SERCAN ÇETİNEL
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) yapmış olduğu çalışmalar ile Türkiye’de adından söz ettirmeye devam ediyor. Son olarak yapmış olduğu çalışma kapsamında, CÜ Sağlık bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü akademisyenleri yaptıkları ‘’Danadili Ve Sünger Simülasyonunun Epizyotomi Uygulama Becerisine Etkisi’’ projesi ile Çukurova Üniversitesi 3. Uluslar arası 7. Ulusal Öğrenci Kongresinde Türkiye birinciliği elde etti.
Öğrencilerin temel cerrahi beceriler kazanmaları ve öğrencilerin anneye epizyotomi uygularken yaşadıkları zorlanma durumlarının belirlenmesini amaçlanan projede Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ebelik Bölümü akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Handan GÜLER, Öğr. Gör. Perihan Çetin, Yrd. Doç. Dr. Zeliha Burcu Yurtsal, Yrd. Doç. Dr. Büşra Cesur, Yrd. Doç. Dr. Mine Bekar, Yrd. Doç. Dr. Tuba Uçar, Arş. Gör. Funda Evcili ve CÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Çetin yer aldı.
‘EN UYGUN DANA DİLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK’
CÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (CÜBAP) tarafından da desteklenen projede, proje başkanı olan Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Güler, ‘Danadili Ve Sünger Simülasyonunun Epizyotomi Uygulama Becerisine Etkisi’’ projesi hakkında bilgiler verdi.
Yrd. Doç. Dr. Güler, ‘Bu proje Cumhuriyet Üniversitesi tarafından desteklenen projedir. Bu projeyle biz temel amacımız özellikle ebelik öğrencilerinin kadın üzerinde direk uygulamadan becerilerini kazandıktan sonra kadın üzerinden uygulamasını istediğimiz bir proje. Bu projemiz daha önce öğrencilerimizde doğum sonra keside becerilerini kazanmaları için sünger simülasyonu kullanıyorduk. Yani süngere uygulayarak deneyim kazandırıyorduk. Ancak gördük ki sahaya çıktıklarında uygulama alanlarında bu anlamda becerileri çok iyi gelişmiyordu. Bu bağlamda arkadaşlarla araştırdığımızda, insan dokusuna en yakın dış tabakasıyla, iç tabakasıyla dana dilini gördük. Araştırmalarımızda bazı yabancı ülkelerde de özellikle dördünce derece yırtıkların onarımında bunun kullanıldığını gördük. Bu bağlamda projemizi geliştirdik.’
‘BU UYGULAMA İLE ÖZGÜVEN ARTIYOR’
Yrd. Doç. Dr. Güler, dana dilini kullanan öğrenci gurubunun daha yüksek puan aldıklarını ve kendilerine daha çok özgüven geldiğini belirterek tüm okullarda bu projenin kullanılması konusundan tavsiyelerde bulunarak şunları kaydetti:
‘Böylece hem sünger uygulayan öğrenci grubu hem de dana dili uygulayan öğrenci grubunu karşılaştırdık. Uygulama anlamında doğum kliniklerine çıktıktan sonra öğrencileri gördük ki, dana dili uygulayan öğrencilerin uygulama becerileri, sünger uygulayan öğrencilerden çok daha yüksek ve kendilerine güvenleri çok üst düzeyde. Bu bağlamda Türkiye’de de ilk defa uygulanan bir proje ve insanın değerli olduğundan yola çıkarak yapılan bir proje. Bunu eğer biz dana dili üzerinde uygulamazsak, öğrenci direk kadın üzerinde uygulayarak öğrenecekti. Bizim için insan ve hizmet verdiğimiz kadın son derece önemlidir. Bu yüzde bu projenin bütün ebelik okulları tarafından kullanılmasını öneriyoruz.’
‘PROJE KONGREDE YOĞUN İLGİ GÖRDÜ’
Katılmış oldukları kongrede projelerinin yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Yrd. Doç. Dr. Güler, proje hakkında sözlerini şu şekilde noktaladı:
‘CÜBAP’ın desteklediği bu proje bir grup projesi olup, Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Çetin’in destekleriyle de bu projeyi geliştirdik. Bu çalışmanın sonucunda çıkan bulguları Çukurova’da yapılan 3. Uluslar arası, 7. Ulusal öğrenci kongresinde paylaştık. Pek çok katılımın olduğu ve birçok sözel bildirinin sunulduğu bir kongreydi. Bu kongrede bizim projemiz birincilik ödülünü aldı. Çok fazla ilgi gördü projemiz. Bu projenin mutlaka çeşitli kurslarla Türkiye genelinde yaygınlaştırılması istekleri geldi. Bundan sonraki aşamada da, biz bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Sonraki kongrelerde kurslar düzenleyip, öğrencilerin becerilerini geliştirerek, kadınların daha az zarar görecek şekilde deneyime kavuşmalarını istiyoruz.’
Editor : Haberpanelim