USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Su Kaybı Önlenecek

Su Kaybı Önlenecek

Su Kaybı Önlenecek
04-12-2021 07:05
Google News


Fatih TABUR

Sivas Belediyesi Meclisi Aralık ayı toplantılarının ilk oturumu Belediye Başkanı Hilmi Bilgin koordinesinde gerçekleştirildi.

Ek bütçe yapılması; şehrin muhtelif semtlerinde bulunan belediyeye ait gayrimenkullerin satışı, takas devir   ve tahsisi hususunda belediye encümenine yetki verilmesi ile imar planları, değişiklikler ve imarla ilgili düzenlemelere ilişkin gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantının son bölümünde konuşan Başkan Bilgin, Sivas gündemini meşgul eden su sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Suyun hayati öneme sahip olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Bilgin, ilimizde kayıp kaçak su oranı miktarını minimuma indirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Sudaki fiziki kayıpların önlenmesi için çalışma yürüttüklerini belirten Bilgin, “Şehrimizdeki kayıp kaçak su oranı yüzde 37 civarında. Türkiye ortalamasına yakın bir oran. Bunu daha da iyileştirebilmek noktasında ana arterler başta olmak üzere asbest boruların değişimiyle ilgili çalışmalarımız yapılıyor. En son yapılan çalışmalarla birlikte büyük ana hatlardaki asbest borular değişti, bundan sonra mahalle içerisindeki daha küçük çaplı boruların değişimiyle ilgili çalışmayı devam ettireceğiz. Öncelikle mevsimsel değişikliklerin olduğu bahar ayları ve güz ayları başta olmak üzere bu dönemlerde arıza sayısı yoğunlaşıyor. Son 10 gündeki arızaların yoğunlaşmasının sebebi de su kesintisinden kaynaklandı. Suyu şebekeden tamamen kesip daha sonra tekrar şebekeye verdiğimiz zaman oluşan basınçtan dolayı bir arıza oluyor. Mahalle aralarındaki asbest boruların yoğun olduğu bölgelerde de böylesi su kesip verme durumunda arıza yoğunlaşıyor. Bu noktadaki çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.

BEKLEDİĞİMİZ BİR SORUNDU

Şeffaf bir anlayışla belediyeyi yöneterek tüm gelişmeleri Sivaslılarla paylaştıklarını kaydeden Bilgin, su sorununa ilişkin, “2021 yılı Ocak ayında Sayın Cumhurbaşkanımıza Sivas’ın su sorununu çözme noktasında proje arz etmiştik. Projemiz neydi? Normal şartlarda 4 Eylül Barajı planlanırken 4 Eylül Barajı’ndan sonra da Beydilli Barajı’nın yapılarak Beydilli Barajı’ndan Sivas’a su nakli olarak planlanmış. Ayrıca 4 Eylül Barajı yapılırken de ortaya konulan verilere göre Sivas’ın uzun yıllar su sorununu yaşamayacağı planlanmış ama kuraklık başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bu durum şu anda mevcut değil.  Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettiğimiz proje Pusat Özen Barajından 4 Eylül Barajına su nakil hattının yapılmasıydı. Bu noktada yaklaşık 300 milyon lira bedelle bu proje yatırım programına alındı. 2021 yılı içerisinde Devlet Su İşleri (DSİ) projeyi tamamladı. Akıllara şöyle bir soru gelebilir:  Bu dün gelişen bir olay değil; Sivas’ın böyle bir sorunla karşılaşabileceği düşünülmedi mi? Düşündüğümüz için 2021 başında bu yatırımı yatırım programına aldırarak projenin yapılmasını temin ettik. Bu konuda DSİ Bölge Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Sivas’ın bu noktadaki sorununu giderecek projeyi hazırladılar ve proje şu an ihale aşamasında. Su sorunu beklediğimiz bir sorundu” dedi.

90 GÜNLÜK SU VAR

Sivas’ın günlük su ihtiyacının 1200 litre/saniye olduğunu ifade eden Bilgin, “Bunun 850 litre/saniyesi Tavra Deresi’nden kalan 300 litre/saniyeyi de barajdan temin ediyoruz. Barajda şu anki verilere göre  90 gün kullanılabilecek bir su. Su kesintisinin sebebi de ‘ölü alan’ dediğimiz bölgedeki suyu şebekeye vermek üzere kurmuş olduğumuz sistemin arızalanmasından kaynaklandı. Normal şartlarda barajın belli miktarına kadar su normal kurulan sistemden alınıyor ama  kotun altındaki suyu almamız için alttaki suyu yukarıya verecek bir sistem kurduk.  Bu sistemi de DSİ ile yaptık. Beklenmedik bir arıza oldu. Bundan dolayı bu süreci yaşadık. Son durumda ne noktadayız? Ankara’daydık. Milletvekillerimizle birlikte DSİ Genel Müdürümüzle görüştük. Daha sonra Tarım ve Orman Bakanımızla görüştük. En son olarak da konuyu Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Fizibilite raporu ve proje hazırlandı. Tarım ve Orman Bakanımız ihale izni verecek, inşallah haftaya bu süreç neticelenecek. Hızlı bir şekilde ihaleye çıkarak 2022 yılının ilk bölümünde Pusat Özen’in tamamına ihale izni alınacak ancak konunun aciliyetinden dolayı Seyfebeli’ne kadar gelen sulama suyundan 4 Eylül Barajı’na kadar olan yaklaşık 12 kilometrelik bir alana yeni bir hatla sorunu ilk etapta çözeceğiz. Bununla paralel olarak da projenin tamamı yani Pusat Özen Barajı’ndan Sivas’a su getirilecek diğer 38 kilometrelik hattın da yapımı devam edecek. Bununla beraber Beydilli Barajı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bizim önceliğimiz ve takip ettiğimiz husus Seyfebeli dibine kadar yani 4 Eylül Barajı’na 12 kilometre mesafedeki  alana kadar getirilen sulama suyundan Sivas’ın ihtiyacı kadar olan suyu 4 Eylül Barajına naklederek bu süreci sıkıntısız aşmak.  Bununla birlikte Pusat Özen Barajı’ndan su nakli projesini de takip ederek bu sorunu ortadan kaldırmak” ifadelerini kullandı.

YENİ KUYU AÇABİLECEĞİMİZ BİR ALAN YOK

Başkan Bilgin, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Alternatif proje olarak ne yapılabilir konusunda DSİ çalışmalarına devam ediyordu. Maalesef bu noktada yeni kuyu açabileceğimiz bir alan yok. Tavra Deresi’nden su aldığımız bir havza var. Şu anda yaklaşık 17 tane kuyudan su alıyoruz. 17 kuyu çalışıyor ve 800 litre/saniye su alıyoruz. O bölgedeki kuyu sayısını artırmanın alabileceğimiz suyu artırma gibi bir durumu yok. DSİ’nin söylediği bu ama inşallah Sivas’ta hemşehrilerimizi susuz bırakmamak, bu sorunu uzun süreli yaşamamak adına sorunun değil çözümün parçası olarak bu süreci hızlı bir şekilde takip edeceğiz. İnşallah Sivas’ı bu konuda sıkıntıya düşürmeden sorunu aşacağız.”

SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ

Suyun sınırsız olmadığını belirten Başkan Bilgin, vatandaşlara tasarruflu su kullanılması hususunda da çağrıda bulundu. Bilgin; “Biz maalesef suyu sınırsız zannediyoruz. Sadece Sivas’ta değil, ülkemizde ve dünyada da su kaynakları sınırlı. Son yıllarda meydana gelen kuraklık nedeniyle bu sorunla birçok bölgemiz karşı karşıya. Ben hemşehrilerimizden suyu daha tasarruflu kullanmaları noktasında hassasiyetle davranmalarını rica ediyorum” açıklamasında bulundu.

Belediye Meclisi Aralık ayı ikinci birleşimi 8 Aralık Çarşamba günü saat 15.00’da gerçekleştirilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!