği akşama da veriyorlar deniyor. Öyle değil. Malumunuz hastalara yemek listesi yapmak kolay değil. Sağlıklı insana yemek listesi yapmak kolay. Sağlıklı insan simitle de karnını doyurabilir ama hastanede yatan birisi için böyle değil. Bunu uzman arkadaşlar yapıyor. Zor olduğu için de öğlen çıkan yemek akşam da veriliyor. Menü aynı ama yemek aynı yemek değil. Öğlen çıkan sabah pişiriliyor, akşam çıkan öğleden sonra pişiriliyor ve tüm yemeklerden numune alınıyor. Herhangi bir problem olursa kontrol ediliyor ama aynı yemek değil, aynı yemek çeşidi? dedi.
?ÇOK ANLAMSIZ?
Moğulkoç´un bu açıklaması üzerine konuşan Vali Gül, ?Aynı yemek çeşidini yapmamak lazım. Sonuçta aynı gün içerisinde aynı menüyü vermemek lazım. Çok anlamsız? dedi. Vali Gül´ün bu açıklaması üzerine Moğulkoç, aynı yemeklerin verilmemesi hususunda çalışma yapacaklarını dile getirdi.
?ŞEHİR EFSANESİ?
Moğulkoç´un ardından konuşan Vali Gül, kamuoyunu meşgul eden hususlara açıklık getirdi. Vali Gül; ?Bir şehir efsanesi var. Nedir o? Şehir hastanesi yıkılacak. Numune Hastanesi´nin altında su çıkıyor. Bataklık var. Bu bataklık yemekhaneyi de bastı. Burada böyle bir durum olduğu için dışarıda yemek yapılıp hastaneye geliyor. Bunlar doğru değil. Yemeği burada yapabilirsiniz. Farklı bir sağlık tesisinde yapıp buraya getirebilirsiniz. Bir kısmını burada yapıp bir kısmını diğer yerden getirebilirsiniz. Burada yıkılacak herhangi bir bina yok, yıkılmayı gerektirecek herhangi bir bina da yok. Vatandaşlarımızın nasıl evlerinin çatısı akıyorsa, evlerinde su patlıyorsa bu tip arızalar, kazalar kamunun tesislerinde de zaman zaman olabiliyor. Numune Hastanesi´ne de bataklık deniyor. Şimdi bizimle aynı hizada olan vatandaşa ait birçok apartman var. 400 bin liraya, 500 bin liraya konut satıyorlar. Eğer burada bir yapılaşma olmayacaksa bu bölgenin hiçbir yerinde olmaması lazım. Nihayetinde insanlar denizin üzerinde havaalanı yapıyorlar. Bataklığın üzerine gökdelen yapıyorlar. Zemin iyi olur, kötü olur. Kötü ise güçlendirme yaparsınız ona göre bir maliyeti çıkar. İyi ise biraz daha az maliyetle yaparsınız? dedi.
?HASTANELERİ HÜKÜMET MEYDANI´NA YAPMA İMKANIMIZ YOK?
Hastane inşaatı için 100 ila 150 dönüm arasında bir alana ihtiyaç olduğunu dile getiren Vali Gül, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Nihayetinde şu an bile ÇEDAŞ´ın 58 dönümlük arazisinin hastaneye katılması konuşuluyor. Bunu istiyoruz. Dolayısıyla da şehir merkezinde çok böyle bunun alternatifi olan 150-200 dönüm başka bir arazi de yok. Bunu nereden anlıyoruz? Biz hapishane yapmak için 2 senedir yer arıyoruz. Nihayetinde bulamadık. Şehrin biraz dışına gitmiş oldu. Buraya bile bazı hemşehrilerimiz uzak diyor. Daha uzak bir yere yaptığımızda mevcut uzak diyenlerin en az 5 katı, 10 katı daha fazla uzak diyen çıkacak. Yani hastaneleri bizim Hükümet Meydanı´na yapma imkanımız yok.?
?230 YATAKLI HASTANE YÜZDE 70´LER SEVİYESİNDE?
Numune Hastanesi´nin ilavelerle 900 yatak kapasitesine çıkabildiğini kaydeden Gül, ?Eski hastanelere baktığımızda her birinin odasında 4 kişi, 6 kişi veya 8 kişilik koğuş sisteminin olduğunu görüyorduk. Burası ya tek ya da 2 kişilik. Yanında 250 yataklı bir ilave blok yapılıyor ve 195 yataklı da geriatri servisi yapılıyor. Bu yatak kapasitesini de koyduğumuzda mevcut hastanemizle beraber özellikle metrekare olarak eski sağlık tesislerimizin neredeyse 2 katına ulaşmış oluyoruz. Aynı zamanda üniversite de 230 yataklı bir hastane şu anda yüzde 70´ler seviyesinde. Burası kadın doğum çocuk hastanesi olarak yapılıyor. Yine üniversitede 970 yataklı yeni bir hastane yapılacak. Bunların hepsini topladığımızda ilçe hastanelerini saymasak bile mevcut nüfusumuzun 2 katına hizmet verebilecek bir yapıya ulaştık? açıklamasında bulundu.
OTOBÜSLER HASTANEYE KADAR GELMİYOR
Numune Hastanesi´ne ulaşım konusunda sıkıntılar olduğunu dile getiren Vali Gül, ?Karayolları Bölge Müdürlüğümüz Erzincan-Ankara karayolu üzerine bir altgeçit çalışıyor. Dolayısıyla da ambulansların gelişinde de vatandaşların kendi araçlarıyla gelişlerinde de bir kolaylık sağlayacak. Burada bin araçlık kapalı otopark yapılıyor. Otobüslerin buraya servis yapmasını istiyoruz. Çünkü otobüsler Ağız ve Diş Hastanesine geliyor. Buraya kadar gelmiyor. Yaklaşık 600 metrelik bir mesafe var. Onu inşallah çözeceğiz. ÇEDAŞ´ı Sivasspor tesislerinin karşısında askeriyeden aldığımız araziye taşımak istiyoruz. Bunun planlama süreci devam ediyor. Taşıdığımızda 58 bin metrekarelik alan çıkmış olacak. Bu hem otopark anlamında hem ulaşım anlamında fayda sağlayacak ve hastane sorunumuz çözülmüş olacak. Geçmişte hastanesi yapılan ilçelerimiz vardı. Divriği, Yıldızeli, Şarkışla tamamlanmıştı. Şu an devam eden ve tamamlanma aşamasına gelen Suşehri, Gürün hastanelerimiz var. Zara yine tamamlanmıştı. Gemerek, Kangal, Hafik, Ulaş bu sene kazma vurulabilecek durumda olacak. Bunlardan daha önemli olan mahallelerde aile sağlık merkezlerinin yenilenmesi, yapılması. Bu şunu sağlayacak: Hasta bir iğne vurdurmak için Fatih Mahallesi´nden buraya gelmeyecek ya da Kümbet´ten buraya gelmeyecek. Biz bu sene helikopter ambulansa ulaşacağız. Bu şu anlama geliyor: Takdir edersiniz ki her ilçeye her branşta doktor verilemiyor. Neden verilemiyor? Branşlar çok fazla. Branşları verseniz yan dalları çok fazla. Helikopter ambulansımız olduğunda 24 saat milletimizin emrinde olan ve acil durumlarda kullanılabilecek bir enstrüman olmuş olacak. Kar yağmış, yağmur yağmış, yol uzak hiç önemli değil. Bu hizmet bana göre Sivas´ın sağlık hizmetinde milat olacak? diyerek konuşmasını sona erdirdi.
Vali Gül; toplantının ardından Numune Hastanesi alanında inşaatı devam eden sağlık yatırımlarını inceleyerek ilgililerden bilgi aldı.
Editor : Haberpanelim