HAYRULLAH AĞKAŞ
Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürü İsmail Kaya, İl Su Yönetimi Koordinasyon Toplantısında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Geçtiğimiz Şubat ayında yapılan toplantı sonucunda belirlenen sorunların çözüme kavuşturulduğunu belirten Kaya, 2019 yılında da önleyici tedbirlerle çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.
Ülkemizdeki su havzalarının 25 bölgeye ayrıldığını belirten DSİ Bölge Müdürü Kaya, ?Bölgemizin bulunduğu kısım 14-15-18-20-21 ve 22 gibi oldukça geniş bir alana hitap eden bir bölgedeyiz. Suyun değeri her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu toplantılarımızdaki ana amaçlarımızdan birisi suyun önemine dikkat çekmek ve su kaynaklarının korunmasına yönelik olarak da bir kamuoyu oluşturarak, gerekli tedbirleri almak? dedi.
İlimizdeki su havzalarının yüzde 47´sinin Kızılırmak Havzasından elde edildiğini belirten Kaya, ?Yüzde 33´ünün Dicle ? Fırat Havzasında yüzde 16´sı Yeşilırmak havzası, yüzde 2 Doğu Karadeniz havzası yüzde 1´er de Seyhan ve Ceyhan havzaları oluşturuyor. Dolayısıyla biz havzanın başlangıcında suyu temiz olarak muhafaza ettiğimiz takdirde havzanın sonuna kadar da bunun takibini Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmalarla inşallah gelecek kuşaklara temiz su kaynaklarını aktarmayı sağlayacağız? ifadelerini kullandı.
Kaya şunları kaydetti:
?2018 yılı başlarında yaptığımız çalışmalar kapsamında bir takım kararlar alınmıştı. Aldığımız kararlardan bir tanesi Sivas Belediye Başkanlığımız tarafından dere yataklarındaki atık suların önlenmesine yönelikti. Bununla ilgili Belediyemiz bir takım çalışmalar yaptı ve birçok yerde atık deşarj tespit edilerek sonlandırıldı. İnşallah önümüzdeki süreçte tedbir alınamayan noktalarda da çalışmalarımız devam edecektir.
Yine Kangal Balıklı Kaplıca´daki durumla ilgili olarak da Sivas İl Özel İdaresi ile görüşmelerimiz yaptık. Bu kapsamda orasının aynı zamanda jeotermal olması nedeniyle biz havza bazında ilgili çalışmaları yaptık. Oradaki balıklarımızın sel sularında telef olmasını engellemek amacıyla üst havza kapsamında bir kısım tedbirler aldık.
Yine sulama suyunun temini ve bunun sürdürülebilirliği konusunda özellikle 2017 yılının kurak geçmesine bağlı olarak kaçak kuyularda bir takım sıkıntılar yaşamıştık. 2018 yılında da aynı sıkıntıları yaşamamak için yerel yönetimlerle ve kaymakamlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde bu kuyularda önemli ölçüde kaçak sorununu giderdik. Ayrıya yine kaçak su kuyusu açılması da engellendi. Bu çalışmalarımıza önümüzdeki yıl da devam edeceğiz.?
Yer altı sularının da korunması gerektiğine de dikkat çeken Kaya, ?Çünkü bunlar bizim yedek rezervlerimiz. Yer üstü suyu bittiği takdirde bu suları kullanacağız. Dolayısıyla bu suların da dikkatli kullanılması gerekiyor. Yine özellikle gündeme getirmek istediğimiz konulardan bir tanesi de dere yataklarına müdahale konusunda da dikkatli olmamız gerekiyor? dedi.
Editor : Haberpanelim