Seçim takvimine göre, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları 21 Mart Perşembe günü başlayacak. Oy verme saatleri ise doğudaki 32 ilde 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olacak.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne sayılı günler kaldı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim takvimi dahilinde süreç işliyor.
Seçime katılacak 34 siyasi partinin oy pusulasındaki sıralaması şu şekilde belirlendi:
"AKP 1, İYİ Parti 2, Sol Parti 3, Büyük Birlik Partisi 4, Memleket Partisi 5, Anavatan Partisi 6, Demokratik Sol Parti 7, Yeniden Refah Partisi 8, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Partisi 10, Anadolu Birliği Partisi 11, Zafer Partisi 12, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Türkiye Komünist Hareketi 14, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Gelecek Partisi 16, Yeni Türkiye Partisi 17, CHP 18, Emek Partisi 19, HÜDA PAR 20, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Ocak Partisi 22, Adalet Birlik Partisi 23, Demokrat Parti 24, Güç Birliği Partisi 25, Millet Partisi 26, Milli Yol Partisi 27, Adalet Partisi 28, Aydınlık Demokrasi Partisi 29, MHP 30, Türkiye İşçi Partisi 31, Demokrasi ve Atılım Partisi 32, Saadet Partisi 33, Vatan Partisi 34."
İSTANBUL İÇİN 49 ADAY YARIŞACAK
En fazla adayın olduğu şehir İstanbul oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için toplam 49 aday yarışacak. Bu adaylardan 22'si siyasi parti, 27'si ise bağımsız olarak seçime katılacak.
İstanbul'u 29 adayla Gaziantep, 28 adayla Malatya takip edecek. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından 3'ü bağımsız, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adaylarından ise 5'i bağımsız olarak seçime girecek.
ANKARA İÇİN 24 ADAY YARIŞACAK
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise toplam 24 aday yarışacak, bunların 19'u siyasi parti, 5'i bağımsız aday.
PROPAGANDA SERBESTLİĞİ VE SEÇİM YASAKLARI 21 MART'TA BAŞLAYACAK
YSK'nin takvimine göre, seçim öncesinde önemli bir tarih olan 21 Mart Perşembe günü, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak.
Seçim propagandası 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek, seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da sona erecek.
Bu süreçte, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet siteleri aracılığıyla sözlü, yazılı veya görsel propaganda yapabilecekler.
SÖZLÜ PROPAGANDA YASAKLANACAK
Ancak açık yerlerde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak. Ayrıca, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu sözlü propaganda da yasak olacak.
Vatandaşların elektronik posta adreslerine veya telefonlarına propaganda amacıyla mesaj göndermek de yasak olacak, ancak siyasi partiler kendi üyelerine mesaj gönderebilecekler.
OY VERME GÜNÜNE KADAR YASAKLAR DEVAM EDECEK
Oy verme gününden önceki 10 gün boyunca, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla siyasi partiler veya adaylar lehine veya aleyhine yayın yapılması ve dağıtılması yasak olacak.
Bakanlar ve milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası ve gezileri, resmi makam araçları ile yapılamayacak. Bu gezilerde protokol gereği karşılama ve uğurlama törenleri düzenlenemeyecek, resmi ziyafetler verilemeyecek. Ayrıca, bu gezilere hiçbir memur katılamayacak.
31 MART'TA OY VERME İŞLEMİ GERÇEKLEŞECEK
Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 24 Mart Pazar günü tamamlanacak. Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler.
28 Mart'ta tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler kesinleştirilecek.
Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına gidecek. /Haber Merkezi/
Editor : Hayrullah Ağkaş