USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas'ta Yoğun Yağışlar Keneyi Hortlattı!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, “Bu sene bol miktarda yağmurun yağmasıyla otların miktarında ve boylarında ciddi bir uzama oldu. Bunlar kenelerin yaşama alanlarını daha cazip ve çekici hale getirdİ” dedi.

Sivas'ta Yoğun Yağışlar Keneyi Hortlattı!
11-06-2024 10:54
SİVAS
Google News

Sevda ÇİFTÇİ

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, aşı çalışmalarının devam ettiği kene ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bahar aylarıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının görüldüğünü kaydeden Çetin, “Nisan- Mayıs ile birlikte artan genelde Eylül- Ekim gibi de azalmaya başlayan kışları görmediğimiz bir problemimiz var. Bu yılda geçen yılkilere göre özellikle de geçen yıla göre ortamdaki kene sayısında çok ciddi sayıda artış olduğunu biliyoruz. Gerek kırsal kesimden köylerden, ilçelerden ve şehir merkezlerinden bize gelen bilgiler gerekse saha araştırmalarımızda da bunlar ortaya kondu. Bundan dolayı da dikkat etmemizde fayda var” dedi.

TEDBİRLERE DİKKAT EDİLMELİ

Bu yıl sıcaklıkların erken tarihlerde başladığını belirten Çetin, “Kenelerin de bu süreçlerde tabiatta görülmesi sıklığındaki artışa da paralel olarak geçen yıla göre Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında da ciddi bir artış bekliyoruz. Geçen yıl 600-700 civarında bir vakamız olmuştu. Ancak bu yıl biraz daha fazla vaka olacağını, ölüm vakalarının da fazla olacağını da tahmin ediyoruz. Kenelerin insanları ısırması suretiyle meydana gelen bir hastalık bizim için korunabilir bir hastalıktır. Onun için de mutlaka tedbirlere dikkat edilmeli biraz daha dikkatli olursak vaka sayılarında bir düşüş hem de ölüm olaylarında düşüş bekleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

HAYVANCILIKLA UĞRAŞAN İNSANLARDAN DAHA ÇOK DİKKAT BEKLİYORUZ

Sivas’ta keneden bugüne kadar 3 kişinin vefat ettiğini belirten Çetin, “Başka illerde hayatını kaybedenler olduğunu biliyoruz ancak Sivas Cumhuriyet Üniversitemiz Kırım Kongo Kanamalı Ateşini en iyi tedavi eden merkezlerden biri olması nedeniyle çevre illerde de çok sayıda hasta buraya yönlendirilmektedir. Şu anda servislerimizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla tedavi ettiğimiz vakalarımız var. Ancak bundan sonraki süreçte daha da artabileceğini düşünüyor ondan dolayı da tedbirlerin daha ciddiye alınması gerektiğini ifade ediyoruz. Kenenin hayvanlarla ilgilenen insanlarda gözüktüğünü hayvanlardan insanlara kenelerin geçmek suretiyle ısırdığını bundan dolayı da Kırım Kongo Kanamalı Ateşini bulaştırdığını biliyoruz. Bundan dolayı da hayvancılıkla ilgilenen insanların çok tedbirli olması gerekiyor. Ahırlarına hayvanlar geldiği zaman hayvanların üzerinde kenelerin kontrolünü yapıp gerekirse ücretsiz olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen keneyle mücadele ilaçlarının kullanılması önemlidir. Biz özellikle hayvanların sağım işleriyle uğraşan bayanlarda da daha fazla görüyoruz. Bunların da kene tutmuş olan hayvanlarla ilgilenirken daha dikkatli olmasını öneriyoruz. Bizim son dönemde hayatını kaybeden 2 gencimiz maalesef hayvancılıkla uğraşan insanlardı. Bir de hanımefendi vardı o da yine hayvancılık işleriyle uğraşıyordu. Bundan dolayı da özellikle kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşan insanlardan daha çok dikkat bekliyoruz” diye konuştu.

KENEYİ KENDİNİZ ÇIKARMAYIN

Keneye karşı alınabilecek önlemleri de sıralayan Çetin, “Bu sene bol miktarda yağmurun yağmasıyla otların miktarında ve boylarında ciddi bir uzama oldu. Bunlar kenelerin yaşama alanlarını daha cazip ve çekici hale getirdiğinden dolayı bitkisel üretim yapan insanlarımızın bu konuda dikkat etmesini istiyoruz. Sadece tabiatla uğraşan insanların pantolon paçalarını çorapların içerisine almasının yüzde 60’a yakın oranda kenenin üzerlerine çıkması ve ısırmasını engellediğini biliyoruz. Bunu yapmak çok önemli ve değerli. Bunun yanında tabiatta çalışırken piknik yaparken, başka bir aktivite yaparken açık renk giysilerin giyilmesi, bir yerde oturulacaksa o bölgeye açık renk mümkünse beyaz örtülerin örtülerek aktiviteler yapılması önemlidir. Tüm bunlara rağmen insanlarımız açık alandaki aktivitelerinden sonra mutlaka üzerlerinde kene kontrolünü yapmalılar ve herhangi bir kene yapışması varsa da bunu kendi başına veya zorlamayla üzerine kolonya dökmek,  benzin dökmek, sigara basmak gibi yöntemlerle değil  sağlık kuruluşlarında, acillerde bunların çıkartılması gerekir. Eğer vatandaşımızın bu imkanı yoksa cımbızla keneyi fazla rahatsız etmeden onu çıkarıp uzaklaştırması lazım ama yine de bizim önerimiz mutlaka sağlık kuruluşlarında çıkarmaları çünkü kene yapışmış bir kimsede sağlık kuruluşlarında bir kan tahlili alınır. Onun kan değerlerinde bozulma olup olmadığına bakılır ve yaklaşık 10 gün takip edilir” açıklamasında bulundu.


Editor : Sevda ÇİFTÇİ
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!