Gündem

Kalkım Kaplıcası Onay Bekliyor

Kalkım Kaplıcası Onay Bekliyor

Kalkım Kaplıcası Onay Bekliyor
04-05-2016 09:40


HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Kalkım Balıklı kaplıcasındaki son gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Ayhan, Kalkım Kaplıcası ile ilgili son onayı beklediklerini belirterek, son çalışmaların ardından bölgenin turizme kazandırılacağını söyledi.

Özel İdare Genel Sekreteri Ayhan, ‘Kalkım’daki Balıklı Kaplıcası son onay aşamasında. Onay verilmesi halinde sadece mülkiyet problemi var. Onu da kamulaştırmayla çözeceğiz. Bu sorunların da çözülmesinin ardından bu alan da yatırımcılara açılacak. Yap işlet devret modeliyle güzel tesislerin yapılabileceği bir alanı daha Sivas’a kazandırmış olacağız’ dedi.

Kalkım Balıklı Çermik’in Bakanlar Kurulu’nun 5 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararıyla ‘Kalkım Balıklı Kaynak Termal Turizm Merkezi’ olarak ilan edildiğini belirten Ayhan, ‘Kaynak koruma raporu, işletme ruhsatı işlemleri ve kamulaştırılmaya esas olmak üzere jeolojik ve jeoteknik etüt raporu çalışmaları tamamlanmıştır. Halen işletilmekte olan Kangal balıklı kaplıcada bulunan ‘Doktor balıklar’ ile aynı türden olan balıkların bulunduğu Kalkım Kaplıcasının imar planları tamamlanmış olup Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanması beklenmektedir. İşletme projesinde konaklama, kür merkezi ve kür parkı birimlerinden oluşturulması planlanmakta olup, yap – işlet – devret modeli ile jeotermal tesisler yaptırılacaktır’ şeklinde konuştu.

Kangal Balıklı Kaplıca ile Kalkım Çermiğinin benzer pek çok noktası olduğuna dikkati çeken Genel Sekreter Salih Ayhan şunları kaydetti:

‘Kalkım jeotermal suyunda Kangal Balıklı Kaplıcada bulunan C. Macrostomus ve G. Rufa türlerine ait balıklar bulunmaktadır. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal kaynaklar oldukça önem kazanmıştır. Jeotermal enerji günümüzde; tıp, turizm, ziraat, endüstri gibi sayısız alanda kullanılıyor.  Bu enerjinin en önemli özelliği ise yenilenebilir olması, maliyetinin düşük, yatırımın ise çok kısa bir zamanda geri dönüş sağlamasıdır. İlimizde de jeotermal kaynağın kullanım alanının genişletilmesi için özel işletmecilere ruhsat veren kurumumuz diğer taraftan da yatırımcıları ilimize çekmeye çalışmaktadır. Kalkım yöresinde hazırlanacak olan rapor doğrultusunda bölgede imar ve çevre düzeni çalışmalarımızı başlatarak, proje aşamasına geçmeyi planlıyoruz. Ayrıca bölgede turizm standartlarında yol yapım süreçlerini de hızlandırmış olacağız. Sivas'ımız; kültür turizminde, çalışmalarını aralıksız sürdürdüğümüz kış turizminde ve jeotermal kaynak zenginliği ile dikkat çeken kaplıca turizminde de adından sıkça söz ettiren bir il olacaktır.’

KALKIM KAPLICASI…

Kalkım Balıklı Çermik, Sivas ili, Kangal ilçesi, Çetinkaya Kasabasının yaklaşık 6 km. güneyinde, Kalkım Köyü doğusundan geçen Kalkım Deresi vadisinde yer almaktadır. Kaynaklar, Kalkım Deresi boyunca uzanan fay hattından alüvyon içerisinde boşalmaktadır ve çıkış noktalarında iki adet havuz oluşmuştur. Kaynakların su sıcaklığı 28.0-28.6°C arasında olup, toplam debi 35 L/s.dir. Kaynakların çıkış noktasındaki havuzlarda Kangal Balıklı Kaplıca suyunda yaşayan balıklarda aynı tür balıklar yaşamaktadır. Kaklım Balıklı Çermik’i suyunun Kangal Balıklı Kaplıca suyuna benzer şekilde cilt hastalıklarına (sedef) iyi geldiği söylenmektedir. Kaklım Balıklı Çermik’te sıcak sular iki noktadan yeryüzüne çıkmaktadır. Çetinkaya-Malatya demiryolu hattının bitişiğinde yer alan Büyük kaynak 30 L/s debiye sahiptir ve suyun sıcaklığı 28.0-28.6 °C arasındadır. Küçük kaynak ise demiryolu ile Kalkım Deresi arasında, alüvyonun orta kesiminde yeryüzüne çıkmaktadır. Kaynağın debisi 5 L/s, sıcaklığı 28.1 °C’dir. Büyük kaynağın akıntısı yaklaşık olarak 150 m kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışmaktadır.

Bu kaynakta Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşamaktadır. Bundan C. Macrostomus (ben balığı), G.rufa (yağlı balık, doktor balık), L.cephalus (tatlı su kefali), c.trutta (kara balık)dır. Küçük kaynakta yine 150 m. kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışmaktadır. Bu kaynakta da Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşamaktadır. Bunlar C. macrostomus (beni balığı),C.trutta (kara balık)’dır. Kalkım Balıklı Çermik’i sularının genel kimyasal özellikleri Kangal Balıklı Kaplıcası suyu ile benzer özelliklere sahiptir. Her iki su çözünmüş mineral maddeler yönünden fakir sulardır. Kalkım Balıklı Çermiği alanında yararlanmak amacıyla herhangi bir tesis inşa edilmemiştir. Kalkım Balıklı Kaynak'ın 2555 hektarlık alanı 05.06.2011 tarih ve 27955 sayılı resmi gazetede yayınlanarak 'Termal Turizm Merkezi' ilan edilmiştir. Yeni yapılan bir çalışma ile 240m derinlikten 28°C ek su çıkarılmıştır. İl Özel İdaresi tarafından ihale ile satın alınan Kangal'ın Kalkım Köyü'ndeki jeotermel kaynak suyu için kaynak koruma etüd raporu ihale edilerek tamamlanmıştır. Kalkım köyü jeotermal alanında ihale edilerek kaynak koruma, jeolojik ve jeoteknik etüt raporları hazırlanan jeotermal kaynak suyu için 1/25.000 ölçekli çevre düzeni, 1/5.000 ölçekli nazım imar ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planları yapıldı. Hazırlanan imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmuştur. Planların Bakanlık onayından sonra arazide kamulaştırma işlemlerine başlanacak ve turizm standartlarında yol çalışması yapılacaktır. Kalkım Balıklı Kaplıcası imar planında günübirlik tesis alanları, otel gibi turizm tesis alanları, kür merkezi, ticaret alanları, rekreaktif faaliyet alanları, idari tesis alanı, polis merkezi, ibadet alanı, otopark gibi donatılar yer almaktadır.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER