Ömer ÜN
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda şap ve koyun keçi vebası hastalığı ile ilgili “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi Eğitimi" düzenlendi.
Ortaya çıkacak bir şap ve PPR salgınının etkin bir şekilde kontrol ve eradikasyonun sağlanması amacıyla, salgın sırasında ve salgın sonrasında uygulanacak prosedürleri içeren Acil Eylem Planı çerçevesinde “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı’’ ilimizde gerçekleştirildi.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı, Şap Enstitüsü Müdürlüğü ve Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler tarafından Sivas, Kayseri, Tokat, Yozgat, Giresun, Erzincan ve Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli hayvan sağlığından sorumlu personele "Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi" konulu eğitimde olası bir şap ve koyun keçi vebası salgınının etkin bir şekilde nasıl kontrol edileceği ve hastalığın nasıl mücadele edileceği ile salgın sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili olarak “Acil Eylem Planı” hakkında teorik ve pratik olarak eğitim verildi.
Gerçekleştirilen eğitimde olası şap ve koyun keçi vebası hastalığı salgınında ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlar ve bunlarla ilgili çözüm yolları ve en hızlı şekilde hastalık teşhisinden başlayarak, yayılmasının önüne geçilmesi ve tedavisi için izlenecek prosedürler hakkında da bilgiler verildi. Masa başı teorik çalışmalar, soru alıştırmaları, senaryo, uygulamalı saha çalışmaları, hastalığın hızlı bildirimi, marazi madde toplama, biyogüvenlik ve etkin mücadeleye yönelik konularda uygulamalar gerçekleştirildi.
İl Müdürü Seyit Yıldız konuşmasında; "Şap ve koyun keçi vebası hem hayvan sağlığını, hem de hayvanlarda verim düşüklüğü ile birlikte elde edilen hayvansal ürünleri de olumsuz etkileyen, çok ağır ekonomik kayıplara sebep olan önemli bir hastalıklardandır. Salgın hayvan hastalıkları ile mesai mefhumu gözetmeksizin canla başla çalışan Bakanlığımız ve taşra teşkilatımız başarılı çalışmalarını ilimizde yapılan bu tür eğitimler ile taçlandırılmasını memnuniyet ile karşılayıp önemsiyoruz. Tabii ki salgın hayvan hastalıklarında asıl önemli olan hastalık çıkmadan önce koruyucu hekimlik ile hayvan beslenmesi ve hijyenin yanı sıra aşılama çalışmaları ile tedbirlerimizi almak, hastalık çıktığı zaman ise en hızlı ve doğru şekilde müdahale edilerek yayılması önlenmektir. Bu eğitimler ile salgın hastalık mücadelesinde görev alan veteriner hekimler ile yardımcı sağlık personellerinin teorik ve pratik bilgi ve tecrübelerini arttırarak en hızlı şekilde gerekli tedbirleri almaları amaçlanmıştır. Salgın hastalıklara yönelik farkındalık yaratan bu eğitimin ülkemize, üreticimize ve de teşkilatımıza hayırlı sonuçlar getirmesi dileğiyle saygılar sunuyorum." dedi.
Sivas Merkez Tahtıkement Köyü'nde yapılan saha tatbikatının gerçekleştirilmesinin ardından çalışmalar değerlendirilerek eğitim sona erdi.
Editor : Hayrullah Ağkaş