Gündem

Gök Medrese´nin Projesi Şaşırttı

Gök Medrese´nin Projesi Şaşırttı

Gök Medrese´nin Projesi Şaşırttı
22-02-2016 09:48


Projeyi görenler resmi Behrampaşa Hanı’na benzetseler de Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Gök Medrese’nin aslında iki katlı olduğunu ancak geçmişte hatalı restorasyonlar yapıldığını belirtti. Karaca, ‘İkinci katı tekrar restitüsyon projesi içerisinde Mimar Orhan Cezmi 1978 yılında çizmiş. Kendisi şu an hayatta. Bizim danışma heyetimizde bulunan 20 kişinin içerisinde. Bizzat da gelip burada çalışarak yön veriyor. Burada önemli bir husus var. Belediye Başkanımız Sami Aydın ile ortaklaşa çevre düzenlemesi ile ilgili revize proje gerçekleştirdik’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca geçtiğimiz günlerde bir toplantıda yıllardır restorasyonu yılan hikâyesine dönen tarihi Gök Medrese ile ilgili çarpıcı bilgiler vererek, medresenin restorasyon sonrası halini gösterdi. Sinevizyonda medreseyi iki katlı olarak gören diğer protokol üyeleri şaşırdı.

Belediye Başkanı Sami Aydın ile Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, ekrandaki proje resminin tarihi Behrampaşa Hanı’na benzediğini ve bir yanlışlık olup olmadığını sordular. Vakıflar Bölge Müdürü Karaca ise, medresenin son halinde ikinci katın bulunmadığını ve restitüsyon projesi çerçevesinde orijinalinde olması gereken ikinci katın yeniden yapılacağını belirtti.

Sivas’ın en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Gök Medrese’de tarihi Gök Medrese’de yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler veren Karaca şunları kaydetti:

‘Gök Medrese’nin arka kısmı göçmüş durumda. Çalışmalar başladı ve düzeltiliyor. Burada önemli bir kısım var. İkinci kat yoktu. İkinci katı tekrar restitüsyon projesi içerisinde Orhan Cezmi 1978 yılında çizmiş. Kendisi şu an hayatta. Bizim danışma heyetimizde bulunan 20 kişinin içerisinde. Bizzat da gelip burada çalışarak yön veriyor. Burada önemli bir husus var. Belediye Başkanımız Sami Aydın ile ortaklaşa çevre düzenlemesi ile ilgili revize proje gerçekleştirdik. Ancak norm kodunun düşmesi ve Kale Projesi içerisinde uyumlu olması noktasında koordinasyonumuz devam ediyor.’

12 AYDA 12 AÇILIŞ

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, çalışmalarını değerlendirdi. 2015 yılının Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü açısından verimli geçtiğini kaydeden Karaca, 2016 yılı için kendilerine koydukları hedeften bahsetti.

Sivas’ın tarihi eserlerini ayağa kaldırmak için çalıştıklarını dile getiren Karaca; Gök Medrese başta olmak üzere projelerde gelinen son durumu değerlendirdi. Karaca, ‘Sivas’ın merkezinde ve ilçelerinde bulunan camiler, medreseler, kümbetler hepsi şu anda elimizde. Ne kadar beceririz bilemiyorum ama her ay bir açılış yapalım istiyoruz. 12 ayda 12 tane olsun dedik. 2017’ye de böyle bir hazırlık içerisindeyiz’ ifadelerini kullandı.

Restorasyona alınan Sirer Caddesi üzerindeki 195 yıllık tarihi Hoca İmam Camii’nin açılışının geçtiğimiz günlerde yapıldığını dile getiren Bölge Müdürü Karaca, ‘Hoca İmam Cami’nde çalışmalarımızı tamamlayarak ibadete açtık. Yine Abadan Camii’ni geçtiğimiz ay hizmete açtık. Bahçe ve çevre düzenlemesinden dolayı Belediye Başkanımız Sayın Sami Aydın’a teşekkür ediyoruz. Serçeli Camii’nin açılışını da yaptık.  Burasının asıl adı Serçelizade imiş. Temellerine bakıldığı vakit camii olarak vakfedilişini görüyoruz. Ancak zaman aşımı içerisinde restorasyonlarda veya imalatlarda değişiklikler yapılmış’ şeklinde konuştu. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde 108 konutun bulunduğunu ifade eden Bölge Müdürü Karaca, bu konutları çağın gerektirdiği şartlarda yenilediklerini belirtti.

ÇALIŞMALAR

DEVAM EDİYOR

Dernek tarafından yapılan Büyük Kazancılar Camii’nin minaresini kendilerinin onardıklarını ifade eden Karaca, ‘Büyük Kazancılar Camii dernek tarafından yapıldı ancak minare tescilli olduğu için minareyi biz tekrar temizlettik. Yıllardır dert olmuş Alacahan Camii var. Etrafında drenaj hattı açıldı. Duvarların hepsi su alıyor. Yukarıya doğru nem çekiyor. Yandan da su alıyor diyorlar. Sivas İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla yol çalışmalarının ardından o alanı su almaktan kurtaracağız. Burada önemli olan husus kalem işi çalışmaları dediğimiz şeylerin kaybolmaması. Orijinalleri zamanında fotoğraflanmış. Bu nedenle son çalışmaları da bunlar üzerinden yapıyoruz’ dedi.

Ulu Camii’nin restorasyonu hakkında da bilgi veren Karaca, ‘Divriği Ulu Camii Genel Müdürlüğümüz tarafından ihale edildi.  Tamamen sorumluluğu kendileri aldılar. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle takip ettiği bir yer. Bundan dolayı bizler de kontrolör verdik kendilerine. O şekilde zaman zaman bilgi akışı ile çalışıyoruz. Behrampaşa Hanı ise şu anda 4 yıllığına bize teslim edilmek üzere alındı. Ancak yüklenici firma bunu 2 sene içerisinde tamamlayacağını söylüyor. Butik otel olarak işletilecek. Şehirde böyle atıl kalan bir mekânın hizmete sunulması çok önemli. 2 sene içerisinde inşallah tamamlanacak. İmaret Camii bizim terk edilen, unutulan camilerimizden. Şu an proje çalışmalarımız devam ediyor. Aliağa Camimiz ise hemen belediyemizin arkasında bulunuyor. Burada da alttan su alma sorunu var. Ayrıca yan tarafında da bir sorun var diyorlar. Belediyemiz ile bu konuyu da görüşeceğiz. Aliağa Camisi’nin projesi hazırlanıyor. Nasip olursa orayı da düzenleyeceğiz’ şeklinde konuştu.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER