ADEM NALBANT / ÖZEL HABER
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, kırsalda ikamet eden 18-40 yaş arası çiftçilere verilecek hibe ile tarım ve hayvancılık alanında atılması gereken bazı adımlarla ilgili Gazetemize açıklamalarda bulundu.
Çetindağ, Sivas’ta tarıma dayalı bir sanayinin mutlaka olması gerektiğini vurgulayarak, ‘Bilindiği üzere Konya’dan sonra en büyük yüzölçüme sahip iliz. Sivas’ın yüzde 66’sı tarımla uğraşan bir kesim. Bizim ilimizin daha çok tarıma dayalı sanayiye ihtiyacı var. İklim şartları ve coğrafi koşullar göz önünde bulundurulduğu zaman bunun olması gerekiyor’ dedi.
KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK GELİŞTİRİLMELİ
Sivas’ta coğrafi koşullar göz önünde bulundurulduğunda küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin elzem olduğunu vurgulayan Başkan Çetindağ, ‘Bizim dağlarımız küçükbaş hayvancılık için çok elverişli. Otlaklarımız ve meralarımız o kadar çok ki. Ancak biz bu durumu değerlendiremiyoruz. Dağlarımız boş kalıyor. Dağlarımızda çok arazi olmasından dolayı küçükbaş hayvancılığa önem verilmesi gerekiyor. Çünkü bunların beslemesi, bakımı ve satımı çok daha kolay oluyor. O yüzden kalkındırılması gereken öncelikli konu bu’ diye konuştu. Ziraat Odası Başkanı Çetindağ konuyla ilgili bir öneriyi de gündeme getirdi. Çetindağ, ‘Bizim bir Yıldız Dağı projemiz var, çok güzel bir tesis kuruldu. O bölgede hemen hemen tarıma elverişli alan yüzde 30-35 civarında. Ama küçükbaş hayvancılık için yüzde 65-70’nin tamamı elverişli diyebiliriz. Milletvekillerimizle ilgili bakanımızla bu konuları görüştük. Buranın değerlendirilmesi için bir çalışma yapılabilir’ dedi.
YEM BİTKİLERİNDE İLERLEYEBİLİRİZ
Önceki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in görev süresince yatırımlarda Güneydoğu’ya ağırlık verdiğini iddia eden Çetindağ, şunları söyledi:
‘Ancak şimdiki Bakanımız Faruk Çelik’in çok önemli projeleri var. Hatta kafamdaki tüm sorunların çözümlerini içeren projeler Sayın Bakanda mevcut. İnşallah bunları hayata geçirecek. Artık yöre yöre kalkınmaya önem verilmesi lazım. Çünkü her bölgenin ya da ilin farklı coğrafyası ve iklimi var. Buna göre bir tarım politikası uygulanması lazım. Mesela Sivas’ta yem bitkileri öne çıkabilir. Yonca, Gorunga gibi farklı hayvan yem bitkileri ile hayvancılıkta farklı bir adım atılabilir.’
GAP YA DA DAP’A DAHİL OLMALIYIZ
GAP ve DAP projelerine birçok ilin dahil edildiğini hatırlatan Hacı Çetindağ, projeye dahil edilen illere hayvancılıkla ilgili yüzde 40 hibe olduğu bilgisini verdi ve şöyle devam etti:
‘Ancak her nedense bu projelere Sivas’ın da yer aldığı Orta Anadolu’yu almadılar. Halbuki alınması gereken illerden birisi Sivas. Yine bu konuda da görüşmelerimiz oldu. Kızılırmak Havzasında bulunan Sivas, Kayseri, Çorum, Yozgat Çankırı gibi daha birçok ilin alınacağını söylediler. İnşallah alırlar. Buna dayalı olarak bu 30 bin TL destek buraya uygulanırsa ve GAP ya da DAP gibi projeler kapsamına da girersek ilimiz büyük avantajla bu durumdan faydalanacak.
HİBE GÜZEL ANCAK…
30 bin TL hibe desteğinin çok faydalı olacağını düşündüğünü dile getiren Çetindağ, ‘Ancak burada çok fazla şart koşma ya da bürokratik işlemler olmamalı. İnşallah şehirden köylere gitme amacı da taşıyan bu proje başarılı olur. İnşallah Sivas da en fazla faydalanan şehir olur. Tabi köylerde kalmak için artık eğitim durumu çok önemli, sosyal imkanlar çok önemli, doktoru, ilacı, sağlık, eğitim imkanları da keza çok önemli. Bunlar birbirine bağlı durumlar. En fazla yerleşim yerine sahip şehiriz. Hem merkez köyler hem de diğer köylerimizi düşündüğümüzde köylere ulaşmak zor tabi. Köylerin küçülüp artık 2’şer 3’er hane kaldığını görüyoruz. Bu tarz köylerin belki köy kent şeklinde ya da birleştirerek imkanların arttırılmasıyla köyde kalmayı cazip hale getirebilirler’ ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim