Gündem

?İş Kaygınız Olmasın?

?İş Kaygınız Olmasın?

?İş Kaygınız Olmasın?
10-12-2015 09:13


Erkmen;  ‘Günümüzde ön muhasebe elemanına ihtiyaç, günden güne artmaktadır. Biz odada şunu görüyoruz; sürekli iş talebinde bulunmak için gelen arkadaşlar oluyor ve inanın bunların hiçbiri boş kalmadan en kısa sürede firmalara ön muhasebe elemanı olarak yerleştiriliyor. Ancak, benim burada dikkatimi çeken bir husus var. Öncelikle gelen arkadaşlarımız belki günün şartlarından kaynaklı, maddiyata bakıyorlar. Benim size tavsiyem şu; önce maddiyatı bir kenara bırakıp işi öğrenmelisiniz. İşi öğrendikten sonra iş bulamama gibi bir sıkıntınız kalmayacak ve istediğiniz ücreti de eminim alacaksınız.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) ile Şehit Ahmet Eyce Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) arasında ‘Karşılıklı yardım ve iş birliği protokolü’ imzalandı. Protokol kapsamında okulda büro, muhasebe ve finansman alanlarında eğitim alan öğrencilere yönelik söyleşi düzenlendi.

Okulun spor salonunda düzenlenen Programa konuşmacı olarak SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen ve oda yönetim kurulu üyeleri ile okul idareci, öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Okul Kültür Edebiyat Kulübü Başkanı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Derviş Erdal, program öncesinde yaptığı konuşmada, söyleşiyi düzenlemekteki amaçlarının ‘ekonominin eli, ayağı, kolu’ denilebilecek muhasebecilik mesleğinin dünü ve geleceğini teorikten ziyade pratikte, işin uzmanları ile konuşmak ve geleceğin muhasebecilerine rehberlik etmek olduğunu söyledi.

Okul Müdürü Hasan Sarıtaş ise ‘Geleceğin Mali Müşavir Adayları Aranıyor’ adlı söyleşi programını çok önemsediklerini söyledi. Öğrencilerin, mesleki konularda merak ettikleri birçok sorunun cevabını bu söyleşide bulacağını belirten Sarıtaş, programa katılan SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Sarıtaş, şu ifadeleri kullandı:

‘Mezun olduktan sonra meslek hayatına atıldıktan sonra nasıl bir iş yapacağınızı görmeniz ve tanımanız açısından bu programı çok önemsiyoruz. İnşallah size okulda öğrendiklerinizin ve öğretmen arkadaşlarımızın öğrettiklerinin üzerinde biraz daha fazla bir şey öğretebilir, küçücük de olsa okuduğunuz alanı daha ciddiye almanız noktasında bir farkındalık oluşturabiliriz. Bu çalışmanın sizler için verimli olacağını ve sonucunu alacağımızı düşünüyoruz. Bundan sonra bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Siz sevgili öğrencilerimizden istediğimiz; yaptığınız işi en güzel, en iyi yapabilmeniz, bunu yapabilmeniz için de çok güzel donanımlı ve bilgi sahibi olmanız ve bununla birlikte çok iyi bir dinleyici olmanız. Hem okulumuza, hem öğretmen arkadaşlarımıza hem de kıymetli misafirlerimize şükranlarımı arz ediyorum.’

‘BU TÜR ETKİNLİKLERİ

DEVAM ETTİRECEĞİZ’

SMMMO Başkanı Hasan Coşkun Erkmen ise okul yönetimi ile işbirliği içerisinde bu tür etkinlikleri artırarak devam ettirmek istediklerini belirtti. Öğrencilere mesleki konularda önemli bilgiler veren Erkmen, şu ifadeleri kullandı:

‘burada, geleceğin mali müşavirlerini aramak, bulmak ve bilgilendirmek amacıyla bir araya geldik. Okul müdürümüzün de ifade ettiği gibi inşallah bundan sonra bu etkinliklerimizi artırarak devam ettireceğiz. Sizler için meslek edinmenin önünü açacağız, sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

İşletme faaliyetlerinin kayıt tekniği olarak açıklanan muhasebe aynı zamanda bir sunuş sanatıdır. 7 bin yıllık mazisi olan muhasebe, en ilkel kayıt tekniğinden günümüz teknolojisine paralel gelişme göstermiştir. İşletmelerin faaliyetlerini kaydeden muhasebeciler, zamana göre değişen kayıt tekniklerine, şekil ve şartlara sadık kalırken kendi üsluplarını da yazım tekniğine katmışlardır. Muhasebe işletmede para ile ifade edilebilen işlemlerin sistemli bir şekilde kaydedilmesi, tasnif edilmesi, özetlenerek raporlar halinde sunulması, işletme faaliyetleri ile ilgili bilgilerin analizi, sentezi ve yorumlanması olarak tanımlanmaktadır. Önceleri sadece faaliyetlerin kaydıyla yetinen muhasebeciler değişen teknik ve ekonomik şartlara göre başka görevler de üstlenmişlerdir. Muhasebe, işletme yöneticilerinin karar alma ve kontrol fonksiyonlarında yardımcı olmakta, onlara gerekli bilgileri sağlayan bir sistem olarak önem kazanmaktadır. İşletme yöneticileri, işletmelerin önceden tespit edilmiş amaçlara uygun gelişme gösterip göstermediğini, bu amaçlara ne derece uygun faaliyette bulunulduğunu, ürettikleri mamullerin birim maliyetlerinin ne olduğunu, verimli çalışıp çalışmadıklarını, işletmenin gerçek karlılığının ne olduğunu, kredi maliyetlerinin yatırımlarla karşılanıp karşılanmadığı ve bunlara benzer soruların cevaplarını muhasebeden alacaklardır. Şüphesiz yöneticilerin doğru karar alabilmeleri için muhasebenin sunduğu bilgilerin doğru ve sıhhatli olması gerekmektedir.’ Dedi.

‘ÖN MUHASEBE

ELEMANI İHTİYACI

GÜNDEN GÜNE ARTIYOR’

Meslek mensuplarının iş bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını ve özellikle ön muhasebe elemanı konusundaki ihtiyacın günden güne arttığını belirten Erkmen, öğrencilerin iş hayatına atıldıklarında önceliği maddiyata değil, işi öğrenmeye vermeleri tavsiyesinde bulundu. Erkmen, ‘İşi öğrendikten sonra iş bulmama gibi bir sıkıntınız kalmayacak ve istediğiniz ücreti de eminim alacaksınız.’ Dedi.

Erkmen, şu ifadeleri kullandı:

‘Muhasebe meslek eğitimi öncelikle ticaret meslek liselerinde (TML), ön lisans düzeyinde meslek yüksek okullarında (MYO), lisans düzeyinde ise fakülte ve yüksekokullarda verilmektedir. İşletmelerimizin ön muhasebe eleman ihtiyaçları TML’lerden ve MYO’lardan mezun olanlardan karşılanmaktadır.  TML’ler ve MYO’lar çeşitli alanlarda verdikleri mesleki eğitimlerle işletmelerin ara eleman ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemektedir.

Bu alanda eğitim alan öğrenciler fakülte ve yüksekokula devam etme şansı bulamasalar dahi muhasebe bürolarında ve işletmelerde rahatlıkla ön muhasebe elemanı olarak iş bulma imkânına sahip olurlar. Günümüzde ön muhasebe elemanına ihtiyaç, günden güne artmaktadır. Biz odada şunu görüyoruz; sürekli iş talebinde bulunmak için gelen arkadaşlar oluyor ve inanın bunların hiçbiri boş kalmadan en kısa sürede firmalara ön muhasebe elemanı olarak yerleştiriliyor. Ancak, benim burada dikkatimi çeken bir husus var. Öncelikle gelen arkadaşlarımız belki günün şartlarından kaynaklı maddiyata bakıyorlar. Benim size tavsiyem şu; önce maddiyatı bir kenara bırakıp işi öğrenmelisiniz. İşi öğrendikten sonra iş bulmama gibi bir sıkıntınız kalmayacak ve istediğiniz ücreti de eminim alacaksınız. Özellikle sanayisi gelişmiş illerdeki oda başkanı arkadaşlarımızla görüştüğümüzde, örnek olarak Konya’da 5-6 bin lira aylıkla ön muhasebe aylıkla ön muhasebe elemanı, 7-8-10 bin lira aylıkla müşavirler arandığını duyuyoruz. Eleman ihtiyacı gerçekten çok fazla… Sivas’ta da durum bundan aşağı değil. Belki ücret olarak o rakamları bulamayız ama işsiz kalma olayı kesinlikle olmaz.’

Erkmen, daha sonra mesleki konularda önemli paylaşımlarda bulundu. Söyleşinin son bölümünde ise öğrenciler, Erkmen ve Yönetim Kurulu üyelerine, mesleki konularda merak ettiklerini sordu.  


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER