Gündem

Toparlı: İkinci Üniversitenin Adı ?Kadı Burhaneddin´ Olsun

Toparlı: İkinci Üniversitenin Adı ?Kadı Burhaneddin´ Olsun

Toparlı: İkinci Üniversitenin Adı ?Kadı Burhaneddin´ Olsun
25-01-2016 09:30


ADEM NALBANT

2015’i Şems-i Sivasi Yılı olarak geride bırakan Sivas, Türk-İslam tarihindeki 3 Şems’ten biri olan âlim ve mutasavvıf şair Şems-i Sivasîi’yi yıl içerisinde çeşitli etkinliklerle anmıştı. Sivas ve hatta Türk tarihine mal olmuş isimlerin yeni nesle daha iyi anlatılması ve tanıtılması amacıyla başlatılan bu çalışmalar kapsamında 2016 yılının ise ilimizde ‘Kadı Burhaneddin Yılı’ olarak anılması kararlaştırılmıştı.

Valilik ve Belediye iş birliğiyle  Şems-i Sivasi ile ilgili yürütülen çalışmalara destek veren Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, 2016 yılı içerisinde Kadı Burhaneddin anısına yapılacak etkinliklerle ilgili olarak Gazetemize açıklamada bulundu.

‘KÜLTÜR DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK ÇOK ÖNEMLİ’

‘Gençlerimizin ve bizlerin de geçmişimizi tanıma, bizi biz yapan değerlere sahip çıkma zorunluluğumuz var’ diyerek sözlerine başlayan Toparlı, bir şehrin Valiliğinin ve Belediyesinin kültür değerlerine sahip çıkmasının çok önemli olduğunu vurguladı ve ‘Ben bunu çok önemsiyorum ve takdirle karşılıyorum’ dedi.

Geçen ayın sonlarına doğru Vali Âlim Barut’un 2016 yılının ‘Kadı Burhaneddin Yılı’ olması gerektiğine dair açıklamalarını hatırlatan Prof. Dr. Toparlı, ‘Sayın Valimiz resmî kurumlara bir genelge göndererek 2016 yılında yapılacak kültür faaliyetlerinin Kadı Burhaneddin adına tahsis edilmesini istedi. Bu da gerçekten çok önemli’ diye konuştu.

Sivas’ta bulunan Kadı Burhaneddin Türbesi’nin yıllarca Kadı Burhaneddin’e ait olup olmadığının tartışıldığını dile getiren Recep Toparlı, ‘Biz birkaç yıl önce uluslararası bir çalıştay yapmıştık. O çalıştayda Mükremin Halil Hoca, türbenin Kadı Burhaneddin’e ait olduğunu ispat eden belgeyi bize sundu. Şu anda bu belge bizde mevcut’ ifadelerini kullandı.

‘SİVAS’I, 17 YIL BAŞKENT YAPTI’

1345 yılında doğan Kadı Burhaneddin’in Sivas ve Türk tarihindeki önemini de anlatan Türk Dil Kurumu eski üyesi Toparlı sözlerine şöyle devam etti:

‘Kadı, bugün hâkim anlamına geliyor. Kadı Burhaneddin ilmî tahsilini çok mükemmel olarak gerçekleştirmiş;  Arapça, Farsça ve dinî bilimleri öğrenmiş. Ama kader onu Sivas’ta 1381 yılında hükümdarlığını ilan edecek duruma getirmiş. Bu güzel insan 1398 yılında Hakkı’ın rahmetine kavuşuyor. Yani 17 yıl hükümdarlık yapıyor. Sivas için önemli tarafı bu. 17 yıl Sivas’ı kendi beyliğine başkent yapmıştır. O, son derece önemli bir şair. Anadolu’da Yunus Emre’den sonra büyük bir divana sahip olan bir şahsiyet. Divanında 1320 civarında gazel var. Bir de biz Türklere has  olan, mâni niteliğinde 177  tuyuğu  var. 20 tane de rubaisi vardır. Gerçekten anlamak gerekiyor kendisini. Ondaki anlatım güzelliğini, ondaki Allah’a olan sevgiyi, ondaki aşkı.’

Prof. Dr. Recep Toparlı yapılacak çalışmaları sıralayarak şu bilgileri verdi:

‘Valilik okullarda Kadı Burhaneddin’in anlatılmasını sağlayacak. Bu faaliyetleri geçen sene Şems-i Sivasî için yapmıştık. Şu an broşür hazırlanıyor. Broşürde Kadı Burhaneddin’in hayatı, eserleri, şahsiyeti anlatılacak ayrıca şiirlerinden seçme yapılacak. Bu, küçük bir kitapçık olacak. Faaliyetler sadece il merkezinde değil ilçelerde de gerçekleştirilecek. Bunların ardından Uluslararası Kadı Burhaneddin sempozyumu yapılacak. Kadı Burhaneddin orada her yönüyle anlatılacak. Bu da Valiliğimizin planladığı işlerden birisi. Valiliğimiz yine 4 Eylül’de açılacak olan kitap fuarını Kadı Burhaneddin’in anısına gerşekleştirecek. Yine orada imza günlerinde Kadı Burhaneddin’in adı geçecek. Yurt dışından birileri gelecek ve birlikte Kadı Burhaneddin’i anlatacağız. Kadı Burhannedin’in şiirlerini ihtiva eden divanının bir nüshası var.. Türk Cumhuriyetlerde başka nüshalarının da olabileceğini düşünüyorum.’

ARAPÇA ESERLERİ TERCÜME ETTİRİLECEK

Belediye kanadında yürütülecek faaliyetleri aktaran Toparlı, ‘Belediyemiz ne yapacak derseniz, şu an Kadı Burhaneddin Türbesi’nin etrafı ve çevre düzenlemesi güzel ancak çok daha güzelleşecek. Yani Belediye bu işi yapmayı taahhüt etti. Bu, onun gençler tarafından tanınması için gerçekten çok önemli. Yine onun iki tane Arapça kitabı var. Onlar tercüme ettirip bastırılacak. Bu kitaplar dinî nitelikli. Yine Belediye tarafından Kadı Burhaneddin’in hayatı ve eserleri büyük bir kitap hâlinde hazırlanacak’ dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Toparlı, son olarak da Sivas’a yapılması planlanan ikinci üniversitenin adının ‘Kadı Burhaneddin’ olmasını istediğini sözlerine ekledi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER