Fatih TABUR
Yaptığı çalışmalar ulusal ve uluslar arası arenada kabul gören ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından 2019-2020 üniversite sıralamaları açıklandı.
Cumhuriyet Üniversitesi, yapılan değerlendirmede varlık gösteremedi. Üniversitelerin eksiklerini ve iyi yönlerini görmelerini sağlayarak geleceğe daha emin adımlarla ilerlemesine zemin hazırlayan araştırmada ?makale sayısı?, ?öğretim üyesi başına düşen makale sayısı?, ?atıf sayısı?, ?öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı?, ?toplam bilimsel doküman sayısı?, ?öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı?, ?doktora mezun sayısı?, ?doktora öğrenci oranı? ve ?öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı? olmak üzere toplam 9 kriter baz alındı.
CÜ´NÜN PUAN ARALIĞI 400-449
Sivas İrade Gazetesi´nin University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı´nın elde ettiği verilerden derlediği bilgilere göre Cumhuriyet Üniversitesi, bünyesinde Tıp Fakültesi bulunduran 80 üniversite içerisinde 400-449 aralığında puan alarak 42´nci sırada kendisine yer bulabildi. Listenin zirvesinde 800-849 aralığında puan alan Hacettepe Üniversitesi geldi. Hacettepe´yi 700-749 puan arasında puan alan İstanbul Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi izledi.
CÜ, 108 devlet üniversitesi arasında da her yıl gerileyen bir performans sergiledi. 2017 yılında 40´ıncı sırada yer alan CÜ, 2018 yılında 42, 2019 yılında ise 44´üncü sıraya geriledi. Listenin başında Hacettepe Üniversitesi yer aldı. Hacettepe´yi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi izledi.
CÜ, ülkemizde bulunan toplam 166 üniversite içerisinde ise 55´inci sırada yer aldı. URAP, 2009 yılından bu yana Türkiye´deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayarak puanlıyor.
URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ?Türk üniversitelerinin çoğu, son yıllarda sadece URAP dünya sıralamasında değil, tüm dünya sıralamalarında geriye düştü. Bu düşüşün temel nedenlerinden biri etki değeri en yüksek dergilerdeki makale sayılarının yeterince hızlı şekilde artırılamayışıdır. Etki değeri çok düşük veya sıfıra yakın dergilerde makale yazan akademisyenlerin, bu tür dergilere makale göndermemesi, kendi üniversitelerinin sıralamalarda gerilemesini durduracaktır. Atıf alamayan makaleler azaldıkça ilgili üniversitenin makale başına düşen atıf sayısı artacağı için makale başına düşen atıf sayısını artıran üniversitelerin sıralamalarda ilerleme şansı artacaktır? değerlendirmesinde bulundu.
Editor : Haberpanelim