AHMET TIRPAN
Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu programı kapsamında yurt dışında Türkoloji eğitimi alan yabancı öğrencilerin Türkiye´nin çeşitli şehirlerinde ve üniversitelerinde hem Türkçe eğitimi alıyorlar hem de eğitim aldıkları ilin tarihi, doğal, kültürel güzelliklerini keşfetme şansı yakalıyorlar.
Türkiye´den 22 şehir ve 23 üniversitenin yer aldığı olduğu bu programa bu yıl Cumhuriyet Üniversitesi de dâhil oldu.
CÜ bünyesinde yer alan Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) dil eğitimi alan 12 ülkeden 18 öğrenci, öğleden sonra ise sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunup Vali Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın´ı ziyaret etti.
CÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ile öğle yemeğinde bir araya gelen öğrenciler ülkemiz, ilimiz ve Cumhuriyet Üniversitesi ile ilgili görüş ve düşüncelerini paylaşıp Rektör Yıldız ve ekibiyle sohbet etti.
Yemeğe ayrıca Rektör Danışmanları Prof. Dr. Recep Toparlı, Yrd. Doç. Dr. Taner Çifçi, Genel Sekreter Vekili ve TÖMER Müdürü Doç. Dr. Hakan Yekbaş, TÖMER Müdür Yardımcısı Mahmut İnat, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan TÖMER Müdür Yardımcısı İnat, ?Program katılımına baktığımızda paydaş üniversiteler arasında coğrafi olarak Ankara´nın doğusunda yer alan 2 üniversiteden biriyiz. Artık Üniversitemizde, Sivas´ımızda çok güzel faaliyetler oluyor. Rektörümüz ve Rektörlüğümüz bu konulara önem veriyor. Uluslararası çalışmalara önem veriyor. TÖMER´de verilen eğitime Rektörümüz ayrı bir ihtimam göstermekte. Yaklaşık 3 hafta boyunca Sivas´ta sizlerle birlikte olacağız. Burada çok güzel vakit geçireceğinize inanıyorum. Sivas kültür envanteri açısından belki de Türkiye´de ilk beş içerisinde yer alıyor. Rektörlüğümüze teşekkür ediyorum? dedi.
Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında Sivas´ın Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye için çok önemli bir şehir olduğuna değinerek tarihi olarak Sivas ve Türk tarihi açısından önemli olan tarihi şahsiyetlerden bahsetti.
Konuşmasının devamında Üniversite ilgili bilgiler veren Yıldız, ?Biz Üniversitemizin uluslararası alanda tanınmasını istiyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Mesela en son Kazakistan´a gittik. Çalışmalarımız devam edecek. Kırgızistan, Fas, İran Üniversitemizi tanıtmak için gideceğimiz ülkeler arasında yer alıyor. 16 ülke ile anlaşma yaptık. Üniversitemize bu yıl 180 yabancı öğrenci geliyor, gelecek yıl bu sayıyı 300´e çıkaracağız. Programınızı gördüm, Mahmut Bey´e de ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biraz da türkülerle, şarkılarla öğrenilir bir dil. Türkü dediğimizde Türkiye´de Sivas akla gelir. Bu açıdan önemli bir yere geldiğinizi bilin? ifadelerini kullandı.
Yemekten sonra öğrenciler Yıldız ve ekibiyle samimi bir sohbet gerçekleştirdi. Öğrencilerden Karadağ´dan gelen Aida Krnic, ?Türkçe Avrupa dillerinden çok farklı bir dil olduğu için öğrenmeye başladım. Televizyonda Türk dizilerini izledim ve bu yüzden öğrenmek istedim. Türkçe çok akıcı ve şiirsel bir dil. Türkçe öğrenmeden önce Türkiye ile ilgili bilgim çok azdı. Şimdi Sivas´tayım ve bence Sivas küçük olmasına rağmen güzel? diyerek sözlerini bitirdi.
Editor : Haberpanelim