Arife Defne DOĞAN
Sivas’ta son dönemde fareler tarlaları istila etmeye başladı. Tarla farelerinin yoğun olarak görüldüğü ilçelerden birisi olan Zara’da İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kadir Evci, Zara Ziraat Odası Genel Sekreteri Zikri Bedir ve Ziraat Mühendisi Murat Yolcu, tarım arazilerinde incelemelerde bulundu.
Avcı, tarla faresi ile mücadeleye ilişkin yaptığı açıklamada, farelerle kültürel ve mekanik mücadele yöntemleri ve kimyasal mücadele yapılması gerektiğine değindi.
Evci; “Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanlardır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda bu hayvanlar, tarla faresi popülasyonunu kontrol altında tutmakta önemli rol oynuyor. Derin toprak işlemesi, ekim nöbeti ve tarla temizliği gibi kültürel önlemlerle de tarla faresi zararının bir dereceye kadar azaltılabilir. Kapan kullanmak ve işlek delikleri su ile doldurmak da tarla faresi ile mücadelede kullanılan mekanik yöntemler arasındadır. Kimyasal mücadele de ise iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun ve etkili zamanlar, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları erken ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır. Her beslenme deliğinin içerisine 5 adet olacak şekilde, el değmeden zehirli yem bırakılması gerekiyor. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır.” dedi.
Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz yıl görülmeye başlayan fare popülasyonundaki ani artışın bu yıl da yaşanması beklendiğinden İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden bir an evvel zehirli yem, bilgilendirme afiş ve broşürlerinin alınarak mücadeleye başlanması hem insan sağlığı hem de ürün verimliliği ve kalitesi için önem taşımaktadır." dedi.
Editor : Hayrullah Ağkaş