USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÜNİVERSİTE OLMADI LİSE VERELİM

ÜNİVERSİTE OLMADI LİSE VERELİM

ÜNİVERSİTE OLMADI LİSE VERELİM
12-06-2017 07:00
Google News


AHMET TIRPAN

2005 yılında Ticaret ve Sanayi Odasına devredilen ve TOBB ETÜ üniversitesi yapılması planlanan 50 Bin metrekarelik alan için hazırlanan proje Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyelerine ve il protokolüne tanıtıldı.

Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantıyla meclis üyeleri ve il protokolü bir araya geldi. Toplantıda 2005 yılında yapılması planlanan ancak bir türlü tamamlanamayan TOBB ETÜ Üniversitesi alanına yapılacak olan Ticaret ve Sanayi Odası için yeni bina, fuar alanı ve teknik kolejin projesi tanıtıldı.

Proje hakkında bilgi veren Proje Müellifi İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayhan Usta, Türkiye´de ara eleman problemi yaşandığını belirterek, alana yapılacak olan teknik kolejin önemli olduğunu söyledi.

50 Bin metrekarelik alana Ticaret ve Sanayi Odası ek binası, bilim sanat merkezi, fuar alanı ve teknik kolej yapılacağını belirten Prof. Dr. Usta; ?Sivas´ta fuar alanı yeterli değil, bu nedenle söz konusu alan içerisinde 2 Bin 500 metrekarelik bir alanı yapılacak. Burada stantlar kurulabilir ve birçok etkinlik düzenlenebilir. Bunun yanı sıra alan içerisinde yaklaşık 10 Bin metrekarelik bir alana da teknik kolej düşünülüyor. Türkiye´deki en önemli sorunlardan bir tanesi ara eleman yetersizliği. Herkes Üniversite mezunu olmak istiyor ama iş yaptırdığımız elemanlara baktığımız zaman genelinin alaylı olduğunu görüyoruz, mektepli değil. Oysa Avrupa´ya baktığımızda teknik kolej sayısının çok fazla olduğunu görüyoruz. Bunlar nitelikli ara eleman yetiştirmede çok önemli işler yapıyorlar. Bu anlamda Elektrik Elektronik Teknolojileri ve Endüstriyel Otomasyon alanlarıyla ilgili bölümler açılacak. İlgili alanların ihtiyaç duyduğu 32 tane derslik, laboratuvar, çalışma alanları, yemek salonu, kafeterya gibi bölümlerden oluşacak. Aynı zamanda da ilgili süreçler geliştiği takdirde açık alanlar, spor alanları var. Yurt konusu vardı ama alanı daha iyi değerlendirmek adına bu düşünceden vazgeçtik? ifadelerine yer verdi.

?TİCARET SANAYİ ODASINA YENİ BİNA?

Söz konusu alan içerisine Ticaret ve Sanayi Odası için yeni bina yapılacağını kaydeden Prof. Dr. Usta; ?Alana Ticaret Odası´nın hizmet binası da konumlandırılacak. Gerçekten bu alanın aktif bir şekilde kullanılabilmesi için Ticaret Odası´nın burada olması önemli. Öte yandan Ticaret Odası ile birlikte olabilirse Esnaf ve Sanatkârlar Birliği ya da KOSGEB gibi diğer sivil toplum kuruluşlarına proje alanı içerisinde yer verdik. Eğer bu alan içerisinde yer alırlarsa fuar merkezi, kongre merkezi, toplumun sosyal ekonomik ve kültürel yaşamında etkili olan bu diğer birimlerin de bu alanda yer almasıyla birlikte güçlü bir yapı oluşacak? dedi.

?DİNAMİK BİR KENTSEL YAŞAM MERKEZİ OLACAK?

Projenin tamamlanmasıyla birlikte alanda dinamik bir kentsel yaşam merkezi kurulacağını kaydeden Prof. Dr. Usta; ?Proje okul bölümü 10 Bin metrekarelik bir alanı içeriyor. Bunun yanı sıra 2 Bin metrekarelik bir bölüme Ticaret Odası için yeni ek bina yapılıyor. Bunun dışında Ankara-Erzincan karayoluna bakan bir bölümde tüm kentin kamusal kullanımına açık bir kafeterya olacak. Aslında Ticaret Odası ile sivil toplum kuruluşlarını ayırarak değil, bunları bütünleştirerek ve karşılıklı etkileşimlerini sağlayarak dinamik bir kentsel yaşamı düşlüyoruz. Proje alanı yakın çevresinde yeterince açık alan bulunuyor. Bu açık alanları da yine kamusal kullanımları için kullanabileceğiz? şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Sami Aydın, yeni projede otopark eksikliğine dikkat çekti. Otopark yetersiz olduğu için projeye otopark için alan eklenmesini talep eden ve kendisi de mimar olan Belediye Başkanı Sami Aydın; ?Projede otopark alanı yetersiz gibi duruyor. Bu problemi çözerseniz proje daha iyi olur, yoksa ilerleyen dönemlerde otopark sorunu olur? diyerek Proje Müellifi Prof. Dr. Ayhan Usta´ya çeşitli önerilerde bulundu.

 ?SANAYİ KURULUŞLARI TAŞINACAK?

Proje tanıtımının ardından söz alan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Osman Yıldırım, kent merkezinde bulunan sanayi kuruluşlarının il dışına taşınacağını söyledi.

Hükümetin almış olduğu karar doğrultusunda sanayi kuruluşlarıyla ilgili bir takım düzenlemeler yapılacağını belirten STSO Başkanı Yıldırım; ?Hükümetimizin son aldığı kararla sanayi sistemleri dışarıya taşınıyor. Bu kapsamda 8 tane il belirlenmişti, sağ olsunlar 9´uncu il olarak Sivas´ta bu projeye dahil edildi. Kamu desteğini alarak şehrin içerisindeki sanayi sistemlerini tek bir noktada toplayacağız. Bu hem şehircilik açısından hem de işletmelerin gelişimi açısından faydalı olacak. Bunun yanı sıra yıllardır kangren olan küçük sanayi sitesi sanıyorum hükümetin aldığı bu kararla temizlenecek? dedi.

?ÇOK ÇALIŞTIK AMA OLMADI?

2005 yılından beri bir türlü yapılamayan TOBB ETÜ üniversitesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan STSO Başkanı Yıldırım; ?2005 yılında yapılan yarışmadan beri bu alana Üniversite yapmak için çok çalıştık ama malum nedenlerden dolayı olmadı. Burası gerçekten çok değerli bir yer. Biz burayı düşünürken sürekli yaşaması gerektiğini düşündük. Biz bu alanda salonları çok amaçlı kullanmayı düşünüyoruz. Konserlerde, toplantılarda, düğünlerde, sergilerde, yani ne aranıyorsa bulunabilecek bir alan yapıyoruz. Bu projeyi bir de Sayın Milli Eğitim Bakanımıza ve Odalar Birliğine sunacağız. Bu alan için maddi destek ihtiyacımız da var bu sorunu da çözeceğiz. 2018-2019 eğitim öğretim yılına yetiştirmemiz lazım? ifadelerine yer verdi.

?OKUL ARA ELEMAN YETİŞTİRECEK?

Okul yapımının önemli görülmediğini ancak yapılacak olan teknik kolejle sanayi kuruluşlarına ara eleman yetiştirileceğini belirten STSO Başkanı Yıldırım; ?Okulu bazılarımız çok önemli görmüyor ama okulumuz burada yetişen öğrencilerimiz iş adamlarımıza hizmet verecek. Her şeyin başı eğitimden geçiyor. Zaten temel sıkıntımız da bizim teori ile eğitimin birlikte olmamasından kaynaklanıyor. Bu odamızın büyük hizmetlerinden biri olacak? dedi.

?SİVASTA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ, SİVASLILAR TANIYACAK?

İlimizde üretilen ürünler hakkında Sivaslıların bilgisi olmadığını ve ürünlerin öncelikle Sivaslılara tanıtılması gerektiğini kaydeden STSO Başkanı Yıldırım; ?Bizim 4 Eylül´den önce Tarım Fuarımız var. Tarım fuarıyla ilgili çalışmamız devam ediyor. Bunun yanı sıra bu yıl ilk defa sadece Sivas´taki ürünlerimizin, ilimizde üretilen ürünlerin orada tanıtılacağı bir fuar yapacağız. Bunlar Sivas´ın değerleri. Henüz adını bulmadık ama önerilere açığız. Sivas´ta değişik o kadar orijinal ürünler üretiliyor ki bunların birçoğunu Sivaslılar bile bilmiyor. Sivaslı, Sivas´ta ne üretiliyor bunu bilmesi lazım. Bunun ismini Sivas değerleri olarak düşünüyoruz? şeklinde konuştu.

?ALAN DEĞERLİ, KİMSEYE PASLAMIYORUZ?

Toplantıda konuşma yaparak proje alanı hakkında değerlendirmelerde bulunan Vali Davut Gül, 50 Bin metrekarelik alanın çok değerli olduğunu söyledi. Alanın en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışmaları takip ettiklerini belirten Vali Gül; ?Bu projeyle ilgili 2005´ten beri inşaat halinde duran ve başta dönemin şartlarına göre kıymetli olmayan ama şu anda 50 Bin metrekare büyüklüğünde bir yer. Ortada değersiz bir yer var, dolayısıyla birilerine paslamak istiyorlar, bu nedenle de Ticaret ve Sanayi Odasına paslıyorlar gibi düşünülmesin. Yer çok kıymetli bir yer. Okul açmak sizin takdiriniz ama eğer okul açmak istemezseniz buranın fuar kısmı tamam ama okul kısmı belki Halk Eğitim Merkezi olarak da hizmet verebilir. Biz zaten Halk Eğitim Merkezi yapacağız. Dolayısıyla boş kalan araziye bizde Halk Eğitim Merkezi inşaatı yaparak katkı sağlayabiliriz. Bunu düşünmek lazım. Sonuç itibariyle biz burayı Üniversite yapılmak üzere Ticaret ve Sanayi Odasına, TOBB´a tahsis ettik. Siz kolej olarak dilerseniz yararlı bir proje, sonuç itibariyle ara elemana ihtiyaç var ama bundan vazgeçerseniz Halk Eğitim Merkezi olarak değerlendirilebilir? ifadelerine yer verdi.

?12 BİN 300 KİŞİ İLAVE İŞE BAŞLADI?

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliği kapsamında yapılan çalışmalara değinen Vali Gül; ?Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği var. Çok şükür 12 Bin 300´ün üzerinde ilave işe başlayan çalışan Sivaslı hemşerimiz var? şeklinde konuştu.

?İNŞAATLARDA GÜVENLİK BULUNSUN?

Programın ardından gündem dışı söz alarak taleplerini ve sorunlarını dile getiren Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mehmet Fahri Yılmaz, müteahhitlerin inşaat alanlarında güvenlik görevlisi bulundurması önerisinde bulundu.

Geçtiğimiz dönemde de STSO Başkanı Osman Yıldırım´a görüş bildirdiklerini ancak gelinen süreçte hiçbir gelişme olmadığını belirten Meclis Üyesi Yılmaz, ?Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza söyledik. Özellikle müteahhitler Sivas´ta site tarzında çok sayıda inşaat yapmaya başladı. İnşaat döneminden itibaren şantiye güvenliği sistemini uygulamaya alırsak hiçbir müteahhidin çimentosu demiri çalınmaz. Bu inşaat tamamlandığı zaman da çalışan güvenlik site güvenliği olarak hizmet vermeye devam eder. Müteahhitler zaten güvenlikli site diye satıyor ama güvenlik bulundurmuyor. Bu istihdamın oluşabileceği ortamlardan bir tanesidir? dedi.

Meclis Üyesi Yılmaz´ın görüşü hakkında değerlendirmelerde bulunan Vali Davut Gül; ?Öneri çok güzel, hayata geçmesi gerekiyor. Hırsızlıkların önlenmesi ve asayişin sağlanması adına güzel bir çalışma olur. İstihdama ciddi anlamda katkı sağlayabilir? dedi.

Belediye Başkanı Sami Aydın ise müteahhitlerin bekçi adı altında işçi çalıştırdığını belirterek; ?Site güvenliği konusu yapıda oturanların sorumluluğundadır. Müteahhit siteyi yapıyor teslim ediyor, ondan sonra ortak bir kararla güvenlik bulundurup bulundurmayacağına karar veriyor. Bu yapıda oturanların ekonomik durumlarıyla ilgilidir. Şantiye güvenliği zaten müteahhitler güvenlik amacıyla bekçi adı altında birilerini bulunduruyor? şeklinde konuştu.

?SULU TARIM ALANI ARTIRILSIN?

Sivas´ta ciddi oranda göç yaşandığını belirterek önerilerde bulunan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Adnan Koç, kırsalda yatırım yapan çiftçilerin para kazanamadığını öne sürdü. Sulu tarıma geçilmesi yönünde görüş bildiren Meclis üyesi Koç; ?Kırsal alandaki göçü önleyecek en hayırlı yatırım sulu tarımdır. Sivas´ta tarım yapan çiftçi para kazanamıyor. Muhtarların sulama için gölet taleplerine olumlu yanıt verilirse sevinirim? dedi.

 ?DSİ´İN EN ÇOK YATIRIM YAPTIĞI İL SİVAS?

Meclis Üyesi Adnan Koç´un sulu tarıma yönelik eleştiri ve taleplerine yanıt veren Vali Davut Gül, yapılan baraj ve göletlerle Sivas´ın sulu tarım noktasında önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

Sivas´ın Devlet Su İşleri yatırımlarından en fazla yararlanan il olduğunu belirten Vali Gül; ?İlimizde yaklaşık 430 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılıyor. Bu şu anlama geliyor 5 sene önce bunun yarısı kadardı. Devlet Su İşleri´nin en çok yatırımı olan illerden biri Sivas´tır. Şu an yapımı devam eden barajlarımız var. Gemerek barajı şu an yapılıyor, Şarkışla da iki barajımız yapılıyor. Kangal´da yatırım programına alınan baraj var. Şu an Kangal, Suşehri, Şarkışla bölgesinde üç barajımız var. Devlet Su İşleri ve İl Özel İdaresinin eski göletleri 375 bin dekarlık alanı sulayacak? ifadelerine yer verdi.

?ÇİFTÇİLER SULU TARIMA YÖNLENDİRİLMELİ?

Sulu tarım konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Sami Aydın ise; ? Ben de boru işinde olduğum için sulu tarım alanlarının yaygınlaştırılmasının ne denli zor ve maliyetli olduğunu biliyorum. Ancak günümüzde çok geniş alanlar sulanabilir konuma getirildi ama birçok arazi sulu tarıma geçmedi. Devlet kimseyi sulu tarıma geçmesi yönünde zorlayamaz ama burada görev yerel yönetimlere düşüyor. İlgili birimlerin çiftçiyi sulu tarıma yönlendirmesi gerekiyor? dedi.

?ET VE SÜT KURUMU ÇALIŞTIRILSIN?

Programda söz alarak konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise, Et ve Süt Kurumu´nun faaliyete geçirilmesini istedi.

Kurumun çalışmasıyla birlikte ilimizde hayvancılık konusunda ciddi hareketlilik oluşacağını kaydeden Başkan Çetindağ; ?Et ve Süt kurumunu çalıştırabilirsek Sivas´ta ciddi hareketlilik olacak. Sivas´ın yüzde 66´sı tarımla uğraşıyor. Tarıma dayalı sanayinin artması için işadamlarının bu konuda yoğunlaşıp yatırım yapması gerekiyor. Ayrıca bunun yanı ıra Soğuk süt zincirinin yaygınlaştırılarak kapasitesinin artırılması gerekiyor? ifadelerine yer verdi.

?HAYVAN PAZARI, KURBAN PAZARI OLMAKTAN ÖTEYE GEÇEMEDİ?

İlimize yapılması planlanan Hayvan Pazarı ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Sami Aydın; ?Hayvan pazarı, kurban bayramından önce kurban pazarı olmaktan öteye geçemedi. Hayvan Pazarının et ve süt kurumunun yakınına planlanması önerildi. İlgili kişi ve kurumlarla görüştük. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Bu tür projeler zaman alıyor. Belirli bir alanı tepkit ettikten sonra proje çalışmaları iki üç yılda şekilleniyor? ifadelerine yer verdi.  

?PROJELER HAVADA UÇUŞUYOR AMA ORTADA BİR ŞEY YOK?

Ticaret ve Sanayi Odası meclisinin bugüne dek bir çalışmada bulunmadığını öne sürerek ancak meclis seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte hareketlendiğini belirten Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mustafa Eken ise, ?Her ne hikmetse seçimler yaklaştıkça projeler havada uçuyor ama seçim bittikten sonra bunların hepsi unutuluyor? diyerek mevcut yönetime ciddi eleştirilerde bulundu.

Meclis Üyesi Mustafa Eken´in eleştirisinin ardından esprili bir dille Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerine yönelik ilk adayın belli olduğunu belirten Vali Davut Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım´ın talimatları doğrultusunda il protokolü olarak iş adamlarıyla bir araya geleceklerini söyledi.

Ayrıca bürokrasi konusunda sıkıntılarını dile getiren Meclis Üyesi Eken; ?Bizim arkadaşlarımızın en büyük sorunu bürokrasiyi geçemiyoruz. Müdürler alttaki memura talimat veriyor, sonrasında memur ego yapıyor, zorluklar çıkarılıyor. Bu birlik beraberliği bu güne kadar sağlayamadık ama bundan sonra sağlanacağına inanıyorum. Bizi çalıştırmanızı da istiyoruz. Tüccar olarak emrinizdeyiz, arkanızdayız? sözleriyle Vali Gül´den destek istedi.

Vali Gül ise; ?Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın talimatı kapsamında vatandaşlarımızı bekletmiyoruz. İnsiyatif alabileceğim bir şey varsa hiç bekletmeden yapıyoruz. Arkadaşlarımızdan isteğimiz vatandaşlara zorluk çıkarmamalarıdır? diyerek gerekenin yapılacağını ifade etti.  

?YANLIŞ YATIRIMLAR YAPILIYOR?

İlimizde yapılan yatırımları eleştiren Meclis Üyesi Adnan Koç; ?Aklıselim düşünelim, bana göre fuar alanındaki proje çok yanlış bir yatırım. Öte yandan şehrimizin 16 Bin kişilik stadı vardı. Onun yerine 27 Bin 500 kişilik yeni stat yapıldı. Oysa eskisini dolduramazken yenisine ve daha büyüğüne ne gerek vardı. Burası da bana göre yanlış bir yatırım oldu. Şehrimizin parasını ve kaynaklarını çar çur etmenin gereği yok? dedi.

?KOLEJLE MOLEJLE BU İŞ OLMAZ?

?Kolejle molejle bu iş olmaz? diyerek Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin hazırladığı yeni projeye yönelik eleştirilerde bulunan Meclis Üyesi Koç; ?Ben 8 yıldır Meclis üyesiyim ortada hiçbir şey yok. Kolej molejle bu iş olmaz. Sayın Başkan siz sanayi odası başkanısınız. Ne işiniz var kolejle. Arkadaşlar meseleye biraz samimi yaklaşsın. Her ne hikmetse seçimler yaklaştığında projeler ortada savruluyor. Seçim geçiyor ortada bir şey yoktur? ifadelerine yer verdi.

Meclis Üyesi Koç´un eleştirilerine yanıt veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Zeki Özdemir, ?Projeyi anlamadan eleştirmek doğru değil. Eğitimle ne işimiz var diyemeyiz. Hepimizin ve herkesin eğitimle işi olur. Neyin ne olduğunu önce bilelim sonra eleştirelim? dedi.

?ELBİSE UYDURAMADIK PANTOLON VERELİM?

Eski projeye ilişkin eleştirilerini sürdüren meclis üyesi Adnan Koç; ?Fuar alanına yapılacak okul için Üniversite dediniz. Zaten olmayacağını sizler de biliyorsunuz. Takım elbise olmadı pantolon verelim hesabı bu kez de buraya teknik kolej yapalım düşüncesi ortaya çıktı. Belki ileride bu anaokulu fikrine dönüşür? şeklinde konuştu.

?HERKES YAPIYOR BİZ KAPATIYORUZ?

Diğer illerde muntazam şekillerde fuar alanı yapıldığını ancak ilimizde de yapılan fuar alanının kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Meclis Üyesi Koç; ?800 Bin lira ek ödenek talep ediyorsunuz. Burası Ticaret ve Sanayi Odası, bu bina fuar alanı olarak belirlenmiş. Diğer illerde daha muntazam fuar alanları yapılırken biz buradakini iptal ediyoruz. Yeni hizmet binasına ne gerek var. Burası için ciddi para harcandı. Yurdu, koleji eğitimciler düşünsün. Oraya düzgün bir şekilde fuar alanı yapılsın. Orada üç yıldır tarım fuarı yapılıyor ama gelenler perme perişan oluyor. Dışarıdan gelenlere karşı utanıyoruz? şeklinde konuştu.  


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!