ERSAN ARSLAN
2007-2013 tarihleri arasında yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında havuz ve tuvalet yapılan medresenin su giderlerinin kanalizasyona bağlanmadığı ortaya çıktı. İçerisinde çay bahçesi bulunan ve el sanatları ürünlerini satışı yapılan tarihi medresede kanalizasyon bağlantısı için yeni bir çalışma başlatıldı.
Sivas'ta tarihi Şifahiye Medresesi'nde ortaya çıkan gerçek, 'bu kadarına pes' dedirtti. Restorasyon çalışmaları dâhilinde içerisine tuvalet yapılan medresede, tuvaletlerin pis su giderlerinin kanalizasyon bağlantısının yapılmadığı iddia edildi. Öte yandan tarihi medresenin avlusunda bulunan havuz ve avlu su giderlerinin de bağlanmadığı öğrenildi.
Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü medrese içerisine yapılan tuvalet ve sulu alanların tahliyesi için medresenin yakınlarından geçtiği tahmin edilen kanalizasyon hattına ulaşarak hat döşemek için çalışma başlattı. Daha önce tarihi medresenin restorasyon çalışmalarını yürüten ancak tamamlayamayan yüklenici firmanın tuvaletleri yaptığı ancak, su gider bağlantılarını yapmadığı ileri sürüldü. Medrese çevresinde su gideri için yeniden çalışma başlatılması halk arasında 'yine ne oldu?' yorumlarının yapılmasına neden olurken, çalışmanın kanalizasyon için yapıldığının duyulması vatandaşları şok etti.
HAVUZUN DA SU GİDERİ YOK!
Tarihi medresede yaşanan komedi bununla da sınırlı değil. Tuvaletler için unutulan su gideri Medrese'nin ortasına yapılan havuz için de unutuldu. Tarihi yapı içerisine yapılan havuza su gideri yapılmazken, medresenin avlusu da aynı ihmalden nasibini aldı. Tarihi medresenin içi yağmurlu havalarda su gölüne dönerken, Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, su tahliye bağlantılarının kanalizasyona aktarılması için de çalışma başlattı.
HAVUZ İÇİNE HAVUZ YAPILACAK
Tarihi medrese içerisine yapılan havuza su gideri yapılmaması Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nü çözüm arayışına itti. Edinilen bilgiye göre havuzun içine yeni ve küçük bir süs havuzu yapılacak. Mevcut havuzun ortasına yapılacak mini havuzun çevresine ise toprak doldurularak bu alan çiçeklerle donatılacak.
BAĞLANTI YAPILACAK
Çifte Minareli Medrese arasındaki Selçuklu Yolu'nun altında olduğu belirtilen kanalizasyon hattına havuz ve avlu tahliyesi için döşenen boruların bağlantısı için kazı yapıldı. Tarihi medresenin Cumhuriyet Medresesi'ne bakan bölümünde bulunan tuvalet giderlerinin bağlanması içinde ayrı bir kazı çalışması başlatıldı. Çalışma sırasında plastik bir pis su borusu ile su tesisat hattına ulaşıldı. Su hatlarının daha önce bu noktaya yapılması planlanan ancak Kale Camii'nin arkasına yapılan tatlı su çeşmesi için döşendiği tahmin ediliyor. Su hatlarının bağlantısını oluşturmak için çalışma yapan taşeron firma, kanalizasyon hattına ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Edinilen bilgiye göre ilk olarak 80'li yılların sonuna doğru el sanatları ile uğraşan esnaflara kiraya verilen Şifahiye Medresesi'ndeki dükkanlar, 2007 yılında alınan restorasyon kararı ile boşaltılmıştı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, büyük ölçüde tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından medresedeki 28 dükkân için 26 Aralık'ta 2012'de ihaleye çıkmış, 15 Ocak'ta Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile sözleşme imzalayan esnaflar, iş yerlerini açmak için hazırlıklara başlamıştı.
ŞİFAHİYE MEDRESESİ…
Kitabesine göre, Selçuklu Sultanı 1. İzzettin Keykavus tarafından 1217-1218 yıllarında yaptırılan Şifahiye Medresesi, Anadolu'nun en büyük ölçekli Tıp Fakültesi olma özelliğini taşıyor. 4 Eyvanlı açık avlulu medrese, zamanında uygulamalı tıp fakültesi hastanesi olarak da kullanılmış. Anadolu Selçuklu Mimarisi'ne uyumlu şekilde kullanılan taş, tuğla ve harç Şifahiye Medresesi'nde renkli Selçuklu çinileri ile bütünlük kazanarak yapının daha anlamlı hale gelmesini sağlamış. Tıp medreselerinde derslerin tatbik yerleri olduğundan medrese de göz, dâhiliye ve cilt hastalarının yanında ruh hastaları da müzik ve telkinle tedavi ediliyormuş. Şifahane'nin 1. İzzettin Keykavus tarafından tanzim ettirilen 1220 tarihli vakfiyesinde hastanenin çalışma şekli hakkında da bilgi veriliyor.
Editor : Haberpanelim