Hayrullah AĞKAŞ
Sivas’ta yaklaşık 5 yıldır kemik tarakçılık mesleğini sürdüren Fatih Durna, unutulmaya yüz tutmuş mesleğin şehirde ki tek temsilcisi. Ülke genelinde da sayılı ustalardan biri olan Durna, gelişen teknolojiye ve zamana rağmen mesleği ayakta tutmak için var gücüyle çabalıyor. Sağlık açısından da birçok faydası bulunan kemik tarak, ustanın elinde birçok aşamadan geçiyor.
Yurt dışından ve Türkiye’nin birçok yerinden siparişler alan Durna, kemik tarakları yetiştirmekte güçlük çekiyor. Sivas’ta kemik tarak yapan tek usta olması da talebi karşılayamamasının sebepleri arasında yer alıyor.
KEYİFLİ BİR İŞ
Durna, kemik tarağın yaklaşık 25-30 aşamadan geçtiğini belirterek, “Kemik tarak işçiliği aslında unutulmaya yüz tutmuş meslek ve Sivas’ta şu an tek temsilcisi benim. Bunun dışında Sivas dışında birkaç tane daha ustamız var ama onlar bizim kadar aktif bu işi yapmıyorlar. Sivas’ın zaten coğrafi işareti olan tescilli üründür aslında yapılması öğrenildikten sonra kolay bir iş. Yaklaşık 25-30 aşamadan geçiyor aslında insanların gözü korkuyor ama gördüklerinde keyifli bir iş. Kesilen hayvanların boynuzları 3 yıl doğal ortamda korunduktan sonra tarak yapma aşamasına başlıyoruz. Tarak yapmak için ebatlarız, kesilir daha sonra ise işlemden geçilerek preslenerek düz hale gelir düz hale gelince çeşitli zımparalardan geçip dişleri açılır; dişleri açıldıktan sonra tekrar birkaç kez daha zımparaya girer ve daha sonra arasının çapakları alınır taraması için uçları sivriltilir daha sonra da parlatılıp müşterinin kullanımına sunulur’’ dedi.
Durna talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyleyerek, “Kemik tarak içerisinde kimyasal madde bulunmamaktadır. Tamamen hayvan boynuzu kullanılır ve tek parça olarak çıkartılır bu yüzden doğaldır ve kemik tarak insan sağlığı için faydalıdır çünkü keratindir. Ham maddesi saçında ham maddesi keratindir ve insan vücuduna en yakın malzemedir. Bundan ötürü saçta elektriklenme yapmaz, elektriklendirme yapmadığı için kırılma ve dökülme olmaz. Kepeği engeller, saç diplerine masaj yapar. Sivas’ta tek yapan olduğumuz için ve yardımcı elamanımız olmadığı için çırak yetişmediği için talepleri karşılamakta oldukça zorluk çekiyoruz. Yurt dışından da diğer şehirlerden de bize çok fazla ulaşmaya çalışan oluyor fakat biz Sivas’taki taleplere dahi yetişemiyoruz şu an’’ şeklinde konuştu.
Editor : Hayrullah Ağkaş
Murat 9 ay önce
Yıldız 1 yıl önce