USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye Beyazay Derneği Sivas Şubesi'nden Tepki: Farkındalık Haftası Kutlamaya Dönüştü!

Türkiye Beyazay Derneği Sivas Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Engelliler Haftası günlerinde yetkili, yetkisiz kişi ve kurumların haftayı kutlama gününe dönüştürdüğü söylenerek tepki gösterildi.

Türkiye Beyazay Derneği Sivas Şubesi'nden Tepki: Farkındalık Haftası Kutlamaya Dönüştü!
04-06-2024 10:50
SİVAS
Google News

Ayşe KUŞKAYA

Türkiye Beyazay Derneği Sivas Şubesi Engelliler Haftasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Engellilik durumu farkındalığının insanın toplumsallığı sürecinde, modernleşme tarihinde her yeni evrede daha fazla arttığının ifade edildiği açıklamada, “Ülkemizde de resmî ve sivil kuruluşlarca öne çıkartılmakta ve engelli olmakla engelsiz yaşamak ifadeleri, artık bir arada değerlendirilmektedir. Ancak üzülerek görüyor, okuyor, takip ediyoruz ki engellilerin insan onuruna yakışacak bir yaşama kavuşması için sembol günlerden biri bu. Aslında “Dünya Engelliler Günü”, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından bu yana bir farkındalık günü. Ülkemizde “farkındalık” kelimesinin anlamı tam olarak anlaşılmamış ya da kavranmamış olacak ki engelli farkındalığı olmayan birçok yetkili, yetkisiz kurum ve kişi bu haftayı “kutlama mesajları” ile adeta kutlama gününe dönüştürüyor, bayram havasında sosyal medya gündemlerine taşıyorlar” denildi.

Engelliler Haftasının kutlanacak bir hafta olmadığı ve engelliliğinse aday olunacak bir durum olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “Yıllardır anlaşılamamış, farkına varılamamış olması gerçekten üzücü. 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kutlama değil engelli bireylerin haklarına dikkat çekmek, topluma daha iyi entegre olmalarını sağlamak, eğitim ve istihdam olanaklarını genişletmek, fiziksel çevrede engelleri kaldırmak, toplumun her kesimini engellilik konusunda bilinçlendirmek, toplumda farkındalık oluşturmak ve engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik çözümler üretme konusunda harekete geçilmesi gereken ve sorunların da çözüldüğü bir hafta olmalıdır. Ayrıca Engelliler Haftası, engelli vatandaşların yaşadıklarının sadece bir gün ya da bir haftada değil, sürekli ele alınması ve gündemde tutulması, sorunlarının çözümlenmesi ve seslerinin duyurulması açısından önemlidir. Toplumsal yaşamda birey hakkı açısından hayati önem taşıyan bu konu öncelikle engelli olma halinin nasıl tanımlanacağı, engellilere nasıl bakılacağı ve toplumsal hayatta eşit bir durumun nasıl şekillendirileceği, söz ve fikirle başlıyor. Özel gereksinimli bireylerin hayata daha kuvvetli tutunması, her alanda kendini yetiştirmesi, yaşama sevinçlerini kaybetmemesi için her birimize düşen sorumluluklar oldukça çoktur. Ayrıca yapılması gerekenler de bir insanlık görevidir” ifadelerine yer verildi.

Beyazay Derneği tarafından yapılan açıklamanın devamında ise şunlara değinildi:

“Engelli vatandaşlara sahip çıkma çağdaş toplum olmanın da bir gereğidir. Önemli günlerde medyada sergilenen ‘Sevgi her engeli aşar.’ ya da ‘Her birimiz her an bir engelli adayıyız.’ gibi sürekli tekrarlanan slogan kelimelerle geçiştirilmeyip gerçek çözüme kavuşturulduğunda, dünya standartlarına yükseltilebilmesi için çabalar yoğunlaştırıldığında, çalışmalarda çağdaş ve bilimsel temelli çözüm odaklı düzenlemeler hayata geçirildiğinde engeller işte o zaman aşılmaya başlanmıştır diyebiliriz.

Ülkemizdeki engelli vatandaşlar ve aileleri çözüm bekleyen birçok sorunla toplumsal hayatın içerisinde yer almaktadırlar. Engelli vatandaşların ve ailelerinin yaşam kalitelerini arttırmak, geleceğe umut ve güvenle bakabilmelerini sağlayacak şartları oluşturmak ve mevcut sorunları çözüme kavuşturmak kadar engelliliği ortadan kaldıracak tedbirlerin de alınması da çok büyük önem taşımaktadır. Bu konuda devletin yanı sıra sivil toplum örgütlerine de büyük görevler düşmektedir. Farkındalık günleri, tüm engellilerimizin ülke genelinde sadece düzenlenen etkinliklerle geçiştirilmemesi, engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, eşitlikçi ve engelsiz bir yaşam sürdürebilmeleri açısından başarılı çalışmaların hayata geçirilmesi dileği ve engelleri hep birlikte ortadan kaldırdığımız engelsiz günlerin umuduyla.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!