Gündem

30-12-2015 Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığından; SİVAS-MERKEZ TAVRA KAYNAKLARI KORUMA ALANI İLANI

30-12-2015 Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığından; SİVAS-MERKEZ TAVRA KAYNAKLARI KORUMA ALANI İLANI

30-12-2015 Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığından; SİVAS-MERKEZ TAVRA KAYNAKLARI KORUMA ALANI İLANI
29-12-2015 16:07


Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Jeoteknik Hizmetler ve YAS Dairesi Başkanlığından;
SİVAS-MERKEZ TAVRA KAYNAKLARI KORUMA ALANI İLANI

11 Kasım 2015- Sayı: 29529

RESMÎ GAZETE

Sayfa: 276

  1. - Sivas İli için Tavra Kaynaklarından içme Kullanma ve Endüstri suyu temin edilmekledir.
  2. - Tavra Kaynakları'nın,  uzun yıllar (1976-2014) debi ölçüm sonuçları  0,6 m,3/s - 1,5 m,3/s arasında değişmektedir.
  3. - Ekteki haritada sınırları belirtilen Sivas-Merkez Tavra Kaynakları'nın bulunduğu alan: 6200 Sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve 167 Sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanun'a istinaden oluşturulan  ve 7 Nisan 2012 tarih ve 28257 sayılı 'Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik'  ile 10 Ekim 2012 tarih ve 28437 sayılı ‘İçmesuyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ' hükümleri doğrultusunda Sivas İli için içme suyu kaynağı olarak koruma altına alınmıştır.
  4. - Ekteki haritada sınırları belirtilen 'Mutlak Koruma Alanı',  'Birinci Derece Koruma Alanı' ve  'İkinci Derece Koruma Alanı'  6200 ve 167 Sayılı Kanunlara istinaden oluşturulan ve 7 Nisan 2012 tarih ve 28257 sayılı  'Yeraltısularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik'  ile 10 Ekim 2012 tarih ve 28437 sayılı  'İçmesuyu Temin Edilen Akifer ve Kaynakların Koruma Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ'  hükümlerine göre oluşturulmuştur.

            5.Sivas İli Merkez İlçe Tavra Kaynakları Koruma Alanı İlanı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Onay'ı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasını müteakip yürürlüğe girer.

 

 

ADI

NO

AÇIKLAMA

MUTLAK

KORUMA

ALANI

1

Ekteki haritada mutlak koruma sınırı 50 m olarak belirtilen Sivas-Merkez- Tavra Kaynakları' nın bulunduğu bölge (mevcut yeraltı drenajı ve çevresi) ’’Mutlak Koruma Alanı' olarak tespit edilmiş olup, bu alanda hiçbir faaliyete izin verilmeyecek ve kaynaklar merkez olmak üzere çevresi uyarı levhaları ile çevrilecektir.

2

Sivas İli içme suyu kaynağı olarak belirlenen Tavra Kaynakları 'Mutlak Koruma Alanı' içerisinde su temin gayesi ile her türlü çap ve derinlikte su yapısının inşası yasaklanmıştır. Ancak, DSİ tarafından kaynak geliştirme çalışmaları yapmak üzere her türlü çap ve derinlikte sondaj kuyusu açılabilir.

3

Mutlak Koruma Alanı' nda yalnız  yeraltısuyu  işletme tesisinin bulunmasına ve çalışmasına müsaade edilir, başka hiçbir maksat için kullanılamaz.

4

Çöp, moloz, çamur gibi atıkların, arıtılmış dahi olsalar atık suların Mutlak Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi yasaktır.

5

Mutlak Koruma Alanı içerisinde, suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre, deterjan, kimyasal madde vb. kullanımı yasaktır.

6

İçme, kullanma ve diğer amaçlar için ilan tarihinden önce DSİ tarafından verilen şartlı sondaj kuyusu belgeleri İptal edilecektir.

7

Mutlak Koruma Alanı içerisinde, ilan tarihinden sonra herhangi bir yapılaşmaya izin verilmez. Mevcut yapıların altyapı ve kanalizasyon  işleri yapılarak yeraltı suyuna herhangi bir sızma olmadan koruma alanları dışına kadar çıkarılacaktır.

 

 

 

11 Kasını 2015-Sayı: 29529

RESMİ GAZETE

Sayfa: 277

 

 

ADI

NO                                      AÇIKLAMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİRİNCİ

DERECE

KORUMA

ALANI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİRİNCİ

 DERECE KORUMA

 ALANI

 

 

1

Birinci Derece Koruma Alanı. Tavra Kaynakları' ndan (mevcut yeraltı drenajı merkezi)    itibaren 437 m' lik alanı  kapsar. Birinci Derece Koruma Alanı sınırları ekli haritada gösterilmiştir.

 

 

 

2

Birinci Derece Koruma Alanı' nda kentsel  yapılaşma  (rekreasyon tesisleri hariç), uçak pisti ve yollar, demiryolları, kentsel ve evsel atıkların (katı ve sıvı atıklar dahil) depolanması, üretimi ve yok edilmesi, mezarlık alanları, madencilik (işletme, zenginleştirme, gang veya atık malzemenin yıkanması, taş ve mermer ocağından malzeme alınması), endüstriyel fabrikalar ve organize sanayi bölgeleri, nükleer aktiviteler, gübre ve pestisitler (kullanma, depolama, yok etme), akaryakıt, LPG istasyonu vb. yakıt  depolama ve iletme tesisleri, katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) gibi faaliyetlerin yapılması yasaktır.

 

 

 

KN MJHJGFHGHFGHDEdepolama ve iletme tesisleri, katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) gibi faaliyetlerin yapılması yasaktır.

3

Sivas İli için içme suyu kaynağı olarak belirlenen Tavra Kaynaklan 'Birinci Derece Koruma Alanı' içerisinde su temin gayesi ile her türlü çap ve derinlikte su yapısının inşası yasaklanmıştır.  Ancak, DSİ tarafından kaynak geliştirme çalışmaları yapmak üzere her türlü çap ve derinlikte sondaj kuyusu açabilir.

 

4

Çöp.,moloz, çamur gibi atıkların Birinci Derece Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesine izin verilemez. Bu saha dağlık ve dik bir topoğrafyaya sahip olup, bu sahada halen herhangi bir yerleşim birimi mevcut değildir.

5

Birinci Derece Koruma Alanı içerisinde ilan tarihinden sonra turistik tesis iskan, konut, endüstri depolama vb. kullanımlar amacıyla hiçbir surette yapılaşmaya izin verilemez.

6

Birinci Derece Koruma Alanı içerisinde arıtılmış dahi olsa atık su deşarjına izin verilemez.

7

Birinci Derece Koruma Alanı içerisinde İçme, kullanma ve diğer amaçlar için ilan tarihinden önce yapılan şartlı sondaj kuyusu belgeleri iptal edilecektir.

 

8

Suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre deterjan, kimyasal madde vb. kullanımı yasaktır.

 

9

Sivas-Merkez-Tavra Kaynakları' nın çıkış kotu 1443,69 m olarak tespit edilmiştir. Tavra Kaynakları Sivas Kenti’nin içme-kullanma suyu ihtiyacını karşıladığından Tavra Kaynakları ve civarının jeolojik ve hidrojeolojik koşulları değerlendirilerek çıkış kotundan itibaren 1. Derece koruma alanındaki en üst kot (1585 m) 'Emniyetli İşletme Taban Kotu' olarak belirlenmiştir.

 

 

 

 

 

Sayfa : 278          RESMİ GAZETE                11 Kasım 20 15 - Sayı : 29529

ADI

NO

AÇIKLAMA

 

 

BİRİNCİ

DERECE

KORUMA

ALANI

 

 

 

10

Birinci Derece Koruma Alanı sınırları içerisinde ilan tarihinden önce İlgili kurumlardan izin alan mermer ve taş ocağı işletmeciliği ruhsatına sahip işletmeler, ilgili kuramların kendilerine tanınmış oldukları süre sonuna kadar faaliyetlerine devam edebilirler. İşletme sürelerinin bitiminden itibaren faaliyetlerine son vereceklerdir.

 

 

 

 1 1

Birinci Derece Koruma Alanında ilgili kurumlardan izin alarak işletmecilik yapan veya yapacak olan taş ocağı, mermer atölyeleri, tavuk çiftlikleri ve diğer sanayi tesisleri yeraltısuyunun  kirlenmesine neden olabilecek faktörlerin bertaraf edilmesi için her türlü önlemleri almaları zaruridir. Her türlü atığın taşınabilir tanklar vb. gibi zemin ile doğrudan temasının bulunmadığı sistemlerle depolanarak. yerel yönetimlerce gösterilen deşarj noktalarına deşarj etmeleri gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

İKİNCİ DERECE KORUMA

ALANI

 

 

  1

Ekteki haritada sınırları belirlenen İkinci Derece Koruma Alanı içerisinde; suların kirlenmesine neden olabilecek her türlü zirai ilaç, gübre vb. kullanımı yasaktır.

 2

Çöp, moloz, çamur gibi atıkların İkinci Derece Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesine izin verilemez.

 

  3

İkinci Derece Koruma Alanı içerisinde tabii gübrelerin açıkta toplanmasına/ depolanmasına ve sıvı ile katı atık depolama tesislerine izin verilemez.

  4

Çöp, moloz, çamur gibi atıkların, arıtılmış dahi olsalar atık suların Mutlak Koruma Alanı ve yüzey suyu kaynaklarına dökülmesi yasaktır.

5

İkinci Derece Koruma Alanındaki taş ocağı işletmeciliği yapan atölyeler en fazla 'Emniyetli İşletme Taban Kotu' olarak kabul edilen 1. Derece Koruma Alanı dışında işletme yapabilirler. Emniyetli işletme taban kotundan daha aşağıdaki kotlarda işletmecilik yapılmasına izin verilmez.

6

Emniyetli İşletme Taban Kotu' nun (1585 m) üzerinde (1. Derece Koruma alanı dışında) İkinci Derece Koruma Alanı sınırları içerisinde faaliyette bulunacak kuruluşlar ile işletme hakkına sahip kuruluşlar, kapasite geliştirme, ek saha açma vs .  gibi gerekçeler nedeniyle başta DSİ Genel/Bölge Müdürlüğü olmak üzere, diğer kurumlardan da izin alacaktır.

7

İkinci Derece Koruma Alanında mevcut veya işletilmesi muhtemel taş ocağı, mermer, tavuk çiftliği ve diğer sanayi tesisleri veraltısuyunun kirlenmesine neden olabilecek faktörlerin bertaraf edilmesi için her türlü önlemleri almaları zaruridir. Her türlü atığın taşınabilir tanklar vb. gibi zemin ile doğrudan temasının bulunmadığı sistemlerle depolanarak,  yerel yönetimlerce gösterilen deşarj noktalarına deşarj etmeleri gerekmektedir.

 

8

İkinci Derece Korama Alanı' nda; yeraltı suyunun kirlenmesine sebep olan maddelerin yeraltında depolanması ve yerinden çıkarılması, nükleer aktiviteler, metalürji ve petrokimya tesisleri, katı atık ve tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri (atık barajları) yapılması yasaktır.

 

   11 Kasım 2015-Sayı: 29529      RESMİ  GAZETE   Sayfa : 279

 

   Sivas-Merkez-Tavra Kaynağı

 

          Kot: 1443.69 m

 

Mutlak Koruma Alanı'na Ait Koordinatlar

 

 x(K)

   y(D)

4409565

324650

4409372

324875

4408860

325690

4408579

326038

4409122

325540

 

 

 

 

 

Birinci Derece Koruma Alanına Ait Koordinatlar

 

x(K)

y(D)

4409855

324408

4409254

324380

4409893

325040

4408763

325135

4409431

325716

4408578

326067

4408347

325679

4408803

326411

 

İkinci Derece Koruma Alanına Ait Koordinatlar

  

x(K)

y(D)

4421329

328120

4420271

327260

4419086

328403

4417390

324015

4407338

318932

4406207

320566

4408567

329136

4412346

330678

 

 

 

 

 

 

                                                                4 410 000                                                                        , 4 415 000 |                                                             , 4 420 000 |         ,                                                                                                                                                                                                                

 

 

 

 

MUTLAK KORUMA  ALANI

 

NOKTA NO|

X

Y

M-1

4409565

324650

M-2

4409372

324875

M-3

4408860

325690

M~4

4408579

326038

M-5

4409122

325540

 

AÇIKLAMALAR

Tavra Kaynağı Koruma Alanı

 Su Sondaj Kuyusu

?

Temel Sondaj

 

Ölçüm Odası

c?›

Tavra Kaynağı

?   --

Yeraltı Drenajı

 

Mutlak Koruma Alanı

?

Birinci Derece Koruma Aıanı

?

İkinci Derece Koruma Alanı

NOKTA NO

İKİNCİ DERECE KORUMA ALANI

X

Y

İ-1

4421329

328120

İ-2

4420271

327260

İ-3

4419086

328403

İ4

4417390

324015

İ-5

4407338

318932

İ-6

4406207

320566

İ-7

4408567

329136

İ-8

4412346

330678

NOKTA NO

1. DERECE KORUMA ALANI

X

Y

B-1

4409855

324408

B-2

4409254

324380

B-3

4409893

325040

B-4

4408763

325135

B-5

4409431

325716

B-6

4408578

326067

B-7

4408347

326411

 

 

 

PAFTALAR (1/25000)

 

 

SlVAS-İ37-b2

 

 

SİVAS-İ37-b3

 

 

SlVAS-İ38-a1

 

 

SlVAS-İ38-a4

 

 

DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 19. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SİVAS

 

 

 SİVAS-MERKEZ-TAVRA KAYNAKLARI KAYNAK KORUMA SINIRLARI HARİTASI

 

 

Jeoteknik Hizmetler ve YAS Şube

Müdürü

 

 

320 000

 

 

325 000

 

 

330 000

 

 

 Havza Drenaj Alanı veya       2.

 

 

1'. Derece, Koruma

 

 

Mutlak Koruma

 

 

330 000

 

 

325 000

 

 

320 000

 

 

 

BASIN:214043               www.bik.gov.tr

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER