Gündem

AR-GE İçin 12 Milyonluk Yatırım

AR-GE İçin 12 Milyonluk Yatırım

AR-GE İçin 12 Milyonluk Yatırım
24-03-2016 16:58


Araştırma alanında büyük kolaylıklar sağlayacak olan cihazların tanıtımı, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Teknokent İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof Dr. Mustafa Turan ile Teknokent yetkililerince yapıldı

ADEM NALBANT

Teknokent İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi laboratuarlarına alınan cihazlarla ilgili bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık da katıldı.

Tanıtım öncesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Turan bir sunum yaptı. Teknokent faaliyetleri ile ilgili bilgiler aktaran Turan, kurumun hedeflerine değinerek, ‘Şu an Amerika’da 3000 civarında Teknokent var. İleri giden bütün ülkeler mutlaka üniversitelerini bu tarz ileri teknoloji laboratuarları ile donatıyorlar. Burada üretilen ürünlerle de dünyada piyasa rekabet ve teknoloji savaşları söz konusu. Bizim hayalimiz de Teknokentler sayesinde kurulacak Mükemmelliyet Merkezleri ile sektörleri destekleyecek ileri teknoloji altyapıları kullanmak’ dedi.

Turan, nano tıp, ileri teknoloji malzemeleri, hızlı tren ekipmanları AR-GE’si, savunma sanayi, Maden teknolojisi altyapıları gibi alanlarda görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Geçen yıl sağlık konusunda 100 milyar TL harcama yapıldığını ifade eden Turan, ‘Maalesef hastanelerde kullandığımız malzemelerin çoğu ithal ediliyor. Bu konuda devletimiz özellikle son 2 yıldır bu cihazların ya da malzemelerin millileştirilmesinde önemli destek sağlıyor’ diye konuştu.

Hedeflerinden birinin de iş çeşitliliğini artırmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turan, ‘İş tanımı sayısı Türkiye’de 1150. Avrupa’da ise 11250. İş tanımı sayısını arttırmak için mutlaka altyapıları geliştirmek ve buradan çıkan ürünleri de Teknokent’te pazarlamak ülkenin ekonomisine katkı sağlamak açısından önemli olacağını düşünüyoruz’ dedi.

‘Sağlıkta tıkandığımız noktalar söz konusu’ diyen Mustafa Turan, yurtdışında bitkilerin ilaca çevrilerek, sektörde kullanıldığını hatırlattı. Turan 200’den fazla bitki üzerinde anti-kanserojen araştırmalar yaptıklarını belirterek, bunların ilaca çevrilmesi için alınan cihazların ihtiyacı karşılayacağını kaydetti.  

Sunumun ardından bir değerlendirme yapan Rektör Kocacık ise AR-GE alanında İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinin çalışmalarını hızlandırdığına dikkat çekerek, ‘Bu çerçevede sadece bir eğitim ve öğretim kurumu değil aynı zamanda bir araştırma üniversitesi olma yönünde önemli adımlar atmış bulunuyoruz. AR-GE binamız, kanser araştırmaları, mühendislik araştırmaları ve yenilenebilir enerji araştırmaları konusunda umut verici çalışmalara imza atacaktır. Üniversite-şehir ilişkilerinin gelişimine zemin hazırlayacaktır. Şehrimiz ve hatta bölgemize önemli hizmet ve katkılar sağlayacaktır’ ifadelerini kullandı.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Kocacık ve beraberindekiler İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde cihaz tanıtımı için laboratuarları gezdi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER