Türkiye ve Kuzey Makedonya Kültür ve Turizm Bakanlıkları himayelerinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle, Köprü Derneğinin öncülüğünde, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından gerçekleştirilen programa, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, T.C. Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, Yahya Kemal Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, Kuzey Makedonya’dan siyasi parti temsilcileri, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, şair ve edebiyatseverler katıldı.
TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, program öncesinde yaptığı açıklamada, şiir şöleninin Kuzey Makedonya’daki Türklerin Bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında Yahya Kemal Beyatlı’nın doğumunun 140’ıncı yılı anısına düzenlendiğini anımsattı.
Programa komşu ve kardeş ülkelerin yanı sıra Türkiye’den gelen şair ve yazarlar ile Yahya Kemal’i konuşacaklarına işaret eden Çevik, “Onun şiir ve kültür anlayışını konuşacağız. Çünkü biz biliyoruz ki, şiirlerle Türk milleti kendi dilini, geleneğini, kültürünü, sevgisini, saygısını ve tarihini nesilden nesle aktarmıştır. Şiir, Türk milletinin birbirlerine olan sevgiyi, saygıyı ve kendi tarihini anlatma enstrümanı olarak kullanılmıştır. Bu şiir şöleni bizler için yalnızca bir etkinlik değil; aynı zamanda fikirlerimizin, hedeflerimizin, ilke ve gayemizin ortaya koyulduğu mühim bir faaliyettir. Bu faaliyet, Yahya Kemal Beyatlı anısına da yapılınca tarifine güç yetmeyen bir anlam kazanmıştır.” dedi.
MATÜSİTEB Başkanı İbrahim de programı 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle düzenlediklerini ifade ederek, “Türk dünyasının, Doğu Türkistan’dan, Irak’tan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden, ana vatanımız Türkiye’den, Balkanlar’dan, Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan, Kosova’dan gelen şairlerle; şiir şehri olan Üsküp’ten, Yahya Kemal Beyatlı’nın doğum yerinde, Yahya Kemal Beyatlı’nın dediği ‘sessiz vatan, kadim Türk şehrinden’ dilimizi şairlerin şiirleriyle Türk dünyasına yansıtacağımızı inanıyoruz.” diye konuştu.
Yahya Kemal Enstitüsü Müdürü Samsakçı’nın Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdiği programda, Kuzey Makedonya’dan Leyla Şerif Emin, Kosova’dan Zeynel Beksaç, Doğu Türkistan’dan İmran Kaşgar Sadai, Kerkük’ten Şemsettin Küzeci, KKTC’den Feyzan Korur, Batı Trakya’dan Mübera Karadayı başta olmak üzere Balkanlar’dan, Türkiye’den ve farklı coğrafyalardan gelen 24 şair kendi yazdıkları şiirleri okudu.
SİVASLI ÇARBOĞA ŞİİRLERİNİ SESLENDİRDİ
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de 10. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni’nde temsil edildi. Programda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dünyası Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kenan Çarboğa tarafından temsil edildi. Doğu Türkistan, Kerkük, Kıbrıs, Kosova, Makedonya, Romanya ve Batı Trakya’dan şair ve yazarların buluştuğu etkinlik kapsamında çeşitli bilimsel ve kültürel toplantılar tertip edildi. Üsküp ve Kalkandelen’de düzenlenen programlarda 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı da kutlandı. Çarboğa, iki şehirde gerçekleşen etkinliklere katılarak Türk Dünyası ve Türkçe hakkında konuşmalar yaparak şiirlerini seslendirdi.
Editor : Adem Sabit NALBANT