Gündem

Şekerimiz çok yüksek

Şekerimiz çok yüksek

Şekerimiz çok yüksek
27-05-2013 17:33


ERSAN ARSLAN

Yeryüzünün yaşam kaynağı güneş, yaz dönemine girilmesi ile birlikte etkisini artırırken, şeker ve tansiyon hastaları için sıkıntılı bir süreç de başlamış oldu.

SDH İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Yılmaz, şeker ve tansiyon hastalarına güneş ışınlarının yere dik indiği saatlerde ve aşırı sıcaklarda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Aşırı sıcakların bu tür hastalıklara sahip olan vatandaşlar için önemli riskler taşıdığını belirten Uzm. Dr. Yılmaz, önemli tavsiyelerde bulundu.

'BEYİN KANAMASI RİSKİ ARTAR'

Özellikle tansiyon hastalarının sıcak havalarda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Hüseyin Yılmaz, aşırı sıcakların tansiyonun biranda yükselmesine neden olarak beyin kanaması riskini artırabildiğini söyledi.

Tansiyon hastalarının sürekli tansiyon kontrolü yaparak ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları gerektiğini belirten Yılmaz; 'Tansiyon hastalarını ise düzenli bir şekilde kontrollerini yapmalarını, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanmalarını öneriyoruz. Tansiyon hastalarının aşırı sıcaklarda dışarı çıkmaları beyin kanaması riskini artırıyor. Tansiyonu biranda yükseltebiliyor. Bu hastalarımızın ilaçlarını düzenli kullanmamaları, aşırı efor sarf etmeleri de beyin kanaması riskini artırabilir.

Bu hastalarımızda özellikle güneş sıcakları geçtikten sonra akşam üste yürüyüş yapmalılar. Bu hastalarımız hiçbir şekilde tuz kullanmamalılar' dedi.

'SUSUZ KALMAYIN VE SPOR YAPIN'

Şeker hastalarının da sıcak havalarda oldukça dikkatli olmaları gerektiğini belirten Uzm. Dr. Hüseyin Yılmaz, şeker hastalarının susuz kalmamaya özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

Şeker hastalarına spor yapmalarını da öneren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

'Özellikle şeker hastaları yaz döneminde susuz kalmamaya dikkat etmeliler. Çünkü şeker hastaları susuz kaldığında daha büyük problemler ortaya çıkabilir, şekerleri daha fazla yükselebilir. Şeker hastalarına susuz kalmamalarını, beslenmelerine dikkat etmelerini öneriyorum. Düzenli yapabiliyorlarsa sporlarını yapsınlar, yapamıyorlarsa en azından günde 30 dakika yürüyüş yapmalarını öneriyorum. Şeker hastalarında en önemli sorun beslenme ve yaşam tarzı değişikliği. Beslenmelerine belirli bir noktaya kadar uymaya çalışıyorlar ancak yaşam tarzı değişikliğini tam olarak yapamıyorlar.'

SİVAS'TA TİP 2 DİYABET FAZLA…

Sivas'ta tip 2 diyabet hastalığının oldukça fazla olduğunu belirten Uzm. Dr. Hüseyin Yılmaz, bu konudaki en önemli etkenin beslenme alışkanlığı olduğunu söyledi.

Yılmaz; 'Bizim şehrimizde tip 2 diyabet, şeker hastası sıklığı oldukça fazla. Bu konuda tabi genetik nedenlerde var ama benim düşüncem çevresel faktörler. Bunlar, beslenme ve yaşam tarzı. Burada insanların fazla hareket etmemesi, yürüyüş yâda spor yapamaması bir etken, beslenme tarzı da burada et ve et ürünlerine yönelik. Sebze daha az tüketiliyor Ege insanına göre özellikle. Bunlar da şeker hastalığı riskini Konya ve Sivas yöresinde diğer bölgelere göre daha çok artırıyor. Vatandaşlarımızın şeker hastalığına yakalanmamak için daha düzenli ve dikkatli beslenmeleri gerekiyor'


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER