Gündem

Vatandaş Aldığı Üründen Memnun Değil

Vatandaş Aldığı Üründen Memnun Değil

Vatandaş Aldığı Üründen Memnun Değil
22-03-2016 13:18


Son iki yılda toplamda bin 724 kişinin ayıplı mal ve hizmetler konusunda vatandaşların kendilerine başvuru yaptıklarını belirten Baş, bu tür başvuruların her yıl artarak devam ettiğini ifade etti. Genel olarak genç nüfusun internet üzerinden alış veriş yaptıklarını ve birçok kez beklentilerine cevap bulamadıklarını belirten Baş, ‘Kapıdan satış sözleşmelerinde daha önce 7 gün olan cayma süresi 14 güne çıkarıldı. Böyle bir durumda tüketiciler satılan malı geri iade etme hakkını isteyebilir’ ifadelerini kullandı.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Sivas Ticaret İl Müdürü Selim Baş, Tüketici Hakem Heyetine ürün alımı ve hizmetlerle ilgili gelen şikâyetler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Vatandaşların özellikle internet üzerinden yaptığı alış verişler sonrasında yaşanan uyuşmazlıklar hakkında kendilerine müracaat ettiklerini belirten Baş, daha önce kapıdan satış sözleşmelerinde 7 gün olan cayma hakkının 14 güne çıkarıldığını kaydetti.

Ticaret İl Müdürlüğü olarak tüketici ile satıcı arasında yaşanan uyuşmazlıkların ve hak kayıplarını çözmek için görev yaptıklarını belirten Baş, Sivas halkının büyük çoğunluğunun hakkını arama noktasında yapması gereken işlemlerden haberdar olmadıklarını aktardı.

Tüketicilerin hak kaybına uğramamaları için tüketici hakem heyetlerine veya 175 tüketici hattına müracaat etmeleri gerektiğinin altını çizen Baş, bu şekilde hukuki açıdan doğabilecek hak kayıplarının da önüne geçileceğinin altını çizdi.

Mal ve hizmetlerle ilgili sıkıntılarla ilgili müracaatlar aldıklarını belirten Baş, ‘Burada da yine tüketicinin mal ve hizmetleri edinim noktasında mağazadan malı görerek alma şekliyle yapmış olduğu alış verişlerle ilgili olarak daha sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklarla ilgili müracaatlar var. Kapıdan satış sözleşmeleriyle ilgili ki bu biraz daha yoğun olarak geliyor’ ifadelerini kullandı.

Ticaret İl Müdürü Baş, şöyle devam etti:

‘Burada da biz ailelere hem kendilerinin ileri tarihlerde bir olumsuzlukla karşılaşmaları hem de kurumların gereksiz yere meşgul edilmemesi ve işlem yoğunluğu noktasında gereksiz yere meşgul edilmemeleri için özellikle anne ve babalardan istirhamımız şudur ki; kapıdan alış verişlerde, televizyondan alış verişlerde ve taksitli alış verişlerde uyuşmazlık noktasında bize gelen taleplerde yaş oranı oldukça genç. Yani özellikle 35 yaş üzerinde bununla ilgili bir talep almadık desek yeridir.’

Genel olarak genç nüfusun internet üzerinden alış veriş yaptıklarını ve birçok kez beklentilerine cevap bulamadıklarını belirten Baş, ‘Burada kapıdan satış sözleşmelerinde ve daha önce 7 gün olan cayma süresi de 14 güne çıkarıldı. Tüketici ne yapabilir? Tüketici satılan malı geri iade etme hakkını isteyebilir. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim yapılmasını isteyebilir, aşırı bir masraf gerektirdiği göz önüne alınarak, bunun tamir edilmesini isteyebilir, imkânı varsa satılanın ayıpsız bir misliyle değiştirilmesini isteyebilir. Tüketicinin önünde 4 başlık altında toplayabileceğimiz seçenekler mevcut. Bununla ilgili olarak yapması gereken de yapmış olduğu bu işlemle ilgili olarak garanti belgesi yönetmeliğini okuyup, mesela garanti süresi içerisinde arızalanan mallarla alakalı itirazı, tamiri için gereken azami sürenin aşılması ki, herhangi bir malla ilgili olarak tamir süresi 20 iş günüdür. Bu 20 iş gününü aşmadan müracaatını yaptıysa bunlar değerlendirme kapsamındadır’ şeklinde konuştu.

2014 yılında toplamda 34 bin 102 adet şikâyet aldıklarını belirten Baş, bunların 32 bin 466’sının tüketici kredileri konusunda, 771’inin kredi kartları şikâyetlerinde, 673 ayıplı mal ve hizmetlerde kendilerine başvuru yapıldığını belirtti.

2015 yılında toplamda 13 bin 374 başvuru aldıklarını belirten Baş, bunların 12 bin 31 tanesinin bankacılık sektörü, 397 tanesinin kredi kartları ve bin 51 tanesinin ise ayıplı mal ve hizmetler konusunda olduğunu belirtti.

Ticaret İl Müdürü Baş son iki yılda toplamda bin 724 kişinin ayıplı mal ve hizmetler konusunda vatandaşların kendilerine başvuru yaptıklarını kaydetti.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE

NASIL BAŞVURULUR?

Tüketicilerin hakem heyetine nasıl müracaat edecekleri konusunda açıklamalarda bulunan Baş, ‘Tüketiciler iddialarını ispatlayıcı belgeleri hakem heyetimize bir dilekçe ekiyle sunacaklar. Başvurularını yaptıktan sonra bizler bunu TÜBİS tüketici bilgi sistemine kaydediyoruz. Ayrıca tüketicilerimiz e-devlet üzerinden müracaatlarını yapabilirler. Müracaatların ardından 15 gün içerisinde ıslak imzalı dilekçelerini müdürlüğümüze getirerek, işleme sokturmaları gerekmektedir. Yapılan başvurular tüketici bilgi sistemi üzerinden şikâyete konu olan taraf ve kurumlardan bilgi ve belge talep edilmek suretiyle 30 günlük savunma süresi tanınmaktadır. Bu süre sonunda savunması gönderilen belgeler şikâyet dilekçeleri ile birleştirilerek, gerekli raportörlerimiz marifetiyle tüketici hakem heyetimize sunulmaktadır. Tüketici Hakem heyeti ayda 2 defa genel anlamda da ayın ilk 14. günü ile 28. günlerinde toplanmaktadır. Hakem heyetimize sunulmuş olan belgeleri kendi aralarında görüşerek karara bağlarlar. Taraflar hakem heyetinin kararına karşı kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemelerine tüketici mahkemesi sıfatıyla itiraz edebilirler’ dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER