FATİH TABUR
Tarım Platformu´nun Mart ayı toplantısı Vali Salih Ayhan başkanlığında gerçekleştirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü´nde yapılan toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, Vali Yardımcısı Yeliz Yıldızhan, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ve diğer platform üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarım ve Orman İl Müdürü ve Tarım Platformu Başkanı Seyit Yıldız, hayvan sağlığı konusunda aşılama çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.
?19 NİSAN´A KADAR DEVAM EDECEK?
DAP Projesi kapsamında hayvancılık destekleme uygulama talimatının yayımlandığını ifade eden Platform Başkanı Yıldız, ?DAP kapsamında ahır ve ağıl yapımı aynı zamanda koç ve boğa alımıyla ilgili hibe desteği müracaatlarımız 19 Nisan´a kadar devam edecek. Yine aynı şekilde yüzde 50 bireysel sulama, tarla içi hizmetleri geliştirme projesi başvuruları 31 Mart tarihine kadar uzatıldı. Şu ana kadar 139 proje kabul ettik. Bu yaklaşık 3 milyon gibi bir desteğe karşılık geliyor. İnşallah ayın sonuna kadar da 200´ü geçmesini bekliyoruz. 5 milyon gibi bir destek ilimize gelecektir? dedi.
?HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ?
Platform Başkanı Yıldız´ın ardından konuşan Vali Salih Ayhan, ?Genel anlamda Tarım Platformu´nun çalışmalarına her türlü desteği vereceğiz. Özellikle sütle ilgili konuyu öyle veya böyle bir şekilde yapacağız. Sivas´ın ekonomisine ve tarımsal ekonomisine bir katkımız olacak? dedi.
?TORKU MODELİ DÜŞÜNCEMİZ VAR?
Tarımda farklı bir konsepte geçileceğinin altını çizen Vali Ayhan, ?Özellikle bütün finansal yapıları iyi olan, kurumsal yapıları güçlü olan birliklerle Valiliğimizin ve şirketin güçlü desteği, gerçek ve tüzel kişileri de sistem içine katan bir düşüncem var. Güçlü bir yapı kurarak OSB´den de geniş bir yer tahsisi ile beraber tabiri caizse somutlaştırmak adına ?Torku´ modeli bir düşüncemiz var. Arkadaşlar bunun AR-GE çalışmasını yapıyorlar. Bizim bölgenin ürün desenine, ürettiği endüstriyel ürünlere yönelik bir çalışma da yapılacak. Tabiri caizse sözleşmeli besicilik ve sözleşmeli üreticilik şeklinde olacak. Patates örneği gibi. Biz bunu üreteceğiz. Garantili alım ama biz bunu iç piyasada değil, dış piyasaya satabilecek mekanizma kuracağız, bunun gibi bir çalışma yapıyoruz? diye konuştu.
?LOJİSTİK ANLAMDA DESTEKLEMELERİ GEREKİYOR?
Sivas´ın DAP´tan yeteri kadar destek alamadığına dikkat çeken Vali Ayhan, ?Sivas´ta 4 aydır görevdeyim. Henüz DAP Başkanıyla yeterli bir iletişim kuramadım. DAP´tan da tam manasıyla yeterli bir destek aldığımızı da düşünmemekteyim. Bunun da gerekçelerini araştırmak zorundayız. Sivas DAP´tan arzu ettiği desteği alamıyor. Bu konuyu masaya yatırmamız lazım. Özellikle Kovalı mevkiine kuracağımız yapıyla ilgili bizlere net bir bilgi vermeleri gerekiyor. Biz bunu kuracağız ama DAP bunun neresinde olacak? Gerek bilgileriyle gerek finans yapısıyla gerekse lojistik anlamda bizi desteklemeleri gerekiyor? ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim