İlknur ÖZDEMİR
Sivas Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğüne bağlı Katı Atık Düzenli Depolama Sahası´nda hayata geçirilen proje, hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor.
Düzenli depolamadan elde edilen metan gazı ile saatte 2 bin 400 kilovatsaat enerji üretilen tesisin yanına 50 dönümlük alanda kurulan Hollanda usulü modern topraksız cam serada salkım domates yetiştiriliyor. Seradaki enerjinin büyük bölümünün, çöp ayrıştırmasından sonra çıkan gazdan karşılanıyor. Isıtma maliyetlerin yarı yarıya düştüğü sera ekolojik bir sera olma özelliği taşıyor. Sera sayesinde boşa gidecek ekonomiye katkı sağlıyor. Toprak üretilen domatesler yurt içi pazarlara ve yurtdışına gönderiliyor. Serada yeni mezun üniversite öğrencilerin istihdamına da katkı sağlıyor.
Proje Koordinatörü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, "Bu sera bizim hazırladığımız bir projeydi. Türkiye´de ilk bu büyüklükte çöpten çıkan atık enerjiyle özellikle özellikle burayı vurgulamak istiyorum. Çöpten çıkan metan gazı elektriğe çevriliyor. Üretilirken de motorlarda bir ısı meydana geliyor. Bu ısı boşa gidiyor. Biz bu ısıyı kullanarak bu serayı ısıtıyoruz. Seralarda özellikle böyle modern seralarda ısıtma maliyetidir. Dolayısıyla biz boşa giden bir enerjiyi burada verime ve paraya çevirmiş oluyoruz. Dolayısıyla yatırımcılar için karlı bir yatırım oluyor. Diğer taraftan da öğrencilerimiz içim şöyle bir faydası var. 3+1 sisteme geçtik Cumhuriyet Üniversitesi´nde öğrenci üç dönem okulda bir dönemde bu serada eğitim görüyor. Dolayısıyla ne işi ne meslek yapacağının farkında olarak burada bilinçli olarak eğitim görüyor. Mezun olduktan sonra da nerede çalışacağını biliyor artık. Bu da hem yatırımcı hem de öğrenci için avantajlı bir konumda olacak.” dedi.
Serada çalışan üniversite öğrencileri de okulda aldıkları eğitimi serada pratiğe dönüştüklerini ifade ederek, serada çalışmaktan memnun olduklarını belirttiler.
Editor : Hayrullah Ağkaş