Gündem

İsmail Güneş Gazetecilik Laboratuarı Açıldı

İsmail Güneş Gazetecilik Laboratuarı Açıldı

İsmail Güneş Gazetecilik Laboratuarı Açıldı
11-01-2016 17:40


Programa katılan İl Milli Eğitim Müdür Mustafa Altınsoy, ‘Gazetecilik çağımızın en önemli mesleklerinden birisi ama bu noktada, emeklerinin karşılığını ne kadar alıyorlar, almıyorlar tartışılır. Sonuçta 10 Ocak çalışan gazeteciler günü bile emek tartışmasından yola çıkmış, o emek tartışmasından sonra ilan edilmiş bir gün’ diyerek günün anlamına özgü açıklamalarda bulundu. Program sonunda okul tarafından programa katılan gazetecilere plaket takdim edildi. Daha sonra il protokolü ve okul idarecileri, okula yeni kazandırılan İsmail Güneş Gazetecilik Laboratuarının açılışını gerçekleştirdi.

SERCAN ÇETİNEL

Şehit Üsteğmen Cemalettin Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 10 Ocak çalışan gazeteciler gününde, ilimizde faaliyet gösteren gazetecileri unutmadı. Okulun konferans salonunda program düzenleyen okul idarecileri ve öğrenciler, gazeteciler ile bir araya gelerek mesleki alanda bilgiler aldı.

Programa Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ayhan Bülbül, Şehit Gazeteci İsmail Güneş’in eşi Yasemin Güneş, okul idarecileri ve birçok öğrenci katıldı.

Basın çalışanlarının önemli bir işi icra ettiklerini söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Altınsoy, haberler izlenildiği vakit, gazetecinin hangi şartlar altında haberi gündeme sunduğunun düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Altınsoy şunları kaydetti:

‘Bugün sizlerin günü, sizlerin gününü kutlamak için buradayız. Sizlerle beraber olmak için buradayız. Özelikle Sivas’ı bu konuda ayrıcalıklı olarak belirtmek istiyorum, Türkiye’de basın ve iletişim ile ilgili yetiştiren lisemiz var ve birisi Sivas’ta. O açıdan hem bu okulu buraya kazandıran Milli Eğitim Bakanlığımıza ve kazandırılmasında uğraşan, çaba sarf eden bütün Sivaslı arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Çünkü bildiğimiz gibi basın önemli bir konu. Hepimizin akşam saatlerinde televizyon karşısına geçiyoruz haberleri izliyoruz. Pişmiş bir şekilde mutfaktan yemek geliyor ama bu nasıl geliyor. Nereden geçiyor. Dağda, karda, kışta, yolda, savaş altında, bombaların altında bizim için çalışıyorlar. Biz daha iyi daha doğru bilgi alalım, doğru kaynaklardan doğrusunu öğrenelim diye çalışıyorlar. Öncelikle böyle fedakâr, vefakâr çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum.’

Çalışan gazetecilerin, emeklerinin karşılığını alıp almadıkları konusunun, tartışılır olduğunu vurgulayan Altınsoy sözlerine şöyle devam etti:

‘Çağımızın en önemli mesleklerinden birisi ama bu noktada, emeklerinin karşılığını ne kadar alıyorlar, almıyorlar tartışılır. Sonuçta 10 Ocak çalışan gazeteciler günü bile emek tartışmasından yola çıkmış, o emek tartışmasından sonra ilan edilmiş bir gün. Zaten ismi de çalışan gazeteciler günü. Acaba çalışan gazeteciler günü mü var, patronlar günü mü var onu da merak ediyorum. Dolayısıyla bir sizin çalışan gazeteciler gününüzü kutluyorum.’

Radyo Televizyon Öğretmeni Mehtap Kemaloğlu yapmış olduğu konuşmasında günün anlam ve önemine özel önemli açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin, gazetecilik mesleğine yıllarını vermiş kişilerden öğreneceklerinin çok şey olduğunu ve en iyi öğrenme sahada gerçekleşen öğrenme olduğunu vurgulayan Mehtap Kemaloğlu, 10 Ocak çalışan gazeteciler gününün tarihine değinerek şu ifadeleri kullandı:

‘Her yıl Ocak ayının 10’uncu günü çalışan gazeteciler günü olarak kutlanmaktadır. Gazeteler, televizyonlar, radyolar, dergiler ve yazılı haber bültenlerini basın olarak adlandırmakta, dünyada olup biten gelişmelerden haberdar olmak için basına başvurmaktayız. Kamuoyu adına bilgilendirme görevini yerine getiren basının, gelişmelerden haberdar olduğumuz düşünüldüğünde kuşkusuz önemi bir kez daha karşımıza çıkmakta. Bugünün tarihinin seyrine bakıldığında, 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren, 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi üzerine 9 gazete sahibi yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayınlamama kararı aldı. Bu gelişme karşısında gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarında ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, sendika binası önünde toplandı ve vilayete kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. O tarihten sonra da 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olarak kutlanmaya başlandı.’

Medya çalışanlarının kamuoyunu doğru bilgilendirmek için görevlerini en iyi şekilde yerine getirdiklerini vurgulayan Kemaloğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

‘Günümüzde iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi, medyanın etki alanını genişletmiş, kamuoyunun bilgilenme imkânlarının artmasını da kuşkusuz beraberinde getirmiştir. Medya çalışanlarının kamuoyunu doğru bilgilendirme konusunda yükümlülüklerini en iyi biçimde yerine getirmek için gösterdikleri çaba, bizler için son derece önemlidir. Bizler okulumuzda gerek radyo televizyon bölümü gerekse gazetecilik bölümü olarak geleceğin bireylerini yetiştirirken aynı zamanda bir haber nasıl yazılır, nasıl bir gazeteci olunur sorularının da yanıtını vermeye çalışıyoruz. Biliyoruz ki en iyi öğrenme sahada gerçekleşen öğrenmedir. Bu noktada programımıza katılan değerli misafirlerimiz, sektörde aktif olarak çalışan bu mesleğe yıllarını vermiş kişilerdir. Değerli öğrencilerimiz onların söyleyecekleri sizin gelecekte bu meslekte uygulayacağınız noktaları oluşturmaktadır. Bu noktada bizleri kırmayıp programımıza katılan değerli konuklarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.’

Şehit Gazeteci İsmail Güneş’in eşi Yasemin Güneş, yapmış olduğu konuşmasında ise gazetecilerin zor şartları altında çalıştığını vurguladı. Gazeteciliğin kutsal bir meslek olduğunu belirten Güneş şu ifadelere yer verdi:

‘Dün 10 Ocak çalışan gazeteciler günüydü. Gazeteciler yağmur, çamur, kar, soğuk demeden çok zor şartlar altında çalışıyorlar. Bu çalışanlardan biride İsmail’di. Eşinizden ailenizden, sevdiklerinizden uzak kalarak birçok fedakârlıklar içerisinde çalışıyorsunuz. Buna rağmen yasal haklarınızın tamamen elinizde olduğunu düşünmüyorum. Gazetecilik gerçekten çok kutsal bir meslek. Vatandaşlar olarak bütün bilgileri doğru ya da yanlış olarak sizlerden öğreniyoruz…’

Konuşmaların ardından, ilimizde faaliyet gösteren Vizyon 58 ve 4 Eylül televizyon kanallarında haber sunuculuğu görevini yapan Kuzey Sait Karabacak, Nesrin Öztürk ve program sunucusu Mecnun Güleçyüz gazetecilik hakkında bilgiler vererek, meslekleri boyunca başlarından geçen önemli anılarını öğrencilerle paylaştılar.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER