FATİH TABUR
Gündemde önemli bir yer tutan Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi´nin borcuna ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı´nın bu konuda ortak çalışma yürüttüğünü ifade etti. Şu an hastanesi bulunan 40 üniversitenin tamamının borçlu olduğunu söyleyen Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesi´nin borcunun 100 milyon lira olduğunu aktardı.
Rektör Yıldız, "Rakamsal olarak bizden çok çok ilerde borçlu olan hastaneler var. Akdeniz Üniversitesi, Çapa gibi hastanelerin kapılarına kilit vurulacağı şeklinde haberler çıktı. Antalya´nın şu an 250 milyon lira borcu var. Bizim de 100 milyon lira borcumuz var. Bu borç firmalara olan borç. Daha önceden malzeme alınmış ödenmemiş, fazla eleman alınmış. Bunun yanında devletin sağlıkta Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarında iyileştirmeye gitmemesi de bu borcu biraz körüklüyor. Bunların hepsi hastanenin gelirinden, döner sermayeden ödeniyor" dedi.
"100 KALEM İLAÇTA
10 KALEM TEKLİF GELİYOR"
Önceki yönetimlerin yanlış uygulamaları nedeniyle CÜ Hastanesi´nin borcunun ilerlediğinin altını çizen Yıldız, "Yaklaşık 5 yıl önce hastanemiz artıda iken 4 yıl içerisinde 90 milyon lira borca geliyorsa bunda yönetim zaafı var diye görünüyor. Çok fazla eleman alınmış. Biz 2016 Ağustos başında göreve başladığımızda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yapılan sözleşmeye göre size her ay bir miktar para gönderiyor. Bu miktar kadar da sizin fatura kesmeniz gerekiyor. Eksi 12 milyon lirada da o gelmişti. Biz 2017 bütçesi için SGK ile görüşmeye gittiğimizde eksi 12 milyon lira ile anlaşmaya girdik. 2017 yılındaki verdikleri bütçeden 3 ay içerisinde 12 milyon lira geri aldılar bizden. Böyle olunca geçen yıl Ağustos´tan itibaren döner sermayeyi ödemekte zorlanmaya başladık. Firmalara borcu ödemekte zorlanmaya başladık. Fakat cihaz alacaksınız, ilaç alacaksınız. Örneğin ilaç için ihaleye çıkıyorsunuz; 100 kalem ilaçta ancak 10 kalem teklif geliyor ama diğerlerine de ihtiyacınız var. Firmalar, ´Bana 2 ayda, 3 ayda ödersen bu işe girerim yoksa girmem´ diyor" açıklamasında bulundu.
"BORÇSUZ OLMAMIZ LAZIM"
Şu anda hastanenin 2014 yılının Aralık ayına ait borçlarını ödemeye çalıştıklarını dile getiren Yıldız, "Burada firmaların zararı var, devletin zararı var. Sağlık Bakanlığı çalışıyor, Maliye Bakanlığı çalışıyor. Birkaç bakanlık ortak çalışma yürütüyor. Yükseköğretim Kurulu olarak biz de çalışıyoruz. Biz de bir kurul oluşturduk, Sağlık Bakanımız ile görüştük. Sağlık Bakanımızın bize söylediği şey, ´Devlet sizi bu şekilde bırakmaz´ oldu. Şöyle düşünün; Numune hastanesinin yapamayacağı şeyler üniversite hastanesine geliyor. Bize gelince; ´Biz yapamayız, cihazımız yok, burada o tedaviyi veremeyiz´ gibi şeyler dediğimiz anda halkın üniversiteye bakışı değişir. Zaman zaman Kayseri´ye, İstanbul´a, Ankara´ya giden hastalarımız var ki haklılar. Bunun için de bizim borçsuz olmamız lazım. Hastanenin ihtiyaçlarını 3-4 ay içerisinde ödeyebilsek istediğimiz malzemeyi rahat alacağız ve çok daha ucuza alacağız. Geçenler de bir yerde konuşuyoruz, bir cihazdan bahsediliyor. Cihaza 33 bin lira deniliyor. Pazarlık yaptığınızda 2-3 ay içerisinde ödediğiniz zaman 11 bin liraya alınabiliyor. Fakat bize verilen teklif 72 bin lira. Devletin buradaki zararını düşünün. İstediğiniz yerden daha kaliteli alırsınız. Firmalar da bu durumdan memnun değil. 3-4 yıl önceki aldığınız şeyi ancak ödeyebiliyorsunuz. Şu an 100 milyon lira borcumuz var. Firmalara; peşin para ödeyebilsek bu borç 50-60 milyon liraya düşecek. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor ki bunun için de çalışıyor. Bu olursa üniversite hastanemizde artı ile gideriz" açıklamasında bulundu.
"KAÇAKLAR ÖNLENDİ"
Rektör Yıldız, sözlerini şu ifadelerle devam ettirdi: "Biz eksi 12 milyon lira ile aldığımız üzerine de 2 milyon lira daha borç aldığımız global bütçeyi 3 milyon lira borçla kapattık. Bu yıl içerisinde çok rahat artıya geçeriz. Önceden 8 milyon lira civarında fatura kesilirken biz en son 12 milyon lirayı geçtik. 8 milyon lirada sabit tutulabilirse büyük başarı deniyordu ama biz bunu yüzde 50 artırdık. Bu konuda hastane yönetimine teşekkür ediyorum. Kaçaklar önlendi ve bizim gelecek yıllara yönelik de umudumuz arttı. Üniversite hastanelerinin borcuna ilişkin sanıyorum firmalarla anlaşma yoluna gidilecek. Peşin para verilerek indirim sağlanacak. Ondan sonra da belki alınacak cihazlar devlet tarafından alınacak. Komple bir ihaleye çıkıldığı zaman daha ucuza, daha kaliteli ürün alınabilecek. Bu devlet hastanelerinde yapılıyor."
Editor : Haberpanelim