Aşıların toplum sağlığına katkısından bahseden Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Behice Kurtaran “Aşılar sayesinde birçok bulaşıcı hastalığın önüne geçilmiş, salgınlar kontrol altına alınmış ve bu hastalıkların yayılımı büyük ölçüde durdurulmuştur. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda aşının önemi, hastalıkların önlenmesi ve uzun vadeli sağlık problemlerinin azaltılması açısından kritik bir rol oynar. Ancak maalesef ki aşı karşıtlığı nedeniyle bazı hastalıkların önüne geçilemiyor” dedi.
Tetanos ve türevleri gibi bazı aşıların çok önemli olduğuna ve aşı karşıtlığının bu hastalıklarda ölümcül risk oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kurtaran “Türkiye’de tetanos vakalarını son derece az görmeye başladık ama çıkıyor mu çıkıyor. Tetanos aşısı çok etkili bir aşı, 10 yılda bir her erişkinin tetanos aşısı yaptırması gerekiyor. Biz ancak bir kaza geçirdiğimizde, elimizi kestiğimizde, deldiğimizde bu aşıyı yapıyoruz. Bazen 20 yıl başımıza bir şey gelmiyor ama 21. yıl bir mikrobu aldıktan sonra aşı yapsanız da etkisi olmayabiliyor” dedi.
“Güvenilir olmayan bilgilere itibar edilmemeli”
Aşıların yararları konusunda yeterli toplumsal farkındalık olmadığına işaret eden Prof. Dr. Kurtaran, “Bilimsel temele dayanmayan verilerle aşılar hakkında negatif düşüncelerin yayılması, toplum sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor. Aşıların uzun yıllar bilimsel kontrolden geçerek yapıldığı akıldan çıkarılmamalı. Aşı olmayan bir kişi kendi sağlığını da toplum sağlığını da riske atıyor. Bu nedenle aşıların yararları daha sık anlatılmalı. İnsanlar aşılar konusunda sosyal medyada ya da internette güvenilir kaynaklardan olmayan bilgilere itibar etmemeli” dedi.
Editor : İhlas Haber Ajansı