1999 yılından bu zamana kadar yalnızlık ve yakınlık üzerine deneyler yapan Alicia Framis isimli bir kadın yapay zekaya sahip bir hologram ile evleneceğini açıkladı.
AILex adlı hologram tıpkı bir insan gibi romantik ilişki kurabiliyor. Aslında AILex gibi internette bir sürü sanal sohbet robotları bulunuyor. Ancak AILex'i diğerlerinden ayıran ise bir hologram olması.
Hologramların birçoğuna dokunamazsınız. Ancak bazı hologramlarda bu hissiyatı sağlamak için hava püskürtme özellikleri bulunuyor. Ama AILex'in böyle bir özelliği bulunmuyor. Framis bu durumun insanlık için gelecek olduğunu ve hologramın robotlardan bir adım önde olduğunu düşünüyor. Framis ile AILex'in düğünü bu yaz Rotterdam'da yapılacak.
Bazı insanlar özellikle Türkiye'de bu adımı çok garip bulsa da dünyada yapay zekalar ile kurulan ilişkiler giderek artmaya başladı. Birçok insan 'aşk sohbet' robotlarına duygusal olarak bağlanıyor.
Uzmanlara göre bazı kişiler için yapay zekalar ile kurulan romantik ilişkiler rahatlık ve teselli sağlıyor. Ancak diğer bir taraftan insanların yapay zekaya karşı önyargılarını da güçlendiriyor.
Mozilla Vakfı tarafından son yayınlanan raporda yapay zeka ile güçlendirilmiş aşk sohbet robotlarının tehlikesine dikkat çekilmişti. Örneğin hepiniz hayatınızda denk gelmişsinizdir. Telefonunuzun yanında bir ürün ile ilgili konuştuğunuzda o ürünün internette reklamına rastlarsınız.
Bu durumun insanların en özel bilgilerine indirgendiği düşünüldüğünde yapay zeka sohbet robotlarının tehlikesi tekrardan ortaya çıkıyor. Mozilla Vakfı'nın raporunda da insanların yapay zeka aşk robotları ile paylaştıkları bilgilerin şirketler tarafından kâr amaçlı kullanılabilme riskinin altı çiziliyor. /Haber Merkezi/
Editor : Hayrullah Ağkaş