Hayrullah AĞKAŞ
Sivas Valiliği himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesi, Ziraat Bankası´nın kredi desteği ile başlatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir ´Sürü´ Nedenim Var" projesi kapsamında Ulaş Acıyurt köyünde ilk koyunlar sahiplerini buldu.
Sivas´ta küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, yerli ırk olan Kangal Akkaraman koyun yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve kırsalda yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek amacıyla hazırlanan projede, belirlenen hak sahiplerine Acıyurt köyü Tarihi Mihrali Bey Konağı önünde teslim töreni yapıldı.
Törende, Sivas coğrafyasının hayvancılık için en uygun illerden birisi olduğunu dile getiren Vali Salih Ayhan, "Toplam küçükbaş hayvan sayımızı bir milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Şehrimiz en kısa zamanda, tarım ve hayvancılıkta ülke ekonomisine fark edilir bir ivme katacaktır" dedi.
2019 yılının Sivas açısından, ulusal ve uluslararası anlamda çok çok verimli geçtiğini dile getiren Vali Salih Ayhan; ?Geçen yıl il genelinde sektörel çalıştaylar yaptık. Gerek sanayide, gerek turizmde gerekse tarımda yol haritamız olsun diye çalıştaylar gerçekleştirdik. Bu minvalde Sivas´ın güçlü bir gelişim modeli ortaya koymasında pusulamız oluştu.? ifadelerine yer verdi.
?SİVAS CAZİP BİR İL?
Sanayi alanında ?100 Üretim ve İstihdam Kapısı? çalışmaları kapsamında somut neticeler alınmaya başlandı diyen Vali Ayhan; ?Yeni 43 fabrikanın kurulması noktasında, bazıları hizmete girmek üzere, bazıları inşaat halinde, bazılarına ise yer teslimi yapılıyor. Sivas artık cazip bir il, tercih edilebilir bir il, üretim anlamında da iyi bir noktaya geldiğini ifade edebiliriz? dedi.
Vali Ayhan; ?Türkiye´de tarımda önemli gelişmeler oldu. Sivas da bundan nasibini aldı. Sivas coğrafyasıyla, doğasıyla ürün çeşitliliği bakımından şanslı bir konumda. Coğrafyası, ekilebilir alanı, meraları, yaylaları, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta merkez olabilecek bir yer. 62 baraj ve gölet, modern sulama sistemleri ile tarıma ivme katıldı. Güçlü bir irade var, güçlü bir altyapı var ve güçlü destekler var. Çiftçilerimize küçük dokunuşlarla tarım ve hayvancılıkta iyi bir noktaya taşıyacağız. Belediyemizle birlikte SİVTAŞ şirketini kurduk. Fabrikalarımızın temelleri attık. Belli bir noktaya geldik. Bu sene 29 Ekim´de de düğmeye basıp üretime başlayacağız. Bu şirketin bünyesinde yaklaşık 10 işletme olacak ve bin civarında istihdam sağlanacak. Ana amacımız; Sivas´ın çiftçisine tarım ve hayvancılığına bir lokomotif oluştursun, regüle etsin, bir model olsun? diye konuştu.
Türkiye´ye örnek bir tarım platformu kurulduğunu belirten Vali Ayhan, ?Bu platformdaki paydaşlarımızın düşüncelerini alarak her alanda ne yapabiliriz diye bir yol haritası ortaya koyduk ve hamdolsun hemen hemen hepsini gerçekleştirdik. Hedef olduktan sonra, hayal kurduktan sonra o hayal hedefe dönüştükten sonra gerçek olmaması mümkün değil.? dedi.
BAKAN ALBAYRAK´A TEŞEKKÜR
Projenin hazırlık aşamasında Tokat Valiliği ile birlikte hareket edildiğini ifade eden Vali Ayhan, ?Birçok ortak noktada buluşarak, detaylar üzerinde tartışarak, çiftçimizin finansal teminini kolaylaştırmak açısından Ziraat Bankası ile görüştük. Ben Hazine ve Maliye Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu projeyi kendisi duyduğu zaman, Türkiye genelinde genelleştirelim gibi bir düşünce hasıl oldu? şeklinde konuştu.
337 MÜRACAAT OLUMLU BULUNDU
Proje kapsamında yapılan başvurulardan da bahseden Vali Salih Ayhan, ?Koyunculukta şu an 1000 müracaat var, 337´si olumlu bulundu, kısa zamanda da talep eden 1000 vatandaşımıza da koyunları teslim ederek 100 bin rakamına ulaşacağız. Koyunculuk yerli ırk Akkaraman koyununu korumak adına da coğrafyasına en uygun işlerden birisi. Bilişim teknolojilerini kullanarak da projenin sürdürülebilir olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Geçmiş dönemde vatandaşlarımıza birçok koyun ve süt ineği verdik ama bilgi ve birikim yeterli olmadığından heder oldu gitti birçoğu. Şimdi ise sürdürülebilirliği sağlamak adına tecrübeli olan, bu alanda faaliyet gösteren işletmesi olan vatandaşlarımıza verdik. Bu coğrafyada en az 1 milyon koyun olması için 2 ay önce projeyi imzaladık. Bugün de meyvelerini alıyoruz? diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİMİZİN YARALARI SARILIYOR
Geçtiğimiz aylarda Ulaş ilçesine bağlı Acıyurt, Çevirme, Havuz ve Kurtoğlu köylerinde dolu yağışı nedeniyle zarar gören çiftçilerin zararlarının ödenmeye başlayacağı müjdesini veren Vali Ayhan, ?Bundan birkaç ay önce dolu yağışından etkilenen çiftçilerimize yanlarında olduğumuzu söylemiştik. Zararlarının karşılanması için elimizden geleni yapacağız demiştik. 10 gün içerisinde arzu ettiğimiz finansmanın dağıtımını sağlayacağız. Verdiğimiz sözü tutmanın da güzel bir mutluluğu var. TKDK´nın, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün çok iyi çalışmaları var. Sivas´ın tarımda bir üs olacağını ifade etmek istiyorum. Ben bu projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun.? dedi.
Türkiye´nin büyük bir tarım ülkesi olduğunu kaydeden ve son yıllarda yapılan desteklemeler ile projelerden örnekler veren Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, ?Ülkemiz ürettikçe güçlenecek. Önemli bir üretim kapasitesine ulaştık. Toprağımızı suyla, çiftçimizi bilgiyle buluşturmak istiyoruz. Bunlar olursa Sivas´ımız gelişir, ülkemiz büyür. İnsanlarımızın bugünü, dünden daha iyi olacak. Yarını da bugünden daha iyi olsun diye tüm gayretimiz. Bu projenin ilimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum? ifadelerine yer verdi.
?ÜRETİCİLERİMİZE VE İLİMİZE HAYIRLI OLSUN?
Ülkemizin tarımsal üretim anlamında kendi kendine yetebildiğini belirten Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, ?Pandemi sürecinde gıda tedarikinde sorun yaşanmadı. Bu proje tüm Türkiye´ye örnek gösterilecek nitelikte. İnşallah hedef 1 milyon koyun. Sivas bu birliktelikle bu rakamı çok kısa zamanda yakalayacaktır. Üreticilerimize ve ilimize hayırlı olsun? dedi.
?KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ?
İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ise, ?Üreten Çiftçi Gelişen Sivas´ projesi kapsamında Sivas tarımına katkı sağlamak isteyen her çiftçiye destek olduklarını söyledi. İlimizin 800 bin hektar mera varlığı ile Türkiye´de 3. sırada yer aldığını ifade eden Yıldız, "Sivas´ın bitki örtüsü ve arazi yapısı küçükbaş hayvancılığa çok müsait. İlimizde 700 bin adet küçükbaş hayvan var. Hedefimiz bu rakamı 1 milyon âdete çıkarmak. ?Köyümde Yaşamak İçin Bir ?Sürü´ Nedenim Var? projesiyle küçükbaş hayvancılığı yaygınlaştıracağız." şeklinde konuştu.
Programın sonunda hak sahiplerine temsili çeklerin takdim edilmesinin ardından Vali Salih Ayhan, Milletvekilleri İsmet Yılmaz, Semiha Ekinci, İl Genel Meclis Başkanı Hakan Akkaş ve beraberindekiler; türküleri ve kahramanlık hikâyeleri dilden dile ulaşan "Mihrali Bey"in Acıyurt köyünde bulunan konağını da inceledi.
Editor : Haberpanelim