USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas'ta Yaşayan Emekliler Dertlerini Anlattı! Emekliler Geçinemiyor!

Tüm Emekliler Derneği Sivas Şubesi Başkanı Ömer Faruk Çınargil, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Taner Karabal’ı ziyaret etti.

Sivas'ta Yaşayan Emekliler Dertlerini Anlattı! Emekliler Geçinemiyor!
11-06-2024 12:54
Google News

Hayrullah AĞKAŞ 

Tüm Emekliler Derneği Sivas Şubesi Başkanı Ömer Faruk Çınargil ve yönetim kurulu üyeleri gazetemize ziyarette bulundu.

Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Taner Karabal ile görüşen Çınargil ve beraberindekiler dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çınargil, yaptığı açıklamada emeklilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm yollarına ilişkin önerilerde bulundu.

EMEK KENTİYİZ

Derneğin kısa adının TÜMEMEKDER olduğunu ifade eden Çınargil, “Derneğimizin Türkiye sathında yüzlerce şubesi bulunuyor. Bizim mensubu bulunduğumuz Tüm Emekliler Derneği de Türkiye sathında yaklaşık 65 şubeye sahip bir dernek. Sivas'taki çalışmalarımız yaklaşık 5 ay öncesine isabet ediyor. Geçtiğimiz ay birinci olağan genel kurulumuzu yaptık. Yeni yönetim kurulumuzla birlikte hem bazı resmi kurumları ziyaret ediyoruz hem de basınımıza faaliyetlerimizle ilgili bilgi paylaşımı için ziyaretler yapıyoruz. Bugün bu nedenle buradayız. İlimizde 600 bin nüfus bulunmakta. Emekli sayımız ise emekli dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte 150 bin civarında. Demek oluyor ki yüzde 25’lik bir emekli potansiyeline sahip önemli bir emek kentiyiz. Bu anlamda bakıldığında emeklilerin gelir seviyeleriyle ilgili yaşadıkları son dönemlerde de çok dikkat çekecek hale gelen zorluklar ilimizde, ziyadesiyle hissedilmektedir ama Emekli Derneğimizin ana gayesi tamamen bu işi maddi gerekçeler üzerinden yürütmek üzerine kurulmuş değildir. Bunu özellikle işaret etmek istiyoruz. Biz aynı zamanda emeklilerin sosyalleşmesi, emeklilerin toplum hayatı içerisindeki saygınlıklarının artması, onların tecrübelerinden istifade edilecek alanlarda emeklilerin dikkate alındığı bir cemiyet hayatının içerisinde olmaları gerektiğine dair hem düşüncelere sahibiz hem de önümüzdeki dönemlerde yapacağımız eylemlerle bunu sağlayacak gayretlerin içerisinde de bulunacağız” dedi.

EMEKLİLERİN HİZMET SÜRELERİ DİKKATE ALINMALI

Türkiye genelinde 16-17 milyon civarında emekli olduğunun ifade edildiğini dile getiren Çınargil, “Halbuki bu sadece emekli aylığı alan veya dul yetim aylığı alanların sayısı. Eşleriyle, çocuklarıyla, yakınlarıyla birlikte baktığınız zaman 85 milyonluk ülkemizin 70 milyonluk kesimi aslında emekli parantezi içerisinde değerlendirilmesi gereken bir büyük potansiyel. Dolayısıyla bu 16 milyonluk kitlenin yaşadığı maddi ve manevi sorunlar toplum huzurunu da ciddi manada ilgilendirmektedir diye düşünüyoruz. Çünkü bu etkileşim aynı zamanda çocukların eğitimiyle ilgili. Anne-baba sorumluluğu taşıyan emeklilerin huzursuzluğu onlara da yansımakta. Bu nedenle emeklilere son dönemlerde uygulanan sistemin yanlış olduğuna özellikle işaret etmek istiyoruz. Yani burada tasarruf kalemleri içerisinde devletimizin, hükümetimizin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara anlayış göstermekle birlikte emeklilere bu kadar negatif yaklaşılmasının yanlış bir siyasi süreç olduğuna inanıyoruz. Burada toplum huzurunun aynı zamanda ekonomik değerler, ekonomik kriterler üzerindeki etkilerine de dikkat çekmek istiyoruz. Huzursuz bir toplumun ekonomisi de huzursuz olur, düzensiz olur diye düşünüyoruz. Hükümetimizin bu süreci artık maddi kriterlerle yürütmesi gerektiğini düşünüyorum. Nedir bu maddi kriterler? Emeklilerin hizmet süreleri dikkate alınmalı. Ödedikleri prim gün sayıları dikkate alınmalı. Aylık bağlama oranları kriterleri geçmişte yüzde 70’lerdeydi, şimdi yüzde 40’lara kadar düştü. Bu kriterlerin yasal sınırları içerisine tekrar döndürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Tabiatıyla kriterlerle birlikte yürütülen bu sürecin de doğal olarak emeklerin maddi durumlarını iyileştirmeye dönük sonuçlar ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Bu anlamda Sivas Emekliler Derneği olarak biz basınımıza da çok önem veriyoruz. Bu faaliyetlerin duyurulmasında da sizlerden destek ve katkı bekliyoruz. Önümüzdeki günlerde faaliyetlerimizle birlikte yine sizlerin dikkatini çekmeye gayret edeceğiz, sizlerden de istifade etmeye çalışacağız. Bugün bu imkanı sağladığımız için de şahsınızda size ve gazetenize teşekkür ediyoruz” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Karabal ise Çınargil ve beraberindekilere çalışmalarında başarılar diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Emrullah Yıldırım
Emrullah Yıldırım 7 gün önce
Ömer Faruk Çınargil emekliler için faydalı olmak istiyorsanız. Yandaş olduğunuz BBP li belediye başkanı Adem Uzunun emeklilere verdiği seçim vaadi aylık 2000 lira destek sözünü yerine getirtin
Emrullah Yıldırım
Emrullah Yıldırım 7 gün önce
Ömer Faruk Çınargil emekliler için faydalı olmak istiyorsanız. Yandaş olduğunuz BBP li belediye başkanı Adem Uzunun emeklilere verdiği seçim vaadi aylık 2000 lira destek sözünü yerine getirtin
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!