M. MUSTAFA IŞIK
Yunus Emre Enstitüsü, farklı coğrafyaların gençlerini Türkiye´de buluşturarak, dünya toplumlarının birbirlerini tanımaları amacıyla farklı ülkelerden Türkçeye gönül veren yüzlerce öğrenciyi bu yıl da ülkemizde misafir ediyor.
Bu yılki program kapsamında Türkiye´yi ve Türkçeyi yakından tanımak isteyen 22 farklı ülkeden 24 öğrenci Cumhuriyet Üniversitesine geldi.
Program kapsamında Üniversiteye gelen öğrenciler için yapılan tanışma yemeğine Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Kılıç, Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Genel Sekreter Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mahmut İnat ile yurt dışından gelen misafir öğrenciler katıldı.
Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, misafir öğrenciler ile ülkemiz, Sivas ve Üniversite hakkında görüş ve düşüncelerini paylaştı.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mahmut İnat yaptığı açış konuşmasında, ?Kilometrelerce uzaktan Türkçenin hatırına onca eziyete katlanıp ülkemize ilimize gelen kıymetli dünya gençliği, hepiniz hoş geldiniz. Dünyanın en güzel, dünyanın en zengin, dünyanın en etkili dili hangisidir? diye hep sorarlar. Atalarımız bu soruya çok güzel cevap vermişlerdir. Dünyanın en güzel dili sevgi dilidir, dünyanın en güzel dili gönül dilidir. Bunu da en iyi şekilde atalarımız işlemiştir. Dilin bir başka manası da gönüldür, kalptir. Yunus Emre Enstitüsü 2010 yılından bu yana dünyanın çeşitli ülkelerinde dünya gençliğini bizim ülkemizde ağırlamakta. Bu sene ülkemizde sekizincisi düzenlenmekte olup Sivasımızda da ikincisi düzenlenmektedir. Yunus Emre Enstitüsü raporlarına göre katılımcı Üniversiteler arasında ilk defa yapmamıza rağmen ikinci sıradayız. Bizim amacımız derece yapmak falan değildir. Bizim amacımız, üzerimize düşen neyse bunu en güzel şekilde layıkıyla yerine getirmektir. Size özelde Sivas´ı, genelde ise Türk dilini, Türk kültürünü, Türk mimarisini, Türk yemeklerini ve Türk müziğini tanıtacağız? dedi.
REKTÖR YILDIZ: ?GİTTİĞİNİZ YERLERDE
SİVAS´I ANLATACAĞINIZDAN EMİNİM?
Değişik kültürlerden Türkçe sevdalısı öğrencileri Üniversitede ağırlamaktan dolayı memnuniyetini ifade ederek sözlerine başlayan Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız ise; ?Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdür Yardımcısı Mahmut Hocamızın da ifade ettiği gibi geçen yıl ilk kez Üniversitemize Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla farklı ülkelerden öğrencilerimiz gelmişti. Ben onlara demiştim ki türküler dinleyin, deyimleri öğrenin. Çünkü bir dili öğrenmek için kitabi bilgilerin dışında insanlarla konuşmak, deyimlerini, atasözlerini öğrenmek, türküler-şarkılar dinlemek gerekir. Eğitim göreceğiniz alan, gezi alanlarınız hepsi hazırlandı. Memnun kalacağınızı düşünüyorum. Güzel bir anı, güzel bir hatıra olacak hayatınızda. Gittiğiniz yerlerde de sizden gelecek arkadaşlarınıza da anlatırsınız. Üniversitemiz 1974 yılında kurulmuş 44 yıllık bir üniversite, 55.000 öğrencimiz var. Yerleşkemiz oldukça büyük. Türkiye´deki üniversiteler arasında birkaç büyük yerleşkeden birisidir. Bu toplantıda sizlerle tanışmış olduk. Şehrimize ve Üniversitemize hoş geldiniz? ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER SİVAS´I ÇOK SEVDİ
Kazakistan´dan gelen Dana Nurseıtova adlı öğrenci konuşmasında, ?Öncelikle sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Burada olduğuma çok memnunum. İki yıldır bekledim, özellikle yaz okuluna çok gelmek istedim. Çünkü burada yeni arkadaşlar bulabiliriz, burada Türkçemizi geliştirebiliriz. Sivas´ı da çok sevdim. Çok sakin, güzel ve temiz bir şehir. Umarım burada geçireceğimiz bir aylık süre içinde daha da memnun olacağız.? şeklinde konuştu.
Diğer yandan 16 Temmuz-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek program kapsamında öğrencilere Türkçe eğitimi yanında Sivas´ın kültürel değerleri, yemekleri, sanat eserleri, önemli tarihî ve coğrafi güzellikleri de tanıtılacak.
Editor : Haberpanelim