Gündem

Sivas´ın Hastalık Haritası Çıkarıldı

Sivas´ın Hastalık Haritası Çıkarıldı

Sivas´ın Hastalık Haritası Çıkarıldı
30-03-2016 09:39


M. MUSTAFA IŞIK

Sivas’ın sağlık haritasını çıkararak daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla Kamu Hastaneleri Birliğince başlatılan Klinik Bilgi Keşfi projesi tamamlandı. ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle hastanelerde; muayene, tanı, ilaç kullanımı gibi konulardan derlenen bilgiler kitap haline getirildi. İstatistiki bilgilere yer verilen kitapların, ilimizdeki özel ve kamu sağlık kuruluşlarına dağıtımı yapılacak. Kitaplar ayrıca TR72 bölgesi (Sivas, Yozgat ve Kayseri) özel ve kamu sağlık kuruluşlarına da dağıtılacak. Projenin önce bölge daha sonra da Türkiye geneline örnek olması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Projenin tamamlanmasının ardından yeni Numune Hastanesi Eğitim Salonu’nda bir kapanış programı düzenlendi. Programa Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı ile Belediye Başkan Yardımcısı Mahir Kuzucu, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Yavuz Orak, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve proje ekibi katılım sağladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını Sivas Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Orak yaptı. Orak, yaklaşık 6 milyon başvurusu olan, 807 bin farklı kimlik, 126 bin ilaç ve 55 milyon laboratuar verisini inceleyerek, proje sonunda yaklaşık 500 sayfalık bir kitap hazırladıklarını dile getirdi.

Projenin amaçlarına değinen Dr. Orak, ‘Sağlık hizmet kalitesini geliştirmek, iyileştirmek amacıyla araştırma yapılması, araştırma sonucunda çıkan verilerin tanısı. Yani eksik ve güçlü yönlerimizi görmek ve stratejik hedefler. Asıl amaç ise Sivas’ın hastalık haritasının çıkarılarak, sorunların tespiti ve çözümü’ dedi.

Projenin kapsamından bahseden Genel Sekreter Orak, ‘hastanelere başvuran hastaların klinikleri ve tanısı, Başvuran hastaların tanıları ve hangi ilaç kullandığı. Yatan hastanın tanısı ile yatış süresi uygunluğunun tespiti, Acil Servis Sağlık Hizmetlerinin değerlendirilmesi, Hekimlerin çalışma süresine göre hastanın yatış süresinin değerlendirilmesi, Yoğun bakım üniteleri’ gibi konuları da kapsayan 13 başlıkta inceleme yaptıklarını ifade etti.

Proje kapsamındaki ‘hastanelerden sevk olan hastaların incelenmesi’ konusuna ayrı bir parantez açan Orak, ‘Biz Sivas’tan dışarı çok fazla hasta sevk etmiyoruz. Daha çok üniversitemize gönderiyoruz. Acaba Numune Hastanesinde bunları sevk etmeden tedavisini yapabilir miyiz diyerek bir çalışma yaptık’ diye konuştu.

Projeyle ilgili 10 ilçedeki hastaneleri kapsayan bir çalışma yaptıkları bilgisini veren Dr. Yavuz Orak, derlenen verilerle ilgili bazı bilgileri de paylaştı. Çocuk kliniklerinde en çok delik kalp ve anemi tanılarına rastladıklarını kaydeden Orak, Dahiliye kliniğinde en sık karşılaşılan tanıların hipertansiyon ve diyabet olduğunu aktardı.

65 yaş üzeri hastalarda en fazla kalp damar hastalıkları olduğu ve bu hastaların en sık başvuru polikliniğin ise dahiliye ve acil servis olduğunu belirten Orak, şunları söyledi:

‘Normalde bu hastaların kardiyolojiye gitmeleri gerekirken buralara gittiğini gördük. En sık yatış ise KOAH hastalığı sebebiyle yapılıyor. İlçelerde yatan hastaların da yine en sık KOAH hastalığı sebebiyle il merkezine sevk edildiğini gördük. Acil Servise başvuru tanılarında en sık Akut Üst Solunumu Yolu Enfeksiyonları olduğunu gördük. Bu çok çarpıcı bir veri. Yani acil servislerimizde artık üst solunum enfeksiyonu tedavileri yapmamamız lazım. Acil hastaları tedavi etmemiz lazım. Kanser araştırmasında ise özellikle prostat konusunda bir sıkıntı olduğu görülüyor.’

Orak’ın ardından ORAN Kalkınma Ajansı İzleme ve Değerlendirme Grup Başkanı Mahmut Akbaba da kısa bir konuşma yaptı. ‘Biz Sivas’ta bir özellik fark ettik. Kamu idaresi anlamında Sivas’ın öncü olma gibi bir becerisi var’ diyen Akbaba, izleme ve değerlendirme başkanlığı olarak projeleri takip ettiklerini belirterek şöyle devam etti:

 ‘Bu projeleri izlerken ve değerlendirirken birçok hikayeye şahit oluyoruz. Şayet proje ekibi güçlüyse, sağlamsa o projeyi takip etmek ayrı bir güzel oluyor. Biz bölgede yaklaşık 5 yılda 300 projeye destek verdik. Yaklaşık 100 milyon kaynağı bölgeye aktardık. 250 milyon da kaynağın bölgede harekete geçmesini sağladık. Sivas’ta 90 projeye destek verdik ve şu an çok az rastlanılan bir projeyi hayata geçiriyoruz. İnşallah bu gibi projelerimiz artar.’


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER