Ömer ÜN
Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban makarnalık buğdaya destekle birlikte ton başına 11 bin 750 TL, ekmeklik buğdaya için destekle birlikte ton başına 11 bin TL arpa içinse destekle birlikte ton başına 8 bin fiyat biçilmesini tepkiyle karşıladıklarını söyledi. Açıklanan rakamların çiftçiyi memnun etmediğini aktaran Çoban, “Günler öncesinden çiftçimizin ton başına en az 15 bin TL fiyat beklediğini söyledik. Ama ne yazık ki açıklanan rakamlar tam bir hayal kırıklığı oldu. Bu fiyatlarla tarımın sürdürülmesi maalesef mümkün değil. Geçen yıl rakamlar açıklandığında mazot fiyatı 24 TL civarındaydı. Bu sene ton başına yaklaşık 2 bin lira fark verildi ancak mazot fiyatı neredeyse iki katına çıktı. Çiftçilerimiz fiyatların yeniden gözden geçirilmesini bekliyor” dedi.
Çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini aktaran Çoban TMO’nun uyguladığı tarım politikalarının çiftçiyi mağdur ettiğine dikkat çekerek “TMO’nun son dönemlerde başlattığı randevu sistemindeki aksaklıklar çiftçimizi zora soktu. Mahsulünü TMO’ya veremeyen çiftçilerimiz borçlarını ödemek için mahsullerini daha düşük ücretle tüccara vermek zorunda kalmıştı. Ayrıca geçtiğimiz yıl ekili alanlarda görülen sarı pas hastalığı nedeniyle verimde ve kalitede düşüş yaşanmış çiftçimiz hastalık nedeniyle standart dışı mahsulünü TMO’ya verememişti. TMO’nun standart dışı alım yapmaması yine çiftçimizi zora soktu. Çiftçimiz borcunu ödeyemedi, mahsulünü yine çok düşük ücretle tüccara satmak zorunda kaldı” dedi.
TMO yetkililerine seslenen Çoban çiftçinin sesine kulak verilmesi gerektiğini kaydederek, “TMO’nun esas görevi çiftçimizi koruyup kollamak çiftçimizi piyasaya ezdirmemek. TMO’nun da buna göre hareket etmesi lazım. Geçtiğimiz yıl hastalıktan dolayı çiftçimizin mahsulü TMO tarafından alınmadı. Konuyu gerekli mercilere ilettik ancak bir sonuç alamadık. Bu hasat döneminde de çiftçimizin aynı sorunları yaşamasını istemiyoruz. TMO standart dışı alım yapmalı ve çiftçimize nefes olmalı. Çiftçimiz tüccarın kucağına bırakılmamalı. Bu yıl da ekili alanlarda pas hastalığı görüldü. Olası bir kalite kaybında TMO çiftçinin mahsulünü standart dışı da olsa almalı. Nakliye fiyatları ortada. TMO standart dışı alım yapmazsa TMO’nun geri çevirdiği mahsul için çiftçimiz ekstra bir nakliye bedeli ödemek zorunda kalacak. TMO’nun bu konuda çalışma yaparak çiftçimizi bir an önce bilgilendirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
TMO’ya ait depoların dolu olduğu yönünde iddiaların gündeme geldiğine dikkat çeken Çoban, “TMO’nun depolarının dolu olduğu yönünde duyumlar alıyoruz. Eğer bu iddialar doğruysa TMO bir an önce depolarını boşaltmalı elindeki mahsulü eritmeli ve çiftçimizi rahatlatacak adımları atmalı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerimiz zaten zor durumda. Çiftçilerimizin bir kısmı maliyetlerin artması nedeniyle arazilerin neredeyse yarısını ekip biçmekten vazgeçti. Çiftçimiz artık toprağa küsme noktasına geldi. Ülkemizin geleceği açısından tarım ve gıda elzem konular. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı. Çiftçilerimiz küstürülmemeli. Çiftçimizin gözü kulağı TMO’da. Yetkililerden gerekli açıklamaları bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Editor : Adem Sabit NALBANT