USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Veysel’in Eserleri Yankılanacak

Sivas’ın yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan Aşık Veysel, vefatının 50. yıl dönümünde bugün  İstanbul’da düzenlenecek konserde anılacak. Konserde, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği ve Modern Folk Müziği Araştırma ve Uygulama Korosu ile Sivas ve Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları aynı sahnede buluşacak.

Veysel’in Eserleri Yankılanacak
28-03-2023 13:47
SİVAS
Google News

Adem Sabit NALBANT

Aşıklık geleneğinin en büyük temsilcilerinden biri olan halk ozanı Aşık Veysel, vefatının 50. yılında UNESCO tarafından ilan edilen 2023 yılı anma ve kutlama yıl dönümü programları kapsamında AKM’de gerçekleşecek özel bir konserle anılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı'nın sanat yönetmenliğini üstlendiği konserde, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği ve Modern Folk Müziği Araştırma ve Uygulama Korosu ile Sivas ve Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları büyük ozan için aynı sahnede buluşuyor. 

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilen “Âşıklık Geleneği”nin güçlü temsilcilerinden biri olan Âşık Veysel, vefatının 50. yılına özel bugün İstanbul AKM Tiyatro Salonunda gerçekleşecek konserle anılacak.  UNESCO tarafından 2023 yılı anma ve kutlama yıl dönümleri programlarına alınan büyük ozanın eserleri AKM’deki özel konserde yankılanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı'nın sanat yönetmenliğini üstlendiği, Enver Merallı ve Uğur Kaya'nın sahneye koyduğu konserde, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği ve Modern Folk Müziği Araştırma ve Uygulama Korosu ile Sivas ve Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu sanatçıları aynı sahnede buluşacak. Konser sırasında sahneye davet edilecek aşıklar da büyük ozanı türkülerle anacak.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası “Karaca” lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Babasının oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı. Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Aşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. 21 Mart 1973'te Sivrialan'da  hayatını kaybetti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı. Veysel, 21 Mart 1973'te Sivrialan'da  hayatını kaybetti.


Editor : Fatih Tabur
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!