FATİH TABUR
TMMMOB Çevre Mühendisleri Odası "2017 Hava Kirliliği Raporu"nu açıkladı. Raporda Türkiye´nin en kirli illeri arasında Sivas da gösterildi. Partikül madde ve kükürt dioksit açısından sadece Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale´nin havasının standartlara uygun olduğunun belirtildiği raporda havası en kirli iller İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Manisa, Bursa, Denizli, Niğde, Tekirdağ, Hatay, Yalova, Sivas, Kahramanmaraş, Kütahya, Sakarya, Kırklareli ve Samsun olarak açıklandı.
KAVA KİRLİLİĞİ KRİZE DÖNDÜ!
Hava kirliliğinin hat safhada olduğu illerde valilik ve belediyelerin acil önlem alması gerektiğinin vurgulandığı raporda sorunun krize dönüştüğüne dikkat çekildi. Diğer yandan Sivas, Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) hava kirliliğini ölçmek için kullandığı PM10 parametresine göre ölçümleri düzenli yapılan ve 35 günden fazla PM10 DSÖ sınır değerini aşan iller arasında da gösterildi.
"RAYLI SİSTEMLER ACİLEN ARTTIRILMALI"
WHO´nun belirlediği PM10 değerinin günlük ortalama sınır değerinin 50 mikrogram/metreküp olduğunun kaydedildiği raporda hava kirliliğinden korunmak için şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekildi: "Özellikle hava kirliliğinin yaşandığı sabah ve akşam saatlerinde vatandaşlar olabildiğince dış ortamdan uzak durmalı. Bu saatlerde araçla yolculuk ediyorsanız camları açmayın ve dışarıdan hava girişini engelleyin. Araçlarınızın ve evlerinizdeki klima sisteminin filtrelerini mutlaka kontrol ettirin. Havanın kirli olduğu günlerde mutlaka valilik ve belediyeler tarafından vatandaşlar mesaj veya sosyal medya aracılığıyla bilgilendirilmeli. Trafikten kaynaklı kirliliğin önüne geçebilmek için toplu taşıma ve raylı sistemler acilen arttırılmalı. Sanayi tesislerinde çevre denetimi çok önemli. Bu konuda personel sayısı çok az mutlaka arttırılmalı. Bunun için de çevre mühendisi istihdam edilmeli. Hava kirliliği arttığı anda bazı sanayi tesislerinin üretim kapasitesini düşürmesi gerekir."
Editor : Haberpanelim