USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tesisler Düşük Kapasiteli

Tesisler Düşük Kapasiteli

Tesisler Düşük Kapasiteli
22-05-2019 07:00
Google News


FATİH TABUR

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nün 2018 yılına ilişkin faaliyet raporu yayımlandı. Sivas tarım ve hayvancılığının mevcut durumunun istatistiklerle masaya yatırıldığı  raporun sonuç bölümünde bu sektörlerin zayıf ve güçlü yönleri tek tek ele alındı.

Gazetemizin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nün faaliyet raporundan derlediği bilgilere göre ilimizde tarım ve hayvancılıktaki en büyük dezavantaj bu alandaki sanayi tesislerinin düşük kapasiteli çalışması ve büyük bir bölümünün küçük aile işletmesi olması olarak sıralandı. İlimizde büyükbaş hayvancılık tesislerinin işletme büyüklükleri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nün bu tespitini teyit etti. Sivas´ta bulunan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yüzde 27´si 1-5 baş hayvana sahip işletmelerden, yüzde 22´si  6-10 baş hayvana sahip işletmelerden oluştu. İlimizde 500 ve üstü büyükbaş hayvana sahip olan işletme sayısı sadece 4 olarak kayıtlara geçti.

Raporda; ilimizde tarım ve hayvancılığın zayıf yönleri şu şekilde açıklandı:

Tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi tesislerinin düşük kapasiteli çalışması. Tarım ve hayvancılık işletmelerinin büyük bir bölümünün küçük aile işletmesi olması. Aile işletmelerinin dağınık olması ve bilinçsiz hareket etmeleri. Büyükbaş hayvan işletmelerinde verimin düşük olması. Organik tarımda işletme ve girişimci sayısının az olması. Yeterli sayıda su ürünleri üretim işletmesinin olmaması. İlde su ürünleri işleme tesisinin bulunmaması. Su kaynakları ve bitki florasının çeşitliliğini belirleyen kayıtlı bir envanterin bulunmaması. Teşvik, vergi indirimi ve destekleme uygulamalarında bürokratik işlemlerin fazla olması. Tarımın meslek olarak değil bir yaşam tarzı olarak benimsenmesi. Tüketicilerin beslenme alışkanlıklarının üretilen ürün çeşitliliği ile paralellik göstermemesi. İl genelinde tarımsal alt yapının dengesiz dağılımı ve etkin kullanılmaması. Mikroklima özelliğinin olmasına karşın yeterli üretim kapasitesinin olmaması. Bilgi kaynaklarının doğru kullanılmaması, bilgi kirliliğinin yoğun olması. Kırsalda göçe dayalı olarak genç nüfusun az olması.  İhracat oranının düşük olması.

Raporda; ilimizde tarım ve hayvancılığın güçlü yönleri ise şu şekilde ifade edildi:

Tarım alanlarının tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık için uygun olması. Türkiye´nin doğu ve batı arasında Sivas´ın gelişen ulaşım ağı ile geçiş bölgesi konumunda olması. İşgücü maliyetinin düşük olması. Büyükbaş hayvan sayısının fazla olması. Geniş mera alanlarına sahip olması. Temiz kullanılabilir yer altı ve yer üstü su kaynaklarına sahip olması. Kangal Akkaraman ırkının gen kaynağının ilimizde mevcut olması. Organik ürün yetiştiriciliğine uygun ortamın bulunması. Yatırımı teşvik, destek uygulamaları ve vergi indirimlerinin yeterli olması. Yer üstü su kaynaklarının su ürünleri üretimine elverişli olması. Bitki flora çeşitliliğinin (endemik türlerin sayısının)  fazla olması. Bölgenin ?mikroklima´ özelliği sayesinde çeşitli ürünlerin yetiştirilmesine müsait olması. Merkezde genç nüfusun fazla olması. Tarımsal bilgiye kolay ulaşılabilmesi. Sivas ilinin tüm sektörleri içeren bir kalkınma planının mevcut olması. Tarımsal ürün işleme tesislerinin varlığı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!