USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Ticaret Bakanlığından Kafe ve Restoranlarda Denetim

Ticaret Bakanlığı ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde 10 ildeki marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi yaptı.

Ticaret Bakanlığından Kafe ve Restoranlarda Denetim
10-06-2024 15:57
SİVAS
Google News

Bakanlığa bağlı ekipler, bazı temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine talebin arttığı Kurban Bayramı öncesinde denetim çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Ekipler, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Kütahya, Kocaeli, Diyarbakır ve Van'da marketlere yönelik haksız fiyat artışı ve etiket denetimi yaptı.

Denetimlerde, ürünlerin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, etiket fiyatının değişim tarihi ile ürünün önceki fiyatına bakıldı. Ayrıca manav reyonundaki meyve ve sebzelerin menşe ve geliş fiyatı bilgisi Hal Kayıt Sistemi üzerinden kontrol edildi.

"Denetimlere yoğun şekilde devam edeceğiz"

Ankara İl Ticaret Müdür Vekili Elif Tan, denetimlere ilişkin, "Fiyat etiketi denetimlerinde öncelikli olarak ürünün etiketinin bulunup bulunmadığını kontrol ediyoruz. Etiket fiyatı ile kasa fiyatının uyumlu olup olmadığının da kontrolünü gerçekleştiriyoruz. Denetimlerimize yoğun şekilde devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe de bayram öncesinde marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimini artırdıklarını belirterek, yoğun şikayet aldıkları bazı kafe ve restoranları da ayrıca denetlediklerini bildirdi.

Menteşe, "İstanbul'da restoran, kafe ve lokantalara yönelik 1-31 Mayıs döneminde 7 bin 209 işletme denetlendi, 19 bin 357 aykırılık tespit edildi ve 42 milyon 43 bin 404 liralık idari işlem uygulandı." bilgisini paylaştı.

Antalya İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri de kent genelinde marketlerde yaptıkları denetimlerde evrak kontrolü yaptı. Ekipler, temel gıda, manav, bakliyat, şarküteri, temizlik ve ihtiyaç malzemelerinin etiket ve kasa fiyatlarını inceledi.

"Vatandaştan gelen tüm şikayetler değerlendiriliyor"

Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar da Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bugünlerde denetimlere devam ettiklerini aktararak, şöyle devam etti:

"Satıştan kaçınma var mı, stokçuluk yapılıyor mu inceliyoruz, fahiş fiyat artışının olup olmadığını da kontrol ediyoruz. Denetimlerimiz il düzeyinde rutin olarak her gün yapılmakta, vatandaştan gelen tüm şikayetler de tek tek değerlendirilmektedir."

Adana'da ekipler, denetimleri merkez Çukurova ilçesi Turgut Özal Bulvarı'ndaki iş yerlerinde sürdürdü. Fiyatlar ile etiketleri inceleyen ekipler, işletme sahiplerine uyarılarda bulundu.

Kütahya Ticaret İl Müdürü İsmail Hakkı Uygun da kentin farklı noktalarda denetim gerçekleştirdiklerini belirterek, “Denetimlerimizi özellikle bayramda daha çok tüketilen tatlı, şeker, kolonya ve diğer temel gıda malzemelerine yönelik yapıyoruz." ifadesini kullandı.

İzmir Ticaret Müdürlüğü ekipleri ise Alsancak'ta faaliyet gösteren lokanta, kafe, pastane gibi yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerine giderek, fiyat listesinin görünür şekilde işletmelerin önünü konulup konulmadığını kontrol etti.

Kocaeli, Diyarbakır ve Van'da da ekipler, temel gıda ve ihtiyaç ürünleri satan işletmelerde denetimlerde bulundu.

İstanbul Ticaret İl Müdürü Menteşe: 7 bin 209 işletme denetlendi

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "1 Mayıs-31 Mayıs döneminde, 7 bin 209 işletme denetlendi, 19 bin 357 aykırılık tespit edildi ve 42 milyon 43 bin 404 liralık idari işlem uygulandı." dedi.

Ticaret Bakanlığına bağlı ekipler, İstanbul'un 36 ilçesindeki kafe ve restoranlarda tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması ile belirtilen fiyatlar dışında "servis" veya başka herhangi bir ad altında ücret alınıp alınmadığını denetledi.

Gerçekleştirilen denetimlerde, öncelikle fiyat tarifelerinin, söz konusu iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üzerine, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi.

Tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgelerdeki fiyat ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına ve etiket fiyatının değişim tarihi ile ürünün önceki fiyatına bakıldı. Ayrıca, ürünlerin maliyetleri de dikkate alınarak "haksız fiyat" incelemesi de yapıldı.

Bakırköy'de yapılan denetimler sırasında AA muhabirine açıklamada bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, Kurban Bayramı öncesinde marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimini artırdıklarını belirterek, incelemeler sırasında yoğun şikayet aldıkları bazı kafe ve restoranları da ayrıca denetlediklerini söyledi.

"Kurallara uyum oranı her geçen gün artıyor"

İsmail Menteşe, İstanbul'da restoran, kafe ve lokantalara yönelik gerçekleştirdikleri denetimler kapsamında 1 Mayıs-31 Mayıs döneminde, 7 bin 209 işletmenin denetlendiğini, 19 bin 357 aykırılık tespit edildiğini ve 42 milyon 43 bin 404 liralık idari işlem uygulandığını bildirdi.

Lokanta ve restoranların giriş kapısı önünde ve hizmet sunulan masaların üzerinde bulunması gereken fiyat listeleriyle ilgili denetim faaliyetlerini de sürdürdüklerini anlatan Menteşe, ayrıca "servis ücreti" adı altında herhangi bir ücretin talep edilip edilmediğini de incelediklerini söyledi.

Menteşe, tüketiciye sunulan yiyecek ve içeceklerin menü fiyatları ile kasa fiyatı uyumunu kontrol ettiklerini ifade ederek, "Burada asıl olan şey, mutlaka sunulan hizmetlerin listelerinin kapıya asılması ve içeride menü sunulduğunda menüyle dışarıdaki listenin aynı olması." dedi.

Vatandaşların ekonomik menfaatleri için bu tip işletmelerden hizmet almadan önce kapıya konulan listeleri kontrol etmelerini tavsiye eden Menteşe, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için sipariş vermeden önce mutlaka menü istesinler ve dışarıdaki liste ile karşılaştırsınlar. Bir sıkıntı yaşamaları halinde 'Alo 175 Tüketici Danışma Hattı' ve e-Devlet üzerinden bize şikayette bulunabilirler. Onlar zaten bize geliyor, biz de gereğini yapıyoruz. Haksız fiyata ilişkin de sistemimiz var. Böyle bir konu olursa e-Devlet üzerinden bize ulaştırabilirler. Aldıkları ürünle ilgili karşılaştıkları sorunu yazıp, hatta fotoğrafını çekip sisteme yükleyebiliyorlar. Biz de denetimler boyunca haksız fiyat artışı yapıldığı kanaati oluşturan ürünlere ilişkin tuttuğumuz tutanakları Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderiyoruz. Kurul, gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra gerekli gördüğü işletmelere yaptırım uyguluyor."

Menteşe, işletmelere yönelik denetimleri aralıksız devam ettiklerini aktararak, kurallara uyum oranının her geçen gün arttığını sözlerine ekledi. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!