DAVUT GÜL´ÜN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI
*II. OSB´nin altyapı ihale sözleşmesi imzalandı. Faaliyete geçtiğinde 40 bin kişiye istihdam sağlayacak?
*Yıllardır Sivas´ın kanayan yarası olan Haralar için ödenek geldi. 50 milyon liralık dev projede ihale süreci başlıyor?
*II. Üniversite´nin yeri konusunda 3 yer gündemde: Paşabahçe yolundaki mühimmat depoları, Haraların altı, kuzey çevre yolu civarı?
*10 bin kişilik öğrenci yurdunda çalışmalar son hız sürüyor. 400´e yakın kişinin istihdam edileceği projenin 8. ay itibariyle tamamlanması planlanıyor?
Fatih TABUR
Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürlüğü´nün çalışma ve projelerinin değerlendirildiği basın toplantısı Vali Davut Gül´ün katılımıyla Kadı Burhaneddin Yurt Müdürlüğü´nün toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Toplantının açış konuşmasını yapan KYK İl Müdürü Erdoğan Tunç, kurum çalışmaları hakkında Vali Gül´e brifing verdi.
650 personel ile hizmet verdiklerini söyleyen Tunç, Sivas genelindeki 16 KYK yurdunun yatak kapasitenin 15 bin 331 olduğunu dile getirdi. Yurtlarında kalan her öğrenciye aylık 330 lira beslenme yardımında bulunduklarını kaydeden Tunç, ayrıca aylık 470 lira da burs verdiklerini sözlerine ekledi.
KYK İl Müdürü Tunç´un ardından konuşan Vali Davut Gül ise Sivaslılara müjde üstüne müjde verdi. Sivas´ın her geçen gün daha iyiye gittiğinin altını çizen Gül, önümüzdeki süreçte faaliyete geçecek tesislerle istihdamda önemli yol alınacağını belirtti.
?KYK, 470 LİRA BURS VERİYOR?
KYK tarafından öğrencilere verilen desteklere değinerek sözlerine başlayan Vali Gül, ?Her ay 310 lira yemek fişi veriliyor, 470 lira burs veriliyor. Eklediğimizde 800 lira KYK´nın öğrenciye verdiği bir para var. Bunun karşılığında öğrenci 250-285 lira arasında barınma hizmetine para veriyor. Veli olsanız ve bir çocuğunuz olsa çocuğunuzu gönderirken 5 yıldızlı otel kalitesinde hizmet veren ve 800 lira da para veren bunun karşılığında ise 250-300 lira hizmet bedeli alan bir kurumu tercih edersiniz? dedi.
?PATRON ÖĞRENCİ?
Türkiye´de tek kalemde yapılan en büyük yurt projesine ilişkin konuşan Vali Gül, ?10 bin kişilik yurt yapmamız bir tercih değil zorunluluk. Açıkça şunu söyleyeyim: Yurt olmasın öğrenci mecburiyetten evde kalsın. Yurt olmasın öğrenci mecburiyetten pansiyonda kalsın. Ulaşım olmasın öğrenciler 3 araçla şehre gelsinler. Böyle bir şehrin ya da böyle bir üniversitenin mevcudunu koruma, büyüme ya da güçlenme şansı yok. Tercih öğrencilerin, patron öğrenci. Nerede daha iyi şartlarda okuyacaksa orada kalacak. Biz bu yurt için bir lira kamu kaynağı kullanmıyoruz. Protokole göre İller Bankası ve diğer kamu bankalarından kredi kullanıyoruz. Kendi geliri ile kendi kredisini ödeyecek? diye konuştu.
ÖZEL İDARE´NİN YILLIK 25 MİLYON LİRA GELİRİ OLACAK
Dev yurt projesinin tamamlanması halinde İl Özel İdaresi´nin 220 milyon liralık bir tesise sahip olacağına dikkat çeken Vali Gül, ?İdaremizin bu günün parası ile yaklaşık olarak 25 milyon liraya yakın yıllık geliri olmuş olacak. Bu köylerimize daha çok asfalt, daha çok içme suyu demek. 10 ay içerisinde bitiriyoruz. Türkiye´de rekor. Standardın kalitesini düşürmeden yapıyoruz. İçerisinde bütün tesisler olacak. Evet, belki pansiyonlarda 30 kişi, 40 kişi işsiz kalabilir ama burada da 400´e yakın kişi istihdam edilecek. 400 kişinin bu 10 bin kişilik yurtta istihdam edilmesi o pansiyonların sahiplerini de saysanız onların 10 katı daha fazla istihdamı anlamına geliyor. Sivas şartlarında bir kişinin kamuda istihdamının ne anlama geldiğini iyi biliyorsunuz. 400´e yakın kişinin istihdam edilmesi önemli bir yatırım anlamına geliyor. Bu Türkiye´deki en örnek projelerden birisi. İnşallah 8. ay itibariyle tamamını teslim etmiş oluruz? açıklamasında bulundu.
?GELECEK YIL İÇERİSİNDE TAMAMI BİTMİŞ OLACAK?
Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi´nin (OSB) altyapı sözleşmesinin imzalandığını müjdeleyen Vali Gül, ?II. OSB konusunu Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, Habip Bey ve milletvekillerimiz yakından takip ediyorlardı. Altyapı ihale sözleşmesi imzalandı. Buradan şunu anlamamız lazım: Biz II. OSB müteşebbis heyeti olarak ihaleye çıkacağız. II. OSB´de başka illerde uygulanmayan ve Sivas´ta uygulanan 2 tane önemli inisiyatif var. Birincisi acele kamulaştırma kararı. Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı aldı ve yüzlerce, binlerce mülkiyetin mülkiyet sorunu çözülmeden acele kamulaştırma kararıyla işimize başlayabilecek duruma gelmiş olduk. II. OSB´nin kuruluş süreci ne zaman başlamış? 1997´de. Yani 21 sene önce. Acele kamulaştırma kararı olmasa Allah bilir 21 sene daha beklerdik. İhalesini buradaki müteşebbis heyeti ihale etsin diye bize yetki verildi. Ankara´da olsa ihale sürecinin kendi içerisindeki bürokratik yavaşlık en az 2-3 sene daha işimizin uzamasına neden olurdu. Biz inşallah bu ay içerisinde ihaleye çıkıyoruz. Gelecek yıl içerisinde tamamı bitmiş olacak. Her parselimize demir yolu hattı gidecek. Tamamı dolduğunda da 40 bin civarında istihdam sağlayacak? değerlendirmesinde bulundu.
?TESCİLLİ MEKANLAR RESTORE EDİLECEK?
Osmanlı´ya ait son yapılardan olan Hara Aygır Depoları´nda uygulanacak proje için ödeneğin geldiğini söyleyen Vali Gül, ?İhale süreci başlayacak. Milli Eğitim Bakanımızın özel gayreti ile yaklaşık 50 milyon lira civarındaki yatırım süreci başlıyor. Koruma Kurulu´nun toplantısına girecek. Oradaki tarihi mekanlar daha doğrusu tescilli mekanlar restore edilecek. Orada bir yaşam alanı planlayacağız? açıklamasında bulundu.
?ÇOK UZAK OLURSA ÖĞRENCİ TERCİH ETMEZ?
Vali Gül; ?İlimize kurulacak olan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi´nin yeri neresi olacak?? şeklindeki soruya, ?Haraların altında olan yer var. Toplamda 500 dönüm. Oralar ihtimallerden biri. Paşabahçe´ye giderken mühimmat depolarının olduğu yerler var. O bölge ihtimallerden biri. Kuzey çevre yolu civarı ihtimallerden biri. Olmazları söyleyeyim: Üniversitenin bitişiğinde ya da Karşıyaka, İşhan civarı olmayacak. Çok uzak olursa öğrenci tercih etmez. Şehre çok uzak olmayan ama ortalama bir büyüklüğü olan bir arazi olacak? diye cevap verdi.
?SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ SİVAS´I RİZE´DEN FARKLI TUTMADI?
Vali Gül, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ?Sivas her geçen gün daha ileriye gidiyor, daha ileriye gidecek. Cumartesi günü Sayın Başbakanımız Erzincan´da idi. Açılışlar vardı. Erzincan Sayın Başbakanımızın memleketi. Orada Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´ndan (TKDK) alınan teşviklere ilişkin bilgi verildi. Sivas´a baktık. Sivas, Erzincan´ın 3 katı. Yani Sivas Başbakanımızın memleketinden daha fazla yatırım almış. Orada bir pankartta ?Baba ocağına hoş geldiniz´ yazıyordu. Burası da Sayın Başbakanımızın ana ocağı. Burayı Sayın Cumhurbaşkanımız Erzincan´dan farklı tutmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız Sivas´ı Rize´den farklı tutmadı. Kamu yatırımlarında biz en fazla pay alan 10 il içerisindeyiz. En fazla vergi veren illeri sıraladığımızda 60´lardayız. Bu şu anlama geliyor: Kamu yatırımları anlamında Sivas alması gerekenin çok üzerinde bir pay alıyor. Sivas bundan daha güzeline layık ama hakkı teslim etme anlamında da bunu görmek lazım. Bunda Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Milli Eğitim Bakanımızın ve vekillerimizin katkıları var. Biz kendi kendimize böyle hep ağlayınca belli aşamadan sonra bunun gerçek olduğuna inanıyoruz. Böyle bir şey yok. Altyapıda da üstyapıda da olabileceğin en güzeli oluyor. Süper Teşvik açıklanmıştı. Şu an II. OSB´miz yapıldığında Süper Teşvik ile ilgili bir yatırımcı geldiğinde Türkiye´nin herhangi bir köşesinde yararlanılan teşviklerden yararlanabilecek durumdayız.?
?BAKIŞ AÇISI DOĞRU DEĞİL?
Vali Davut Gül´e Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu´nun önceki gün ilimizde gerçekleştirdiği mitingde Ankara-Sivas hızlı tren projesine ilişkin sarf ettiği ?Adam otobüsle gidip sıkıntı çekeceğine trene binip İstanbul´a biraz daha hızlı gidecek. Bu hizmet değil" sözleri de soruldu.
Vali Gül, bu soruya ?Benim cumhurbaşkanı adayına cevap vermem doğru olmaz ama Sivas 40 yıldır göç veriyor, Sivaslılar göç etmek için hızlı treni beklemiyorlar. Yani göç edenin önünde engel yok. İstese şimdi yine göç eder. Bakış açısı doğru değil. Hızlı tren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nin daha çok tercih edilmesini sağlayacak. Kaplıcalarımızın daha çok ziyaretçi almasını sağlayacak. Kış sporları merkezimizin daha çok geleni olacak. Bu şuna benziyor: Yurt yapılmasın pansiyonlar ayakta durdun. Ona bakarsanız havaalanı olmasa hiç göç edemez. Bölünmüş yollar olmasa hiç gidemez. Yani vatandaşı zorla bir yerde tutamazsınız. Vatandaş yaşam kalitesi nerede daha iyi ise orada yaşar. Bunlar büyük yatırımlar. Bizim dışarıda bir buçuk milyon Sivaslımız var. Bunlar bir kere değil de iki kere gelseler Sivas ihya olur. Biz ?Köyler Yaşamalıdır´ projesini başlattık. Emeklinin köye daha sık gelebilmesi için ulaşımın kolay olması lazım. Hızlı tren sadece Sivas´a gelmeyecek Erzurum´a, Erzincan´a gidecek; Malatya´ya gidecek. Bizim il merkezimiz değil ilçelerimiz de hızlı trene kavuşuyor. 2019´da inşallah Yıldızeli ulaşmış oluyor ama Erzincan´a giden hızlı tren tamamlandığında İmranlı, Zara, Hafik de hızlı trene kavuşmuş olacak. Malatya´ya giden olduğunda Ulaş, Kangal da kavuşmuş olacak. Düşünsenize Kangal Balıklı Kaplıca´ya hızlı trenle geliyorsunuz, Divriği Ulu Camii´nin 60 kilometre yakınına hızlı trenle geliyorsunuz. Bu önemli bir imkan. Devletin önemli bir yatırımı. 8-10 senedir gündemdeydi, yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. 2019 yılında bunu daha iyi göreceğiz. Eskişehir, Konya nasiplendi. Bizim hızlı trenle Türkiye´nin birçok yerine ulaşma imkanımız olacak. İnsanlar neden göç eder? Aş için, iş için daha iyi şartlarda yaşamak için gider. Bunu Sivas´ta bulabiliyorsa inanıyorum ki Sivas´ta kalır? cevabını verdi.
Editor : Haberpanelim