HAYRULLAH AĞKAŞ
Tünel inşaatının çok geciktiğini belirten Kumar, "Aylar öncesinden tünelin açılması gerekiyordu. Tünelde işçi kalmadığı için işler çok yavaşladı. Birinci tünelin açılması için daha 75 metre gibi bir mesafe var. Ayrıca diğer tüneldeki çalışmalar çok önce durduruldu. Orasıyla ilgili yeni ihale yapılacağını öğrendik. Şuan burada iş yarım kaldığı için ihaleyi alan Özce İnşaat bu işi Zorlu firmasından alarak, başka bir firmaya da veremiyor. Çünkü yarım kalmış işi hiç kimse almak istemez. Zorlu İnşaatın işçilerin parasını ödemediği için bu inşaat daha çok uzun sürer" ifadelerini kullandı.
Aslen Gaziantepli olduğunu ve buradaki Suriyeliler nedeniyle ne kalacak bir ev, ne de iş bulamadığını söyleyen Nazif Kumar, bu nedenle Sivas´a geldiğini söyledi.
Kumar, "Ben Özce İnşaatın taşeron firması olan Zorgün İnşaat bünyesinde Mevlana Tünelinde çalışıyorum. 26 Temmuz 2017 tarihinde işe başladım. Zorgün İnşaat, benimle birlikte bütün işçilere adı gibi zor günler yaşattı. Maruz kaldığımız koşullanın çok ağır olmasının yanı sıra paramızı da alamadık. Ben işe girdikten sonra işten çıkmalar olduğunu gördüm. Çıkanların hepsi maaşlarını alamadıkları için işten ayrıldı. Bende o dönemde işten çıkmak istedim ama çalıştığım günlerin de maaşını alamam diye korktuğum için çalışmak zorunda kaldım. 29 Ağustos´ta bana sadece 6 günlük maaş yatırdılar. Hâlbuki Kurban Bayramından dolayı bin 500 TL avans vereceklerini söylemişlerdi. Bayram izninden sonra çalışmaya devam etmemi ve yakın zamanda maaşların verileceğini söylediler. Benim annem ve babam hasta ikisi de raporlu ilaç kullanıyor. Ben onlara ilaç parası göndermek zorundayım. Bu yüzden muhasebeye giderek 200 TL para istedim. Bana verdikleri cevap; "Mayıs ayının maaşını isteyenlere bile paralarını veremezken, sana nasıl para verelim" oldu" diye konuştu.
TÜNELDE SADECE
12 İŞÇİ KALDI
Tünel inşaatında beden işçisi olarak çalıştığını belirten Kumar, "Gece vardiyasında benimle birlikte sadece 2 beden işçisi var. Gece vardiyasında toplamda 6 kişi olarak çalışıyoruz. Her geçen gün, yeni işçiler gelecek dediler ama öğrendik ki Zorlu İnşaat ismini duyan gelmekten vazgeçmiş. Birçok kişinin yapması gereken işi sadece iki kişiden istiyorlar. Yeri geldi 48 saat, yeri geldi 60 saat çalışmak zorunda kaldık. Bütün arkadaşlarımızla birlikte mağdur olduk. Ben çalıştığım günlerin ücretinin ödenmesini veya firma tarafından iş akdimin feshedilmesini istiyorum" dedi.
Çalıştığı süre içerisinde çok sıkıntı yaşadıklarını belirten Kumar, şöyle devam etti:
"İlk geldiğimizde doğalgaz olmadığı için yaklaşık bir ay boyunca banyo dahi yapamadık. Borçlarından dolayı elektrikler kesildi. Doğalgaz kesintisi nedeniyle düzgün yemek yiyemedik. Hastalandığımda işin geç kaldığını söyleyerek, hastaneye gitmeme dahi izin vermediler. Gidip beni işten çıkartın dediğim halde çıkışımı yapmıyorlar. Firma yetkililerine maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle İşkur´a şikâyette bulunacağımı söyledim. Bana, "İşkur´a boşuna gitme. Hiç bir şey elde edemezsiniz. Bizim orda adamımız var" gibi tehditkâr söylemlerde bulundular.
Memlekete dönmek için parası olmadığını ve en azından yol paramı vermelerini talep ettiğini söyleyen Kumar, "Onlarda bana ´O zaman mecbur çalışmak zorundasın. Yoksa para falan yok´ dediler. Artık son çare işten ayrılacağımı muhasebeye ilettim. Bana işten çıkmadan 10 gün önce bilgi vermek zorunda olduğumu söylediler. Aksi takdirde işten ayrılamazsın dediler. Bunun nedenini sorduğumda ise 2 aylık deneme sürecinde olduğumu ifade ettiler. Hâlbuki ben işe girdiğimde bana deneme süresiyle ilgili hiçbir söylemleri olmamıştı. Ben yetkililerden mağduriyetimin giderilmesi konusunda yardım istiyorum."
Editor : Haberpanelim