Gündem

Kahvehaneler gazeteleniyor

Kahvehaneler gazeteleniyor

Kahvehaneler gazeteleniyor
31-05-2013 18:34


HABER MERKEZİ

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, yerel gazetelerin daha fazla okunması için başlatılan çalışmalara destek verdi. Aynı zamanda Sivas Kahveciler  Odası Başkanı olan Beşir Köksal, üyesi olan tüm işletmelere bir yazı göndererek gazete okuma alışkanlığının tekrar sağlanması için özellikle yerel gazetelere sahip çıkılmasını istedi. Köksal, Sivas'ta 450 kıraathane ve çay ocağının günlük ikişer adet yerel gazete almasını istedi.

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından 2007 yılında yayınlanan genelgeyi kahvehane ve kıraathanelere gönderen Köksal, kahvehane ve kıraathanelerde belli oranlarda kitap; yerel, bölgesel ve ulusal gazete bulundurulmasının yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Basın İlan Kurumu (BİK) Sivas Şube Müdürü Mustafa Yüksel, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal ve Anadolu Basın Birliği Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan, Beşir Köksal'ı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Köksal, aslında kahvehanelerin toplumsal yaşamın önemli bir kısmını oluşturan insanlar tarafından meşgul edildiğini söyledi. Genelgenin uyulması gerektiğini ve bunun için de konunun tekrar hatırlatılması konusunda üyelerine bir yazı çıkardığını belirten Köksal, toplumda okuma alışkanlığının tekrar kazanılmasında kahvehanelerin rolünün çok önemli olduğunu vurguladı.

Genelge kapsamında ruhsatlandırılan kahvehaneler, çay bahçesi, kır kahvesi ve benzeri umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde kitap ve gazete bulundurulması mevzuatın öngördüğü bir zorunluluk. Bu çerçevede; birinci sınıf kahvehanelerde; çay bahçesi ve kır kahvesinde en az 100 farklı kitabın yer aldığı kitaplık oluşturulacak ve bu yerlerde ayrıca ikisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az beş farklı günlük gazete bulundurulacak. İkinci sınıf kahvehanelerde en az 50 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve biri bölgesel veya yerel olmak üzere en az üç farklı günlük gazete bulundurulması zorunlu. Üçüncü sınıf kahvehanelerde ise en az 25 farklı kitabın yer aldığı kitaplık ve birisi bölgesel veya yerel olmak üzere en az iki adet günlük gazetenin yer alması gerekli.

BİK Sivas Şube Müdürü Mustafa Yüksel, Sivas'ta okuma alışkanlığının kazanılması için kahvehanelerde kitap ve gazete bulundurmanın önemli olduğunun altını çizdi. Sivas'ta ulusal gazetelerin bile satış oranlarının çok düşük olduğunu ifade eden Yüksel, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal'a bu duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Eskiden kahvehanelere 'kıraathane' denildiğini, 'kıraat'ın okuma 'hane'nin de ev yani buralara okuma evleri denildiğini söyleyen Yüksel, 'Sivas'ta bu tür yerlerde demli çaylar içilirken; kitap, dergi ve gazeteler okunsun, ulusal ve yerel gündemi insanlar kendileri okuyarak takip etsinler. Sivas'ta BİK'ten ilan alan almayan tüm gazetelerimiz kaliteli. Haber, fotoğraf, mizanpaj olarak insanların kendilerini bulabilecekleri donanımdalar.' dedi.

Sivas'ta kahvehaneler, çay bahçesi, kır kahvesi ve benzeri umuma açık istirahat ve eğlence yerleriyle başlayarak dalga dalga kitap ve gazete okuma alışkanlığının yayılacağı inancında olduğunu vurgulayan Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal, Sivas'ta söz konusu genelgenin uygulamaya konulmasıyla daha çok okuyan bir halkın oluşacağını savundu. İletişim araçlarının gelişmesiyle özellikle internet haberciliğinin ön plana çıktığını hatırlatan Ünsal, 'Yazılı eserlerin, kitapların, gazetelerin öneminin tekrar kazanılması için kahvehaneleri önemsiyoruz. Kahvehanelerde kitap gazete bulundurulması, toplumun bilinçaltındaki okuma alışkanlığını tekrar uyandıracaktır.' diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerde gazete satışlarının neredeyse ülke nüfusuna yaklaştığını kaydeden Anadolu Basın Birliği Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan ise, okumayan bir milletin başarılı olma şansının yok denecek kadar az olduğunu aktardı. Norveç'te gazete satışlarının ülke nüfusuna yaklaştığına dikkat çeken Çağlayan, 'Gazete okuma alışkanlığını sağlayabilirsek, ardından kitap okuma alışkanlığı da geri gelecektir. Duyarlı bir millet olmanın yolu okumaktan geçmektedir. Sivas'ta yaşanan kahve kültürünün arasına gazete okuma kültürünün de eklenmesi Türkiye genelinde örnek olacaktır. Sivas gibi Cumhuriyetin kurulmasına öncülük eden bir şehirde insanların okuma alışkanlığına destek verdiği için Beşir beye teşekkür ediyorum.' şeklinde konuştu

RESİMALTI

Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Anadolu Basın Birliği Sivas Şube Başkanı Kemal Çağlayan, Basın İlan Kurumu Sivas Şube Müdürü Mustafa Yüksel


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER