FATİH TABUR
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Nazif Ekinci, Sivas´ta 21 adet deprem istasyonu bulunduğunu söyledi. Verilerin Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Bölümü´ndeki merkezi laboratuvardan izlendiğini dile getiren İl Müdürü Ekinci, AFAD ile yapılan protokol kapsamında bu verilerin AFAD Başkanlığı´na aktarıldığını belirtti.
İl Müdürü Ekinci; ?İlimizin genelinde deprem riskinin yoğun yaşanması nedeniyle kuvvetli ve hafif hareketli deprem istasyonları mevcut. Deprem istasyonları ilimizde son dönem itibariyle 21 adet oldu. Bunun önemi şu: Bir coğrafi bölgede ne kadar çok deprem gözlem istasyonu varsa ölçüm hassasiyeti de o kadar düşüyor. Yani, 21 istasyonda 4 ve üzeri depremi algılayabilirken 30 deprem istasyonu olduğu zaman 3 şiddetine kadar hassasiyeti düşebiliyor. Bunların hepsi faal. Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Bölümü´ndeki merkezi laboratuvarda da veriler izleniyor ve AFAD ile yapılan protokol kapsamında da veriler AFAD Başkanlığı´na aktarılıyor. Şunu da belirtmek istiyorum: Herhangi bir afet meydana geldiği eskiden Kandilli Rasathanesi verilerini dikkate alırdık. Bu konuda Türkiye´de bir düzenleme yapıldı. Afetlerde veri paylaşımı ile ilgili tek yetkili kurum AFAD oldu. Bunun nedeni AFAD´ın sahip olduğu sismik ağın eskiye göre çok daha iyi duruma gelmesi? dedi.
DEPREM İSTASYONLARI HANGİ İLÇELERDE?
Sivas´ta bulunan 21 deprem istasyonun 14´ünü hafif yer hareketi istasyon 7´sini ise kuvvetli yer hareketi istasyon oluşturuyor. Hafif yer hareketi istasyonları merkez, Altınyayla, Divriği, Gemerek, Gürün, Kangal, Koyulhisar, Şarkışla, Suşehri, Yıldızeli, Zara, Doğanşar, Akıncılar ve Gölova ilçelerinde bulunuyor. Kuvvetli yer hareketi istasyonlar ise merkez, Altınyayla, Gürün, Kangal, Şarkışla, Suşehri ve Zara ilçelerinde yer alıyor.
Editor : Haberpanelim