USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Açıkladı: Sivas'ta Bu Yıl Kurbanlık Sorunu Yaşanacak mı?

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yazılı açıklamada bulunuldu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Açıkladı: Sivas'ta Bu Yıl Kurbanlık Sorunu Yaşanacak mı?
31-05-2024 10:44
SİVAS
Google News

Bilal HASDEMİR 

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar ve alınan tedbirlere ilişkin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından açıklamada bulunuldu.

 

Sivas’ta kurbanlık hayvan konusunda sıkıntı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Güvenilir ve sağlıklı kurbanlık hayvan satın alınabilmesi için Kurban Bayramı süresince; Kurban Hizmetleri Komisyonu ve Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyon kararları hükümlerince hareket edilerek vatandaşların mağdur olmamaları için bir dizi tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda il merkezinde 18 veteriner hekimi, 2 veteriner sağlık teknisyeni, tüm ilçelerde ise satış yerleri ve yol kontrolleri için her gün 1 veteriner hekim görevlendirilmiştir. Ayrıca Kurban Bayramında kesilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasitesi açısından büyükbaş hayvanlarda ihtiyacın yaklaşık 2 katı, küçükbaş hayvanlarda ise 3 katı kadar hayvan bulunmakta olup, kurbanlık olma şartlarını taşıyan hayvan sayısı açısından hayvan varlığımız yeterlidir” denildi.

TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tarım Cebimde mobil uygulamasının hazırlanarak kullanıma açıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Mobil uygulama ile kurbanlığın sağlık durumu, ırkı, aşıları ve diğer tüm bilgileri hızlı ve kolay bir şekilde ücretsiz olarak kontrol edilebilir.  2024 yılı Kurban Bayramı münasebetiyle vatandaşlarımız kurbanlıklarını il- ilçe merkez ve köylerindeki hayvancılık işletmelerinden ve hayvan pazarlarından alabilecektir. Kurbanlık hayvan satış yeri ilimiz merkezi için Bölge Trafik yanı ahırlar bölgesi olarak bilinen hayvan pazarı olarak belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportu, küçükbaş hayvanların nakil belgesi ve/veya veteriner sağlık raporu aranmalıdır. Bu belgeler hayvanların getirildiği kaynağın ve hayvanların sağlığının güvencesi niteliğindedir. Ülkemiz hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli. Damızlık (dişi) hayvanların ise ancak verimliliğinin azalması durumunda ve bu durumun veteriner hekim tarafından tespit edilerek düzenlenecek raporun beyan edilmesi halinde kurbanlık olarak değerlendirilmesi uygun olacaktır. Kurbanlık hayvanın deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin bir kısmının olmaması, kurban edilmesine engel teşkil etmez. Genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir. Sağlıklı hayvanların belirgin özellikleri vardır; Besili sığırlarda gövde her yönden dolgun görünümde, butlar yuvarlak, omuzlar geniş, vücut çıkıntıları belirsiz, deri yumuşak ve elastiki, bakışları canlı, kıllar ince ve parlaktır. Ayrıca göz, burun, ağız, meme ve arkasında anormal akıntılar, bacak ve ayaklarında topallık, deri ve memelerinde hastalık belirtisi şişkinlik, renk değişimi ve yara bulunmaz.”

ETLER DİNLENDİRİLMELİ

Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin sıcak ve taze olduğu için 14-20 santigrat derece arasında 5-6 saat dinlendirilmesi ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılması gerektiğine vurgu yapılan  açıklamanın devamında “Kıymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4 20 santigrat derecede soğutulmalıdır. Kesim sonrasında kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 santigrat derecede 5-6 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır; birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir. Kesim sonrası elde edilen deri 1-2 saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalıdır.  Dinlendirme esnasında derideki fazla su ve kan sızar. Böylece bozulma riski azalır. Dinlendirmeden sonra derinin yarısı veya üçte biri kadar ağırlıkta, tercihen taneleri mercimek büyüklüğünde kaya tuzu ile tuzlanır. Vatandaşlarımız kurbanlık hayvan alırken bu gibi hususlara özen göstermeleri ve havyan hastalıkları ile ilgili her türlü şüpheli durumda Sivas İl- İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz ile irtibata geçmeleri önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.

 Sivas İrade- Sivas Gündem- Sivas Haberleri- Sivas son dakika

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!