USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sivas'ta Evler Artık Satılmıyor!

Artan emlak fiyatları, emlak satışlarını düşürdüğü için vatandaşlar kadar müteahhitleri de endişelendiriyor.

Sivas'ta Evler Artık Satılmıyor!
12-05-2024 10:06
SİVAS
Google News

Sivas İnşaat Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Gökhan Fatih Aslan; emlak piyasasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Pandemi ve depremden sonra müşteri tercihinin müstakil konutlara yönelmesine rağmen yüksek maliyetler nedeniyle satışların beklenilen düzeyde olmadığını belirterek, “Malum enflasyondan dolayı inşaat maliyetleri sürekli artıyor. Bu artışlarda durmadan devam ediyor. Bir noktada durup sabit hale gelse maliyet de öngörülebilir olur. Konutların maliyetinin artması hem malzeme fiyatlarındaki artış konut maliyetini artırıyor. Hem arsa fiyatlarındaki artış konut maliyetlerini arttırıyor. İşçilik maliyetlerindeki artışta konut maliyetlerini arttırıyor. Satış rakamı artıyor fakat vatandaşın alım gücü buna yetişemiyor. Bu noktada da uygun oranlarda ucuz kredilerin bankalardan gelmesi bekleniyor. Bankalar da bu krediyi açamıyor.” dedi.

“Sivas’ta müstakil ev fiyatları 8 milyona ulaştı”
Aslan, Sivas’ta müstakil ev fiyatlarının 8 milyona ulaştığını ifade ederek, “Gönül istiyor ki iyi bir evde oturayım. Hatta güvenli, müstakil villa olsun istiyor. Fakat istek artınca fiyat artıyor. Şu anda bu artan maliyetlere baktığımız zaman Sivas'ta da villa fiyatları yaklaşık 8 milyona ulaştı. Bu rakamlarda herkesin karşılayabileceği rakamlar değil. Bankalardan da kredi olmayınca bu parayı nakit verecek müşteri olmuyor” İfadelerini kullandı.

“Para faize gidiyor”
Aslan, parası olan vatandaşların da parasını konuta yatırmak yerine faize yatırmayı tercih ettiklerini vurgulayarak, “Nakit verecek müşteriye de bakıyorsunuz diyelim 7-8 milyon lirası var. Faiz hassasiyeti yoksa parasını bugün bankaya koysa 500 - 600 bin lira para alıyor. Şimdi bu durumda parayı vermesini zorlaştırıyor. Doğal olarak bu talep bir yerde parası olmayan için kredi olmadığı için duruyor. Parası olan için de para çok kıymetli. Başka ne yapabilirim diye bir kenarda bekliyor. O yüzden aslında talep yok demek bu çerçevede daha doğru daha isabetli olur” şeklinde konuştu.


“Alanda satanda mustarip”
Aslan gelinin noktadan alıcının da satıcının da mustarip olduğunu ifade ederek şunları söyledi. “Ürünün fiyatının artmasından dolayı vatandaş mustarip ama satan tüccar da mustarip. Her zaman satıcı sattığı malın maliyetini uygun mal edip düşük fiyata satmak ister. Maliyet artışlarından kesinlikle bizim sektördeki meslektaşlarımız memnun değil. Daha uygun maliyetlerin olmasını enflasyonun düşmesini, dairelerin ucuzlamasını en çok isteyenler müteahhitlerdir. Yani vatandaş çok istiyor gibi görünüyor ama emin olun onun on katı istek müteahhitlerdedir. Biz daha uygun olmasını isteriz. Aslında müteahhitler vatandaşı uygun fiyatlı ev sahibi yapmak istiyor” dedi.
“Müstakil evde yaşamakla bir apartmanda yaşamak aynı değil”
Sivaslı vatandaşlar ise müstakil evlerin daha güzel ve güvenilir olduğunu belirterek, “insanlar artık şehir merkezinden uzaklaşmak ve müstakil evlerde yaşamak istiyorlar. Müstakil bir yaşamakla bir apartmanda yaşamak aynı şeyler değil” dedi. /İHA/ 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ruzgar
Ruzgar 1 ay önce
O paraları sivasa gommeye degmez sivasta ne özellik var da o fiyatlara uçtu zaten depremde salıncak gibi sallandı sivas bi deprem bölgesi degmez
Ruzgar
Ruzgar 1 ay önce
O paraları sivasa gommeye degmez sivasta ne özellik var da o fiyatlara uçtu zaten depremde salıncak gibi sallandı sivas bi deprem bölgesi degmez
Ruzgar
Ruzgar 1 ay önce
Ne denizi var ne sosyal birseyler ne fabrika köy gibi uctular ev fiyatlarinda sivas ta o paraya ev almaya degmez
Z
Z 1 ay önce
Sivas'ta 7 milyona ev mi olur la. Alan da satan da hesap kitap bilmiyor belli.
Hasan
Hasan 1 ay önce
Mütahitler daha beter olsun hiç satamasınlar inşallah. Bozkırın ortasındaki şehrin evlerini denize nazır gibi satıyordunuz.alıştılar tabii 1 bina yapıp altınada dükkan yapıp hem daireden hem dükkandan kazanmaya.
Sait
Sait 1 ay önce
500 bin etmeyecek evlere 3 milyon isterlerse olacağı bu
Hakkı karadağ
Hakkı karadağ 1 ay önce
Sivas şişli, Nişantaşı olmuş da haberimiz yok
Serkan
Serkan 1 ay önce
300 TL lik daireyi 2 trilyona satarken sesleri çıkmıyordu
Tk
Tk 1 ay önce
30 40 yıllık binalar miladi dolmuş daireler sacma sapan fiyalaniyor müteahhitler işçileri istanbul ankaraya göre ucuz çalıştiriyor müteahhit arsalari İstanbul'a göre daha uyguna mal ediyor veya kat karşılığı yüzde 25 30 veriyor ama İstanbuldan pahalı satmaya çalışıyor emlakcilar evi sırf kendileri almak için ederini yüksek tutturuyor abi senin evin şu para eder diyerek piyasayı yükseltebildikce yükseltiyor
Mahmut
Mahmut 1 ay önce
Hiç gücüm yetmezse çadır kurarım abi. Ne yapayım. Çok şükür tarlam var. Ben her türlü yaşarım yani. Evlerin pahalı olması benim umrumda bile değil. Bana ne ev satılmış satılmamış. 2.5 milyonu bir daireye neden bağlayayım. 2.5 milyonum olsa aylık faiz getirisi 80 bin lira. İstediğim evde otururum. Neden ev alayım.
Şenol
Şenol 1 ay önce
Al işte sana malın biri. Sanki bu konu bu adam için açılmış gibi bencillik ve kibirle dolu cevaplar yağdırmış. Ulan davaro 2.5 milyonu eve yatırınca seneden seneye o ev değer kazanmıyormu sanki. Gelmiş bankanın vereceği faizle kıyaslıyor. Senin senede alscağın faizin iki katı değerleniyor evler. Tam akp zihniyeti bir yorum yapmışsın.
Mahmut
Mahmut 1 ay önce
Abi vallahi hiç dert değil. Sivas'ta araziden boluna ne var. Al bi tarla. Boşver kuytu köşe olsun. Kafanı dinlersin. Yap depreme dayanıklı prefabrik veya çelik kontriksyon. Maliyeti düşük ve 1, 2 hafta içinde evin hazır. Gir içine otur. Deprem endişen olmasın. 2.5 milyona daire almam. 1 milyona kendi evimi kendim yaparım. 290 m arsalar olmuş 2 milyon. Ne gerek var. Bu şekilde giderse kimse şehir merkezinde kalmaz. İnsanlar araziye ev yapıyor. Bu müteahhitlerin suçu değil. Ama ev alacaklarında günahı yok yani. 1 milyon şu zamanda para değil ama birikmiyor kardeşim atamıyorsun kenara 3, 5 kuruş.
Ahmet Turan
Ahmet Turan 1 ay önce
Bir daireden yüzde üç yüz beş yüz kar etmeyin yüzde otuz karla satın hem fiyatların artmasına sebep olup hem de satılmıyor diye şikayet etmek de ayrı bir garabet
SİVASLI YİĞİDO
SİVASLI YİĞİDO 1 ay önce
Gözünüzü Allah doyursun faizler 0.69 larda iken ev fiyatlarını iki katına çıkaran emlakçı ve mütahitler şimdi satılmıyor diye yakınıyor. 1.500.000 TL lik eve 3.000.000 TL istemeyin bak nasıl satılıyor.
Furkan
Furkan 1 ay önce
Beş para etmez 40 50 yıllık köhnemiş apartman dairelerini 3 milyondan 4 milyondan satarlarsa tabiki alan olmaz sanki taşından toprağından altın fışkırıyor da bir de yaşamı zorlaştırıyor insanlar Sivas 500 sene de geçse gelişmez ve küçülmeye devam eder ...
Tekin
Tekin 1 ay önce
8 milyona villa yok ayda 500-600 zam koyuyorlar şu an 12-15-18 arası evler de aşırı pahalı sanki denize nazır
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!