İlimizde toplam 74 bin 707 öğrenci ve 274 okul mevcut okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise bazında. Bugüne kadar 40 bin 855 öğrenciye yani toplam 250 okulumuz ziyaret edildi. 40 bin 855 öğrencimize temel afet bilinci eğitim verildi. Kurumlar bazında ise 25 kurum ve kuruluşta toplam 3 bin 400 personele afet eğitimi verildi’ dedi. Ekinci ayrıca 2015 yılında arama ve kurtarma faaliyetleri anlamında ilimizde afet ve acil durum olarak toplam 90 adet olaya müdahale ettiklerini ifade etti.
HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER
Sivas İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü personeli geçtiğimiz yıl içerisinde ilimizde 250 okulu ziyaret ederek 40 bin 855 öğrenciye temel afet bilinci eğitimi verdi. 2015 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan AFAD İl Müdürü Nazif Ekinci, afet bilinci eğitimlerine çok önem verdiklerini belirtti.
2016 yılında da afet eğitim çalışmalarına devam edeceklerini belirten Ekinci, ‘AFAD olarak eğitim çalışmalarına son derece önem veriyoruz. Toplum afet bilincinin eğitim yoluyla kazandırılacağına inanıyoruz. İlimizde toplam 74 bin 707 öğrenci ve 274 okul mevcut okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise bazında. Bugüne kadar 40 bin 855 öğrenciye yani toplam 250 okulumuz ziyaret edildi. 40 bin 855 öğrencimize temel afet bilinci eğitim verildi. Kurumlar bazında ise 25 kurum ve kuruluşta toplam 3 bin 400 personele afet eğitimi verildi’ dedi.
İl Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl yapılan yatırım çalışmaları hakkında bilgi veren AFAD İl Müdürü Ekinci, ‘2015 yılı içerisinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmaları yatırımlar, eğitim faaliyetleri, arama kurtarma faaliyetleri ve planlama faaliyetleri şeklinde ana başlıklara ayırabiliriz’ dedi.
İlçelerde yapılan afet konutları hakkında bilgi veren Ekinci şunları kaydetti:
‘2015 yılı içerisinde yapmış olduğumuz yatırım çalışmaları Zara Kaplan Köyü’nde 8 adet afet konutu yapım işi, İmranlı Eskikeşlik 15 adet afet konutu yapım işi, Suşehri Taşbayır konutları 30+1 işyeri, Koyulhisar 20 adet afet konutu yapım işi, Akıncılar Kılıç Köyü 10 adet afet konutu yapım işi, Zara İstinat duvarı, Eskikeşlik alt yapı ve taşbayır alt yapı olmak üzere 9 adet yatırım programımızda işimiz vardı.
Bunlardan özellikle Zara Kaplan, Suşehri Taşbayır ve Zara istinat duvarı belli bir seviyeye gelmiş ve 2015 yılından 2016 yılına devreden yatırım faaliyetlerimiz içerisindedir. Bunlara genel olarak baktığımız zaman konut sektöründeki yatırımımız 2016 yılı içerisindeki yatırım programımız Mart, Nisan aylarında kesinleşecek. 12 Milyon 150 Bin TL’lik konut ve 925 Bin TL’lik de alt yapı olmak üzere toplam 13 Milyon 75 Bin TL’lik yatırımımız mevcut. Onun dışında yine yerel kaynaktan İl Özel İdaresi’nden Afet ve Acil Durumlar için ayrılan 830 Bin TL ile beraber 13 Milyon 905 Bin TL’lik 2016 yılı yatırım programımız mevcut olacak.’
Risk önleyici tedbirler kapsamındaki modern afet yönetiminin 4 ana evresi olduğunu belirten Ekinci, ‘Bunlar, hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme… Özellikle risk önleyici çalışmalar içerisinde çok önemsediğimiz ilimiz sınırları içerisinde mevcut yaklaşık 320 tane afete maruz bölgenin sayısallaştırılması ve yine ilimiz sınırları içerisinde afet risk haritalarının çıkarılmasıyla ilgili çalışmalarımız, 2015 yılında başladı, 2016 yılında da tüm hızıyla devam edecek’ ifadelerini kullandı.
YENİ HİZMET BİNASI
2017 YILINDA HAZIR
Yeni yapılacak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü hizmet binası ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Ekinci, yer tesliminin yapıldığını ve proje yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Ekinci, ‘2016 yılı içerisinde ise bizim en çok üzerinde durduğumuz yatırımlarımızdan bir tanesi de Afet hizmet binası yapımıdır. 8 Milyon TL’lik bütçesi var bu işin. İlimizdeki 112 Çağrı Merkezi’nin yapıldığı yerin hemen bitişiğindeki alanda arsa tahsis işlemleri tamamlandı. Bunun dışında proje yapım ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı ve şuanda da çalışmalar devam ediyor. 2017 yılında tahminen yılsonuna doğru tamamlanarak, hizmete gireceğini düşünüyoruz’ dedi.
AFAD 2015’TE 90 OLAYA
MÜDAHALE ETTİ
Arama ve kurtarma faaliyetleri anlamında kriz yönetimi faaliyetinde 2015 yılında toplam afet ve acil durum olarak 90 adet olaya müdahale ettiklerini belirten İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ekinci, ‘Bunlardan 71 tanesi sıkışmalı trafik kazası, 3 boğulma, 6 mahsur kalma olayı, 6 kayıp vakası, 2 göçük, 1 maden kazası ki bu Ermenek ilçemizde meydana gelen kazaydı. Buraya ilimizden de ekip gitti. 1 de göç olayına gittik. Suruç ilçesinde toplam 5 kişilik ekibimiz 23 gün süreyle göçün en yoğun olduğu zaman görev yaptık’ dedi.
AFETE HAZIR TÜRKİYE!
Türkiye’de 2011 yılında yapılan bir planlama ile Afete Hazır Türkiye adı altında 4 ana modülden oluşan bir eğitim planlaması yapıldığını belirten Ekinci, ‘Bunlar afete hazır okul, afete hazır aile, afete hazır işyeri ve afete hazır gönüllü gençler projesi’ dedi.
Ekinci şunları kaydetti:
‘Aile, okul ve işyeri modülü şuanda hala devam ediyor. Gönüllü gençler modülünde ise 850 gönüllü gencimize temel afet bilinci eğitimi verdik. Bunlar daha çok üniversite öğrencilerimiz. Bunların dışında Türkiye Afet Planlaması (TAMP) adında yeni bir planlama modeline geçildi. 2011’den itibaren üzerinde çalıştığımız bu planlamada 2015 yılı içerisinde İl Afet Planımızı tamamladık. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından da onaylandı. Bu plana bağlı olarak ilimizdeki yerel kurumlar tarafından yapılması gereken 26 adet yerel düzey hizmet grubu operasyonu planları tamamlandı. Bunlardan 24 adedi 31.12.2015 tarihindeki Afet Acil Durum Koordinasyon Kurulu kararıyla onaylanarak yürürlüğe girdi. Bakanlıkların kontrolünde 2 planımız kaldı. Bunların da bir ay içerisinde tamamlanacağını düşünüyoruz.
Yine 2015 yılında özel sektör eğitimlerinde Bilfer Madencilik A.Ş’nin 60 personeline temel afet bilinci eğitimi verildi. Suşehri EÜAŞ’ta 45 personele eğitim verildi. 2016 yılında ise yine Sivas Nuri Demirağ Havaalanı personeline ve Kangal Demir Export personellerine de temel afet bilinci eğitimleri verilmesi düşünülmektedir.’
Editor : Haberpanelim