Gündem

Suyu Koruyan Genç Girişimci

Suyu Koruyan Genç Girişimci

Suyu Koruyan Genç Girişimci
11-02-2016 10:03

Nano teknoloji ve bitkisel ürünler sayesinde araç bakımı ve temizliğini yapan işletmenin sahibi Yuvacı, Sivas’ta su tüketimini azaltmak adına sektörle ilgili yeni bir çalışma yapacaklarını bildirdi

ADEM NALBANT

İyi para kazanan bir işyeri sahibi olmak ister herkes. Özellikle her gencin hayalidir belki de kendi kendinin patronu olmak. Ancak hem kalıcı hem de iyi kazandıran bir işyeri için farklı fikirler gerekebilir.

25 yaşındaki Bünyamin Yuvacı da, yeni iş kurmak isteyen gençlere örnek olabilecek bir girişimcilik hikayesine sahip. Küçük yaşlarda başlayan ticaret hevesiyle kendini geliştirme yoluna giden Yuvacı,  finansal planlama, ticari gelişim, inovasyon (ürün, metot veya hizmet gibi alanlarda yeni fikirleri değer yaratan çıktılara dönüştürme süreci) ve yenilikle alakalı eğitimler alarak iyi para kazandıran farklı bir iş arayışına girdi. Aradığını oto temizlik sektöründe bulan genç girişimci, Sivas’ı da yakından ilgilendiren bir çalışmaya imza attı. Bir firmayla anlaşarak nano teknoloji sayesinde susuz araç temizliği yapan Yuvacı Gazetemize çalışmaları ve projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

FARKLI FİKİRLER PARA KAZANDIRIYOR

‘Anormal derecede para kazandıran ticaretler hep inovatif düşünceyle yapılan ticaretlerdir’ diyen Bünyamin Yuvacı, ‘Ben de farklı bir şeyin para kazandıracağını biliyordum ve aldığım eğitimlerle birlikte böyle bir işletme açmaya karar verdim. Bu sektörün yankı uyandıracağını ya da büyüyeceğini biliyordum. Sivas’ta henüz yeni bir sektör. Tabi Türkiye genelinde bunun örnekleri var. Tamamen bitkisel ilaçlar kullanarak ve nano teknoloji sayesinde araç temizliği yapıyoruz’ dedi.

6 aylık bir işletme olduklarını ifade eden Yuvacı, ‘İşletmemizi açtığımız ilk günden bu yana yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Çünkü dediğim gibi farklı bir alan ve insanlara oldukça cazip geliyor’ diye konuştu.

Susuz temizlik için özel bir cihaz kullanmadıkları bilgisini veren Yuvacı ‘Özel olan kullandığımız ilaçlar ve uygulama şekli. Su kesinlikle kullanmıyoruz. İlaç ‘Carnauba’ bitkisinin özünden yapılıyor. Sülfat var içerisinde. İlacın etkisi şu. Tamamen kirin arkasına geçip, bir tabaka oluşturarak, o kirle kaporta arasında bir zırh oluşturarak, bizim kaportaya zarar vermeden temizlik yapmamızı sağlıyor.

Bu temizliğin dışındaki bütün temizlik yöntemleri aracın kaportasına zarar vermektedir. Bu bizim söylediğimiz bir şey değil. Araştırmalarda ortaya çıkan sonuç bu. Hatta evdeki mobilyadan parkeye birçok yerde kullanılan kimyasallar zararlı etkiye sahip. Bu yönden uyguladığımız yöntem çok sağlıklı’ dedi.

‘SİVASIMIZI SEVİYORUZ SUYUMUZU KORUYORUZ’

Su tüketiminin azaltılması konusuna da değinen Yuvacı şöyle devam etti:

‘Diğer bir önemli nokta ise bizde su tüketimi sıfır demiştik. Hem çevreye duyarlı hem de araca zarar vermeyen ürünlerle çalışmak çok güzel. Sivas’ın suyunu tüketmemek adına yeni bir çalışma başlatacağız. Zaten sloganımız da ‘Sivasımızı seviyoruz, suyumuzu koruyoruz.’ Belediye Başkanı Sami Aydın ile bir görüşme yapacağız. Bir sunum hazırlayıp Sivas’ta su tüketimini azaltmak adına sektörü harekete geçirdiğimizi söyleyeceğiz. Zaten bilgisi var. Kendisi işyerimize gelip tebrik etti. Teşekkür ediyoruz. Bu çalışmada kesinlikle maddi bir destek talebimiz olmayacak. Bu teknolojinin doğduğu yer Amerika. 2020 yılında dünyada su savaşlarının çıkacağı teorisi yaygın. Bunun için lokomotif ülkeler her konuda olduğu gibi bu konuda da korumaya alıyorlar ya da bir tedbir de diyebiliriz. Onlar su tüketen sektörleri tek tek bitiriyor. 4 yıl sonra dünyadaki tatlı su kaynakları azalmaya başlayacak ve suyu daha değerli hale getirecek. Tuzlu suyun içilebilir hale getirilmesi için tesisler kurulacak. Ama bu da ülke için yüksek maliyetler demek.’

ARAÇ BAŞINA 150 LİTRE SU TÜKETİLİYOR

Oto temizlik sektörünün çok büyük bir sektör olduğunu dile getiren Bünyamin Yuvacı, ‘Her gün araç temizleten ya da temizleyen insanlar var. Arabaya çok önem veren insanlar var bu ülkede. Ne kadar su tüketildiğini bir düşünün. O yüzden sektörde bir yapılanmaya ihtiyaç var. Biz de bununla alakalı büyüklerimize bir akıl danışmak istiyoruz. Çalışmamızdaki destek talebimiz bu yönde. Tüm oto yıkamaların susuz temizlik, bitkisel temizlik ve kimyasallardan arınmış bir temizliğe geçtiğini düşünün. Araç başına ortalama 150 litre su tüketiliyor. Sivas’ta bir tane bile suyu devirdaim yaparak tekrar kullanılacak hale getiren sisteme sahip bir oto yıkamacı yok. Sebebi ise su arıtma tesisinin maliyeti 1 milyon lira. Buna Almanya gibi ya da Amerika gibi ülkelerde rastlamak mümkün. Bizde ise cebine 15 bin lira koyan her gencin girişimde bulunduğu bir sektör haline geldi. Böyle olmamalı’ ifadelerini kullandı. 

TEMİZLİK ‘SU TUTMAK’ ANLAMINA GELMİYOR

Temizliğin sadece araca su tutmayla olmadığını kaydeden Yuvacı, ‘Önemli olan o araç yüzeyinin üzerindeki bakterilerin, kostik maddelerin ya da asitlerin temizlenmesi. Bir sürü zararlı madde var. Yani temizlik deyince yüzeyin tamamen dezenfekte edilmesi akla gelmeli. Su sadece kiri akıtır. O zararlı maddelerin temizlenmesi için hem insan sağlığına hem de aracın korunmasına faydalı ürünleri tercih etmek gerek. Bizim bir de mobil hizmetimiz var. Adrese ulaşarak aracı bulunduğu yerde temizleme imkanı sağlıyoruz. Bu da müşterilerimiz açısından bazı kolaylıklar sağlıyor. Birincisi zaman tasarrufu, ikincisi kaza riskini ortadan kaldırma ve son olarak yakıt tasarrufu sağlama’ dedi.

OTO YIKAMACILAR DA BU SİSTEME GEÇEBİLİR

Son olarak Yuvacı şunları söyledi:

‘Ben herhangi bir destek almadım işi kurarken.  KOSGEB’in bir desteği oldu bu projeye. TEMA Vakfı ile çalıştığımız için. Şu an TEMA Vakfı bizim destekçimiz. Çevreci bir müessese olduğumuz dolayı. Yeni iş kurmak isteyen arkadaşların ortalama 20 ila 30 bin TL arasında bir maliyetle girebileceği güzel bir sektör.  Bence bu işi bütün oto yıkamacılar da bu hale getirebilir. Şahsi fikrim, bunu Belediyemiz zorunlu hale getirebilir. Amaç Sivas’ın suyunu korumaksa bu sistemi getirmek lazım. Araç temizliği farklı bir boyut kazanabilir burada. Bunu denetleyecek bir birim bile oluşturulabilir. Mesela çok su tüketimi yapan sektörleri denetleyecek bir birim oluşturulabilir.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER