FATİH TABUR
Bu hafta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Ekonomi Şurası´nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, market ve pazarlarda sebze ve meyve fiyatları arasındaki farkı eleştirerek ?hesabını sorarız? uyarısında bulunmuştu.
?ŞİKAYETLERİ KULAK ARKASI EDEMEYİZ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ?Kimseye ?zararına iş yap´ demiyoruz ancak faiz oranları, enflasyon belli oranda düşmüş, marketlerde hala fiyatlar düşmüyor. Bunu neyle izah edeceğiz? Milletimizin bu konuda dillendirdiği şikayetleri kulak arkası edemeyiz. Böyle dönemler, dalgalanmayı fırsat bilip karı artırma değil gerekiyorsa karı bir miktar düşürerek ülkeyi ve toplumu ayağa kaldırma dönemleridir. Bu marketlerde benim halkımı sömürme mücadelesini devam ettirenler varsa bunun hesabını sorma görevi de bizimdir ve hesabını sorarız? ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Türkiye Ekonomi Şurası´nda yaptığı konuşmanın ardından market reyonları ile Perakende Sebze Hali arasındaki fiyat farkını kıyasladık. Fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin başında patlıcan ve biber geldi.
Markette ürünlerin kilogram üzerinden fiyatları şu şekilde: Biber 17 lira, patlıcan 17 lira, salatalık 10 lira, domates 9 lira, soğan 6 lira, limon 5 lira (file), nar 5 lira, marul 5 lira, patates 4 lira 50 kuruş, havuç 4 lira 50 kuruş, ayva 4 lira, elma 4 lira, portakal 3 lira.
Perakende Sebze Hali´nde ürünlerin kilogram üzerinden fiyatları şu şekilde: Biber 15 lira, patlıcan 14 lira, salatalık 7 lira, domates 7 lira, soğan 5 lira, limon 3 lira (file), nar 4 lira, marul 3 lira, patates 3 lira 50 kuruş, havuç 3 lira, ayva 3 lira 30 kuruş, elma 2 lira 50 kuruş, portakal 2 lira 50 kuruş.
?KENDİMİZDEN FEDAKARLIK EDİYORUZ?
Sebze hali ile marketler arasındaki fiyat farkına ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Perakende Sebze Hali esnaflarından İrfan Yıldız, ?Bizde niye ucuz oluyor? Bu işletmenin yeri belediyenin, kiralarımız hesaplı. Bu birinci etken. Diğer bir etken de şu: Biz burada kendimiz çalışıyoruz, kendi işimizi kendimiz yapıyoruz. Bir işçinin yevmiyesi 120-130 lira. Buna sigorta ve yemeği de ekleyin. Bu durumda fiyat kiloda en az 50 kuruş artıyor. Ama biz ne yapıyoruz? Yevmiyemizi aldığımız zaman yeter diyoruz. Müşteriyi gözetiyoruz. Soğandan 1 lira kar edecekken 50 kuruş kar ile satıyoruz. Örnek veriyorum marul. Kasanın içinden 4 tane büyük marul çıkıyor. Bunlara 50´şer kuruş koyuyoruz. Sandığın içinden bir de küçük olan marul çıkıyor. Küçüğü de aldığımıza satıyoruz ama marketlerde marulun büyüğü de küçüğü de 5 liraya satılıyor. Yani biz kendimizden fedakarlık ediyoruz. Ne kalırsa ?Allah bereket versin´ diyoruz. Bu da fiyatı etkiliyor. Bizim mecbur ucuz satmamız lazım. Çünkü bizim başka bir yerden gelirimiz yoktur. Ondan dolayı ucuz satıyoruz? açıklamasında bulundu.
Editor : Haberpanelim