Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ve baltayla kırıldığı için de 'kelle kırdırma' olarak bilinen fırında kızarmış kelle, Sivaslılar tarafından günümüzde de sıradan bir kahvaltı yerine tercih ediliyor.
Sivas'taki kelle fırınları, mezbahanelerden satın aldıkları küçükbaş hayvan kellelerini, temizledikten sonra taş fırınlara veriyor. Yaklaşık 16-17 saat fırında kalan kelleler, piştikten sonra baltayla vurularak ortadan ikiye ayrılıyor.
Kelleler, saat 04.00'ten itibaren fırınlarda satışa sunuluyor. Kelleyi bazı vatandaşlar fırında, bazıları ise paket yaptırıp evinde yemeyi tercih ediyor.
Sivas'ta kelle fırını işleten Ahmet Gedik (38), yaptığı açıklamada, Sivas'ta kelle yeme geleneğinin 150-200 yıllık geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Vatandaşların sabah 04:00'ten itibaren kelle yemeye başladığını dile getiren Gedik, bunun öğle saatlerine kadar devam ettiğini ifade etti.
Kellenin tok tuttuğunu aktaran Gedik, 'Kelleyi yediğiniz zaman bir öğünü atlamanız gerekir. Özelliği elle yenmesidir. İsteyene temizleyip veriyoruz. İsteyen burada yiyor' ifadesini kullandı.
Gedik, Sivas'a gelen gurbetçilere ve misafirlere kelle ikram ettiklerini belirterek, kentte sıkça kullanılan 'Kelle kırdırayım gardaş' sözünün de bu gelenekten kaynaklandığını söyledi.
Kellenin Sivas'a özgü bir yemek olduğunu dile getiren Gedik, şunları kaydetti:
'Dışarıdan gelen misafire 'ne yersin?' diye sorulduğunda kelle ister. Eskiden Sivas'ta bir tane kelle fırını vardı, şimdi 6 tane var. Daha da yaygınlaştı. Sivas'ta insanlar güne kelleyle başlar. Kelle, özel bir yemektir.'
Editor : Haberpanelim