Ömer ÜN
Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, musikinin ibadete yansıyan güzel örneklerinden biri olan Enderun Usulü Teravih Namazı, adını Osmanlı’daki Enderun Mektebi’nden almıştır.
Osmanlı Sarayı’ndaki Enderun Mektebi’nden çıkan hocaların kıldırdığı namaz bu sebeple günümüze Enderun Usulü Teravih Namazı olarak gelmiştir.
80 yıl öncesinde neredeyse tüm camilerde kılınan bu teravih namazını diğer teravih namazından farklı kılan özelliği ise namazın kılınma şeklidir. Saray’dan başlayıp günümüze kadar gelen enderun teravihini ilk defa ortaya koyan kişinin kim olduğu tam olarak bilinmese de uzmanlar, enderun teravihini Buhurizade Mustafa Itri Efendi'ye (1712) dayandırmaktadır.
Sivas’ta bu yıl İl Müftülüğü tarafından hayata geçirilen enderun teravihine ise vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Pazartesi ve perşembe günleri farklı camilerde kılınan enderun teravihine katılmak için vatandaşlar ezandan dakikalar öncesi camiye geliyor.
Sivas İl Müftülüğü tarafından başlatılan bu ilk uygulamaya ilginin güzel olduğunu ifade eden İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, "Bunun diğer teravih namazlarından farkı, imamın tarafından farklı makamlarda kıldırılıyor olması. İmam kendinden önce okunan ilahinin makamından namazı kıldırmaya devam ediyor. Rast makamında ilahi okunursa imam aynı makamda teravih namazını kıldırıyor. Teravih namazını segah makamıyla bitiriyoruz. Ramazan ayının manevi ortamından istifade etmek isteyenler teveccüh gösteriyor. Enderun usulü teravih namazında genel olarak hicaz, rast, uşşak, saba, segah ve nihavent makamları uygulanıyor. " dedi.
Müftü Altunkaya ayrıca enderun usulü teravih namazı kılınan camilerde, cami görevlileri tarafından cami gençliğine iftar programı düzenlendiğini ifade ederek, din görevlilerine çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti.
Editor : Hayrullah Ağkaş